Hovedinnhold

Tegnestiftskandale i Tour de France

BMC-sjef bekrefter sabotasje overfor VG Nett

Foto: Stephane Mahe, Reuters
Foto: Stephane Mahe, Reuters
FOIX/OSLO (VG Nett) Etter en rekke punkteringer på søndagens etappe, spekuleres det i mulig sabotasje mot Tour de France.

Denne saken handler om:

- Jeg kan bekrefte at det er funnet tegnestifter i veien. 30-40 ryttere punkterte. Cadel Evans punkterte tre ganger. Jeg har aldri sett noe slik før, og vil aldri se det igjen! sier BMC-sjef Jim Ochowicz til VG Nett i Frankrike.

Sammenlagtleder Bradley Wiggins bremset for øvrig feltet og ventet da konkurrenten Evans punkterte.

- Det er veldig synd at det skal skje. Hadde det skjedd på en fotballbane, ville det blitt full etterforskning, med overvåkningskameraer og hele pakken. Noen tar det tydeligvis for gitt at de kommer så nært på oss utøverne. Det er ikke så mye vi kan gjøre, vi må bare gå videre, sa Wiggins og trakk på skuldrene på pressekonferansen etter dagens etappe.

Fränk Schleck tviler på at det har noe med sabotasje mot rittet å gjøre.

- Det er bare noen gale idioter som har kastet noe på veien, er hans teori.

- Jeg vet ikke helt hva som skjedde jeg, alle punkterte jo. Det er litt spesielt. Jeg hørte på radioen og så alle med flate hjul, sier Edvald Boasson Hagen.

Foto: Stephane Mahe, Reuters
Foto: Stephane Mahe, Reuters

Han sier han ikke så noe uvanlig i veien.

- Jeg så ikke så mye på bakken, jeg fokuserte fremover. Det er ganske usportslig å gjøre det hvis det stemmer. Jeg vet ikke hva som har skjedd, jeg, det er ikke normalt at det skal være så mye.

Teamet ble også heftig diskutert under TV 2s sending.

- Jeg blir skikkelig forbannet, sier Johan Kaggestad.

Sanchez-seier

Den grønnkledde spurtkongen Peter Sagan kan ha vært Luis Leon Sanchez' beste venn da han triumferte på søndagens etappe.

For da Sanchez stakk fra de andre utbryterne og fikk en parademarsj alene mot målstreken, ble de andre sittende bak og kikke på hverandre, med frykten om en spurt mot Sagan i tankene.

Slik sikret også Sanchez en etterlengtet opptur for Rabobank, som har mistet fem ryttere i årets Tour.

Peter Sagan vant naturligvis spurten i firergruppen bak og ble nummer to på etappen.

Sammen med Steven Kruijswijk og Sérgio Paulinho stakk Peter Sagan allerede etter bare 40 kilometer ut på dagens 191 kilometer lange etappe.

Etter hvert kom åtte andre ryttere, med blant andre Philippe Gilbert og Luis Leon Sanchez, opp i ryggen på utbryter-trioen.

VG LIVE: Les livereferat og chat!

Etter 111 kilometer lå de elleve rytterne hele 16 minutter foran hovedfeltet. Og forspranget ble ikke nevneverdig mindre inn mot mål, dermed holdt utbrytergruppen helt inn.

Peter Sagan, som var den sterkeste spurteren i tetgruppen, tok 20 poeng ved den innlagte spurten etter 99 kilometer, og har dermed fortastt et fast grep om den grønne trøyen.

Uforandret i teten

Etter 30 kilometer av den 14. etappen møtte rytterne en andrekategoristigning ved Col du Portel, med utdeling av klatrepoeng.

Der stakk franskmannen Thomas Voeckler av med fem poeng, mens svenske Fredrik Kessiakoff, som bærer polkadottrøyen, passerte som nummer to og økte med det ledelsen til nummer to i kampen om klatrertrøyen. Egoi Martinez og Christian Vande Velde ble henholdsvis nummer tre og fire, og fikk med seg to og ett poeng.

Når det gjelder sammendraget er stillingen uforandret mellom de beste rytterne.

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport