Hovedinnhold

Arvesen: - Uvirkelig å få beskjed

** Nordmannen var lagkamerat med Fränk Schleck i mange år
** Bjarne Riis: - Like sjokkert som alle andre

TRIST: Fränk Schlecks tidligere lagkamerat Kurt Asle Arvesen mener Schlecks positive dopingprøve er svært skadelig for sykkelsporten. Foto: Reuters/Jørgen Braastad, VG
TRIST: Fränk Schlecks tidligere lagkamerat Kurt Asle Arvesen mener Schlecks positive dopingprøve er svært skadelig for sykkelsporten. Foto: Reuters/Jørgen Braastad, VG
BAGNERES-DE-LUCHON (VG Nett) Kurt Asle Arvesen gned seg i øynene da han i går leste at kameraten Fränk Schleck (32) var tatt for dopingbruk.

Denne saken handler om:

De to syklet sammen i seks sesonger for det danske laget CSC.

- Denne saken er forferdelig trist. Den er selvfølgelig tragisk for familien Schleck, men den er også veldig skadelig for sykkelsporten, erkjenner Arvesen overfor VG Nett i formiddag.

BAKGRUNN:  Fränk Schleck med positiv dopingprøve 
VG LIVE:  Følg dagens etappe her 

Han var på telttur i et område uten mobildekning tirsdag. Utpå kvelden tikket det omsider inn en tekstmelding med beskjed om at Schleck hadde testet positivt på et vanndrivende stoff.

- Det var uvirkelig å få den beskjeden. Jeg tenkte: «Det kan ikke stemme». Men det gjør jo det. Det foreligger en positiv dopingprøve, sier Arvesen.

Han var en nær venn av Ivan Basso da italieneren ble dopingdømt i 2006. I går havnet en ny kamerat i trøbbel.

- Vi var gode lagkamerater i mange år. Jeg stusset også på pengeoverføringen han gjorde til Eufemiano Fuentes (Dopinglege. Schleck ble frikjent, journ. anm.) i sin tid, men jeg prøvde å se det positive i ham. Han var en hyggelig og omgjengelig type. Jeg hadde aldri inntrykk av at Fränk var en tvilsom skurk. Men vi får se på forklaringen hans og hva B-prøven viser.

Listen over dopingtatte ryttere med en fortid i CSC blir stadig lengre: Ivan Basso, Jörg Jacksche, Tyler Hamilon, Fränk Schleck og Alexandre Kolobnev (senere frikjent) har alle sørget for negativ PR.

- Utrolig skadelig for Andy

Lagets sjef var Bjarne Riis, som dopet seg til topps i Tour de France i 1996.

- Hva tenker du om at det ligger et mørkt slør over laget du syklet for i så mange år?

- Jeg ser at det kan virke merkelig, men det er ikke noe jeg får gjort noe med. Jeg har rent mel i posen personlig. Men det er utrolig kjipt og skuffende personlig når en man har et personlig forhold til ryker på denne måten, sier Arvesen til VG Nett.

Andy Schleck, som vant Touren for to år siden etter Alberto Contadors positive dopingprøve, gikk i går ut og forsvarte sin egen storebror.

Den ferske dopingnyheten er drepende også for Andy, som lever og trener tett på Fränk gjennom store deler av året.

- Dette er utrolig skadelig for Andy. Det er utrolig lett å dra ham ned i søla nå, erkjenner Kurt Asle Arvesen.

OVERRASKET: SaxoBank-sjef Bjarne Riis innrømmer at han ble svært overrasket da han fikk høre om Fränk Schlecks positive dopingprøve. Foto: Afp
OVERRASKET: SaxoBank-sjef Bjarne Riis innrømmer at han ble svært overrasket da han fikk høre om Fränk Schlecks positive dopingprøve. Foto: Afp

- Like sjokkerte som alle andre

Schleck og Arvesens tidligere sjef, nå SaxoBank-sjef, Bjarne Riis mener han aldri har hatt mistanke om at Fränk Schelck har dopet seg.

- Nei, og jeg har kjent ham i mange år, sier han ifølge EkstraBladet.

- Som alle andre ble jeg sjokkert da jeg hørte om den positive dopingprøven. Jeg synes det er uheldig og trist for sykkelsporten, fortsetter han, men påpeker at det er for tidlig å være dommer i sporten.

Veteran og Schlecks lagkamerat Jens Voigt innrømmer at det ikke er lett å konsentrere seg om det man skal gjøre.

- Man kan ikke bare ignorere det, og vi klarer ikke late som ingenting har skjedd. Det er en tøff og vanskelig situasjon, sa Voigt til TV 2 før starten på dagens etappe.

Riktig å ta han ut av Tour-en

Fränk Schleck kunne i teorien fortsatt Tour de France, siden stoffet han har testet positiv på har en mildere strafferamme enn for eksempel EPO. Etter press fra Det internasjonale sykkelforbundet, valgte Radioshack-laget likevel å ta 32-åringen ut av Touren.

Han pakket kofferten sin i byen Pau i går, og dro på politistasjonen for å avgi en forklaring. Deretter var det farvel til Tour de France 2012.

- Etter avtale med laget, er det besluttet å trekke han ut av rittet. Det var riktig gjort, og den eneste mulige beslutningen de kunne ta, sier Tour-sjef Christian Prudhomme.

- Med respekt for Touren ville det ikke gitt mening å la han fortsette. Men det er også bra for Fränck, slik at han nå kan forsvare seg, sier talsperson Philippe Maertens i Radioshack.

Hevder han ble forgiftet

Schleck hevder at han på en eller annen måte må ha blitt forgiftet dersom også B-prøven er positiv.

- Tror du på denne forklaringen, Arvesen?

- Jeg har ingen formening om det. På generelt grunnlag kan jeg si at dersom noen vil andre noe vondt, så er det utrolig enkelt å gjøre noe slikt. Middelet er visstnok ikke prestasjonsfremmende i seg selv, men et typisk maskeringsstoff. I så fall må de vel ha gamle prøver av ham liggende, som de kan teste på nytt med grundigere metoder, for å se om de finner spor av noe annet.

- Kan sykkelsporten komme til et metningspunkt der tilskuerne ikke gidder mer?

- Ja. Sykkelsporten lå nede med brukket rygg i Tyskland på grunn av alle dopingsakene en stund. Men jeg må si det igjen: Er det noen som har prøvd å rydde opp, så er det sykkelsporten. Det er forholdsvis mange ryttere på et høyt nivå i verden. Man vil aldri bli helt kvitt jukserne, for der det er penger, vil alltid noen forsøke å ta snarveier. Slik er det i alle samfunnslag, sier den tidligere CSC-rytteren til VG Nett.

PS! Kurt Asle Arvesen er i dag coach i Team Sky. Han følger Tour de France-sirkuset fra Norge. Under OL i London skal han kommentere sykkel for NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport