Hovedinnhold

Kronprinsen til VG: – Har ingen hemmelig plan om å bli IOC-medlem

•  Derfor mener tronarvingen at ungdoms-OL er viktig

ENGASJERT: Kronprins Haakon under et møte med unge ledere.
ENGASJERT: Kronprins Haakon under et møte med unge ledere. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
LILLEHAMMER (VG) En tydelig inspirert og opplagt kronprins Haakon er opptatt av at ungdoms-OL skal skape et «fotavtrykk» etter lekene på Lillehammer.

Denne saken handler om:

Men når VG spør om kronprinsen etter sin helhjertede jobb med ungdoms-OL glir rett inn som IOC-medlem, svarer han:

– Jeg har ingen hemmelig plan om å bli IOC-medlem!

– Men mange av kronprinsens «kolleger» i andre kongehus er medlemmer?

– Det er riktig, men jeg har altså ingen plan om å bli det selv.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra fulgte i sin fars fotspor.

VG møter kronprins Haakon etter at han har vært med på en seanse med unge idrettsledere. Der sa han blant annet at «jeg er glad for alle som rekker opp hånden», og «dere unge må skape en morgendag som dere vil ha den».

Ansikt utad

Han er medlem av hovedkomiteen for ungdoms-OL, og Haakon synes det er naturlig at også selve OL-sjefen Tomas Holmestad er til stede mens vi prater. Det var datteren Ingrid Alexandra (12) som fredag tente ilden i Lysgårdsbakken, 22 år etter at Haakon gjorde det selv under «voksen-OL» i 1994.

Les også: Mette-Marit: – Mest opptatt av at det skulle gå bra med Ingrid.

– Hvordan stiller kronprinsen seg til IOC? Det var en stor debatt om IOC i forbindelse med en mulig norsk OL-søknad …

– Hele den diskusjonen tror jeg at jeg skal overlate til andre, smiler kronprinsen diplomatisk.

Forrige gang det var vinterleker på Lillehammer, gjorde LOOC-sjefen Gerhard Heiberg jobben sin så bra («best games ever») at han fortsatte rett inn som IOC-medlem. Denne gang er kronprinsen et viktig ansikt utad for lekene, men han har altså ingen planer om å utnytte et trolig nytt vellykket arrangement på Lillehammer til å gå inn i IOC.

Så du denne? Gråtende Heiberg: – Rørende

– Hvordan synes kronprinsen ungdoms-OL har vært til nå?

– Det har vært veldig gøy. Det virker som det går utrolig bra, nesten knirkefritt, sier han og nikker mot direktør Holmestad.

– Det er masse unge mennesker som er med på dette. Det er ikke bare det sportslige, men også et stort kulturprogram og «learn and share»-programmet, som skaper en fin helhet.

Kronikk i VG: IOC-president Thomas Bach om ungdoms-OL

– Så det handler ikke bare om idrett?

– Nei, idretten er viktig, men det også viktige med de andre tingene: diskutere fair play, idrettsglede, inspirasjon, etikk, og så videre.

– Opptatt av breddeidrett

Gjennom generasjoner har kongehuset engasjert seg i idretten. I NRKs dokumentarserie om kongeparet, «Konge og dronning i 25 år», kommer det frem at Fridtjof Nansen ga kongefamilien råd i 1905 om hvordan de skulle vinne folket:

– Sats på idretten. Gå på ski og stå på tribunen. Vær med når vinterlandet feirer idrettsheltene, sa han.

Les også: Her er ungdoms-OL-utøverne med profilerte familiemedlemmer

På møtet med de unge lederne, ble kronprinsen spurt om han ble tvunget med i hovedkomiteen for ungdoms-OL. «Det var helt frivillig», meldte kronprinsen, men understreket samtidig at bredden – det som gjør ungdoms-OL til en slags festival – var viktig for ham.

Før VG rekker å spørre mer, peker kronprinsen på direktør Holmestad:

– Jeg vil gjerne skryte litt av Tomas og hans folk. Jeg har vært med siden de var null og én person, og de har vært veldig flinke til å planlegge dette. Ikke minst har de vært flinke til å involvere unge mennesker hele veien.

Idrettsministeren: Uforståelig kritikk

– Er idretten viktig for samfunnet?

– Jeg er selv mest opptatt av breddeidrett, og når jeg hører hvor mange som er involvert som frivillige og hjelper til med fotball og treninger og sånn, så tror jeg dette er viktig for samfunnet. Det handler om aktivitet og folkehelse, at vi har det bra.

– Og ungdoms-OL kan gi en god arv sånn sett?

– Ja, dette er viktig for å få det til i årene fremover. Det gir et skikkelig momentum i arbeidet videre. Her er det 3100 frivillige, mange av dem veldig unge. Som jeg sa til de unge på dette møtet:

– Dere kan ta med kompetanse og motivasjon videre i idretten – og samfunnet. Idretten er viktig for å bygge et godt og sterkt samfunn.

Saken fortsetter under bildet

<p>IOC-SAMLING: Seks IOC-medlemmer takket ja til kulturministerens invitasjon om en kort skitur og prat om norske idrettsverdier lørdag.K Kronprins Haakon var også med, men tronarvingen er klar på at han ikke har planer om å bli IOC-meldem.<br/></p>

IOC-SAMLING: Seks IOC-medlemmer takket ja til kulturministerens invitasjon om en kort skitur og prat om norske idrettsverdier lørdag.K Kronprins Haakon var også med, men tronarvingen er klar på at han ikke har planer om å bli IOC-meldem.

Foto: Geir Olsen, Scanpix

– Skape morgendagen

Direktør Holmestad bryter inn:

– Vi snakker om at unge best inspirerer andre unge. Jeg blir nesten flau over min egen ungdom, sier ungdoms-OL-sjefen med et smil, og kronprinsen samtykker:

– Ja, jeg følte på det jeg også da jeg satt sammen med disse dyktige ungdommene.

Haakon tror det er bare fint at enkelte unge blir trukket fram.

– Jeg tror at også andre på den måten føler at de blir satt pris på. Det med unge og frivillighet – der er det mye fint som må gjøres.

VG Sportens podcast:  Hør rallyengelsken man bare må elske her

Fire unge ledere i idretten satt i panelet sammen med kronprinsen: Adrian Viken (25) fra Inderøy, Runa Møller Tangstad (17) fra Brønnøysund, Kine Styrvold (19) fra Skotfoss og Øyvind Lundestad (24) fra Kongsberg. Alle hadde blitt pekt ut som årets ildsjel i sine fylker.

– Dere kan skape morgendagen slik dere vil ha den, sa kronprinsen til de fire.

Han fortalte også om da han selv tente OL-ilden i 1994, og hva det betydde for ham.

– Det var det største jeg hadde gjort – i forhold til hvor mange som så på det. Det var viktig å gjøre noe med så stor symbolverdi. I gamle dager var det jo slik at ingen skulle krige så lenge OL-ilden brant.

Kronprinsen avslørte også for de unge lederne at tenningen i 1994 ikke hadde gått helt etter planen – i motsetning til datterens vellykkede jobb sist fredag.

– På et gitt signal skulle det være 15 sekunder igjen opp til stedet der jeg skulle tenne ilden. Men – uten å fortelle meg – hadde de ikke fortalt at planen var endret. Så jeg hørte signalet veldig tidlig og løp kjempefort opp der. Og ble stående der og smile ...

– Hva var kronprinsen mest redd for da han skulle tenne OL-ilden, undret en av ungdommene.

– Jeg konsentrerte meg om ikke å falle ned!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport