Hovedinnhold

Denne bussen skapte kaos bare minutter før målgang

** Boasson Hagen: - Hørte at mållinjen var flyttet
** Alexander Kristoff ble nummer to på årets første Tour-etappe

BUSSKAOS: Denne bussen skapte kaos like før målgang. Den ble etter hvert fjernet og rytterne kunne gå i mål på vanlig vis. Foto: NTB Scanpix
BUSSKAOS: Denne bussen skapte kaos like før målgang. Den ble etter hvert fjernet og rytterne kunne gå i mål på vanlig vis. Foto: NTB Scanpix
BASTIA/OSLO (VG Nett) Den første etappen i årets Tour de France inneholdt det meste: En lagbuss sperret for målstreken, spurtkanonene var innblandet i massevelt og Alexander Kristoff (25) ble nummer to.

Denne saken handler om:

En i utgangspunktet hendelsesfattig etappe ble med ett svært dramatisk rundt 15 kilometer før mål.

Da ble arrangøren for alvor klar over at de hadde et stort problem. Mens spurtkanonene og deres lag toget i vei mot mål, stod en lagbuss fra Orica-Greenedge bom fast under målseilet og blokkerte store deler av de siste 20 meterne av oppløpet.

- Det var mange kontrabeskjeder. Jeg hørte på radioen at mållinjen var flyttet til tre-kilometersmerket. Da måtte jeg bare forholde meg til det, sier Edvald Boasson Hagen til et samlet pressekorps etter løpet.

- Det ble veldig kaotisk da vi ikke visste hvor målgangen var en gang, sier han til VG Nett.

- Uten radio på øret kunne den grønne bussen blitt rød, smiler Lars Petter Nordhaug.

Aldri opplevd maken

Da kaoset var som mest intenst, ble det altså bestemt at målstreken skulle flyttes til tre kilometer før det opprinnelige punktet.

Samtidig ble hjulene på lagbussen - i siste liten - tappet for luft, slik at den kunne rygges bakover og ut av veien. Og da fikk rytterne kontrabeskjed: Målgang ble som først planlagt.

- Jeg visste ingenting om hva som foregikk, de pratet italiensk på øret mitt, sier Alexander Kristoff.

VG Netts journalist overvar kaoset i Bastia sammen med mangeårig Tour-rytter Frankie Andreu og Velonews-journalist Andrew Hood. Sistnevnte har dekket Tour de France hvert år siden 1996.

Ingen av de to har noen gang opplevd maken i sykkelverden.

- Dette får ikke arrangøren til å se veldig bra ut, sier lagsjef til Kristoff i Katjusja, Viacheslav Ekimov, til VG Nett.

VELT: Flere av de beste spurterne var innblandet i en stor velt bare minutter før mål. Foto: Reuters
VELT: Flere av de beste spurterne var innblandet i en stor velt bare minutter før mål. Foto: Reuters

Men kaoset var ikke over: Bare minutter senere havnet flere av de aller beste spurterne, som Mark Cavendish, Peter Sagan og André Greipel, i bakken i en dramatisk massevelt.

VG DIREKTE: Les referat fra den høydramatiske etappen

Tony Martin var tydelig skadet og ble fraktet til sykehus etter etappen. De råeste spurterne kom seg imidlertid fra episoden uten større skader.

Gyllen sjanse

Velten ga likevel Alexander Kristoff en fordel: Han hadde nå alle muligheter til å kapre etappeseier. Sammen med Edvald Boasson Hagen lå de to helt i tetsjiktet til det gjenstod 200 meter. Da viste Kristoff hva slags avslutning han er kapabel til og fikk et godt forsprang inne på oppløpet.

Marcel Kittel i Argos-laget ville det imidlertid annerledes og snek seg inn like foran med noen få meter igjen.

Saken fortsetter under bildet.

SÅ NÆRE, SÅ NÆRE: Alexander Kristoff (til venstre) er bare centimetre unna seieren i årets første etappe av Tour de France. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG
SÅ NÆRE, SÅ NÆRE: Alexander Kristoff (til venstre) er bare centimetre unna seieren i årets første etappe av Tour de France. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG


- Jeg blir sperret i det jeg skulle gå til. Det kan ha kostet meg seieren. Hadde forspranget vært litt større, så kunne jeg holdt unna, sier Alexander Kristoff til VG.

- Kittel var for sterk i dag, det overrasket meg egentlig ikke. Jeg har rangert ham foran meg, han er bedre enn meg i slike spurter.

Boasson påkjørt

Kristoff fikk ikke med seg noen ting av målkaoset. De snakket italiensk på øret.

Edvald Boasson Hagen fikk derimot beskjed om at målgang var flyttet. Men det var også alt han fikk vite over internradioen.

Selv var han utsatt for et uhell da han skulle spurte om etappeseieren: Bakfra kom flere ryttere kjørende inn i bakhjulet hans med 400-500 meter igjen til mål. Flere eiker røk, og seierssjansene var spolert.

- Jeg gikk ikke i bakken, men jeg stoppet når eikene røyk og hjulet ikke ville gå rundt. Det var snakk om to-tre eiker.

- Hva tenkte du da?

- Det er ikke så mye å tenke. Det var bare å komme seg til mål. Det kommer en ny sjanse i morgen, sier Sky-profilen.

Resultatliste i mål:

1. Marcel Kittel
2. Alexander Kristoff
3. Danny von Poppel
4. David Millar
5. Matteo Trentin
6. Samuel Dumoulin
7. Greg Henderson
8. Jürgen Roelandts
9. José Joaquín Rojas
10. Kris Boeckmans

VG Nett kommer tilbake med mer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport