Hovedinnhold

Nå kan Klæbo koste på seg million-gliset

<p>SPORTSLIG SUKSESS GIR PENGER I BANKEN: Johannes Høsflot Klæbo, her etter seieren på 15 kilometeren i Ruka, Finland i slutten av november.</p>

SPORTSLIG SUKSESS GIR PENGER I BANKEN: Johannes Høsflot Klæbo, her etter seieren på 15 kilometeren i Ruka, Finland i slutten av november.

Foto: Mattis Sandblad, VG
TOBLACH (VG) Johannes Høsflot Klæbo (21) tjente nesten ikke penger på langrenn i fjor. Nå kan han smile hele veien til banken etter en eventyr-vinter i sporet.

Denne saken handler om:

Ifølge ligningstallene tjente Klæbo 43.756 kroner i 2016. I år har han dratt inn cirka halvannen million bare i premiepenger.

– Den økonomiske situasjonen for Johannes er ganske endret siden han startet Beitostølen for et år siden. I løpet av det siste året så har læringskurven for både Johannes og oss vært ganske bratt, sier pappa Haakon Klæbo til VG.

Dette er Klæbos sponsorer:

Utstyr: Fischer (ski), Leki (staver) og Hestra (hansker).

Andre: Toyota, Sparebank1 Markets (ifølge Adressa en verdi mellom 500.000 og én million kroner), og Zedge.

- I tillegg så har han noen mindre avtaler i og utenfor Norges skiforbund, sier Haakon Klæbo.

Legger du til at 21-åringen bor hjemme og har signert en rekke personlige sponsoravtaler det siste året, blir den økonomiske situasjonen småpen.

Faren, som nå fungerer som manager for sønnen, vil ikke kommentere størrelsen eller omfanget på disse sponsoravtalene.

– Men jeg har tidligere uttalt at sponsoravtalene er større enn premiepengene, sier han.

Les også: Klæbo passerte Sundby og Northug: – Hadde trodd det var fleip

Får endelig lønn

Klæbo rundet av et fantastisk 2017 med jaktstartseier i Toblach. Det var hans syvende seier på åtte renn denne sesongen, og han passerte Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug som tidligere har hatt seks verdenscupseire før jul.

På toppen av premiepenger og sponsorkroner har han også begynt å heve skikkelig lønn fra Norges Skiforbund. Som en del av elitelaget i sprint får han et sted mellom 330.000 og 360.000 kroner gjennom utøveravtalen, ifølge administrasjons- og markedssjef Espen Bjervig.

Les også: Her startet Klæbo-eventyret

Saken fortsetter under seiersintervjuet med Klæbo søndag i Toblach.

Står på konto

 Fakta Johannes Høsflot Klæbo:

Født: 22. oktober 1996.

Klubb: Byåsen IL.

Aktuell: Verdenscupleder etter nok en seier søndag.

Meritter: NM-gull sprint og lagsprint 2017, VM-bronse sprint 2017, vant sprintkula i verdenscupen 2017.

Skal man tro skistjernen, ser han ikke stort til pengene han har håvet inn.

– Det er nesten slik at jeg har «barnekort» i banken. Jeg styrer ikke mine egne penger og det er nesten sånn at jeg får bruke så og så mye i uken, sier Klæbo til VG og smiler.

– Hva gjør du med pengene?

– Nå spør du vanskelig. Noe har gått til kamerautstyr, men ellers står det meste på konto. Det er fortsatt mamma og pappa som styrer bankkontoen og betaler regninger. Jeg setter pris på det, sier Klæbo.

Lønnen i 2017 står i hvert fall i stor kontrast til situasjonen i 2016. Det var i november for et drøyt år siden han slo gjennom. Av dem som er på elitelandslagene i år – både kvinner og herrer – var det bare to som hadde en lavere ligningsinntekt enn Klæbo i 2016 (se oversikt i bunnen av saken).

Under ser du videoen av Klæbo som vinner igjen i Toblach.

Deler med morfar

Klæbos premiepenger:

Januar til mars 2017: 90.249 sveitserfranc:

November til desember 2017: 73.400 sveitserfranc.

Med daværende og dagens valuta: Cirka 1,4 millioner norske kroner.

Kometkarrieren har gjort at faren har valgt å gå ned til 50 prosents stilling i sin andre jobb for å følge opp sønnen. Klæbo senior sier det har vært nødvendig for å håndtere Johannes’ aktiviteter.

– Pappa må jeg lønne litt, men hvor mye det er, det vet jeg ikke. Det er det han som styrer, sier Johannes Klæbo selv.

– Og morfar som står bak suksessen med deg?

– Han får en ost en gang iblant, sier Klæbo, og tenker på premien han av og til får av verdenscuparrangøren.

– Nei da, vi prøver å dele litt og det er sånn det blir. Men skal jeg være ærlig har jeg ikke kontroll på det, sier Johannes Høsflot Klæbo.

21-åringen sier han kommer til å bo hjemme resten av sesongen og faren har ingen kommentar til hvorvidt Klæbo kommer til å investere pengene sine.

Fremover skal skistjernen gå enkelte mindre renn før han for alvor er tilbake på startstreken under NM 11.–14. januar. Julaften tilbringer han hjemme i Trondheim. Kanskje han unner sine nærmeste enda større og hardere pakker enn i fjor…

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport