Hovedinnhold

Hushovd prøver å finne formen i Polen rundt

FØRSTE ETAPPE: Thor Hushovd sliter seg opp en motbakke under den første etappen av Polen rundt tirsdag. Foto: NTB Scanpix/ Daniel Sannum Lauten
FØRSTE ETAPPE: Thor Hushovd sliter seg opp en motbakke under den første etappen av Polen rundt tirsdag. Foto: NTB Scanpix/ Daniel Sannum Lauten
Bagetter og euro er byttet ut med pirog og zloty. 1200 kilometer nordøst for Tour de France-sirkuset famler Thor Hushovd (34) etter OL-formen på nesten folketomme polske landeveier.

Denne saken handler om:

Kontrastene er enorme for mannen som har syklet de siste elleve utgavene av Tour de France og samlet ti individuelle etappeseirer i verdens største sykkelritt.

Mens verdens beste syklister sluker til sammen 3500 kilometer med belgiske, sveitsiske og franske veier, skal et delvis B-preget felt luske unna 1230 kilometer i det sørlige Polen.

Kall det hva man vil, men ordet «nedtur» blir nødt til å dukke opp.

- Det er selvsagt ikke noe gøy å se Tour de France på TV. Jeg skulle gjerne ha sittet i feltet i Frankrike hver dag i stedet. Men slik året har vært, og samtidig slik jeg har følt meg på sykkelen de siste ukene, er det like greit at jeg ikke er der. Det har ikke føltes slik det skal, og da er det hardt å kjøre et sykkelritt som Tour de France, sier Thor Hushovd til NTB.

11. mai brøt han Giro d'Italia som følge av virussykdom. Siden er det blitt null kilometer med sykkelritt og så som så med trening for å komme til hektene igjen.

Uten sagmugg

Mens Edvald Boasson Hagen og co. er snakkisen og kaprer beste sendetid i Norge og en rekke andre land, er Tour de Pologne en syklingens bakgård. Det lukter ikke sagmugg for en «gammel sirkushest».

- Det er selvsagt vemodig, og jeg hadde veldig lyst til å sykle Tour de France. Avgjørelsen om å droppe det rittet var vanskelig. Men når man har holdt på med dette i så mange år, må en regne med at det blir noen forstyrrelser. Få ryttere greier å stille til start så mange år etter hverandre. Nå er jeg innforstått med det, men det er selvsagt tøft å se gutta på TV.

BMC-rytteren har som alle andre sett at hans lagkamerat og fjorårsvinner Cadel Evans har fått rundjuling av britene Bradley Wiggins og Chris Froome i Sky-laget så langt i Tour de France. Selv om bare snaut halvparten av rittet er tråkket ferdig, virker nesten 2 minutters ledelse uslåelig.

- Sky har hele rittet i sin hule hånd. De har full kontroll og de to sterkeste rytterne sammenlagt. Men fortsatt gjenstår det å sykle i fjellene, så mye kan skje, mener Tour de France-eksperten framfor de fleste.

OL-hjelperytter

OL-makker Edvald Boasson Hagen virker bunnsolid i sin hjelperytterrolle i Frankrike. Ved Hushovds form settes et digert spørsmålstegn.

Alt tyder på at Boasson Hagen blir Norges eneste OL-håp - og at Hushovd blir med kun som støtte for 25-åringen sammen med proffkollegene Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug.

Sky-rytteren fra Rudsbygd får neppe sjansen til å vinne noen Tour-etappe, men tråkker seg definitivt i OL-form som hjelperytter for Wiggins og spurteren Mark Cavendish.

- Edvald er låst nå, både i forhold til Cavendish og nå med Wiggins. Det er vanskelig for ham å få til noe, men det er han innstilt på og klar over når kapteinen i laget er så sterk. Når et lag har gul ledertrøye i Tour de France, blir det fokus nummer én. Jeg ville også utelukkende ha måttet jobbe for laget mitt i den situasjonen, mener Thor Hushovd.

Tour de Pologne avsluttes kommende mandag. OL-fellesstarten sykles 28. juli.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport