Hovedinnhold

Dobbelt etappevinner EPO-tatt

Trekker hele laget fra Tour de France

FØRT BORT: Her blir Riccardo Ricco ført bort av fransk politi. Foto: AP
FØRT BORT: Her blir Riccardo Ricco ført bort av fransk politi. Foto: AP
Den italienske toppsyklisten Riccardo Ricco (24) har testet positivt på det forbudte stoffet EPO.

Denne saken handler om:


Saunier Duval-rytteren vant både den sjette og den niende etappen av årets Tour de France, og ligger som nummer ni i sammendraget. Nå blir det ikke mer sykkel på verken ham eller resten av laget. For etter at Ricco ble avslørt, føler ikke Saunier Duval at det er noe poeng å fortsette.

- Avgjørelsen om å gi oss ble ikke bestemt av ASO (Tour-ledelsen). Ricco er vår leder, og vi kan ikke late som om ikke noe har skjedd, sier lagets sportsdirektør Matxin Fernandez til Sports.fr.

Den 10. juli, like etter at han vant den 6. etappen i Super-Besse, begynte ryktene å svirre. Rapporter om unormalt høye blodverdier ble imidlertid tilbakevist - fordi Ricco skal ha et UCI-sertifikat på at han har høye verdier fra naturens side.

Tre dager senere vant han sin andre etappeseier. Fire dager etter det igjen blir han avslørt som juksemaker.

Diskusjonen raser på VG Nett:
- Doping har blitt litt av greia, for min del. Har gitt opp å få sykkelsporten ren, så nå velger jeg heller å bruke de opprullende skandalene som underholdning og en liten bonus.

Ricco ledet kampen om klatretrøya før dagens avsløring, 12 poeng foran spanjolen David De La Fuente. Han lå også øverst i forhold til kampen om den hvite ungdomstrøya.

- Helt tragisk

TV2s Dag Otto Lauritzen var selvfølgelig på plass da nyheten ble sluppet.

- Det er fullt kaos her nede. Vi intervjuet Kim Andersen, sjefen til Kurt Asle Arvesen, og så kom nyheten om at Ricco var tatt. Jeg har bare hørt det, men politiet har vært ved bussen og tatt ham med seg. Det er bare helt tragisk. Hvor skal dette ende? Jeg håper at det er borte for alltid, sier Lauritzen til VG Nett.

Les videre under bildet!

TRØYE MED BISMAK: Riccardo Ricco hadde den prikkete klatretrøya da han ble tatt for EPO-doping i dag, torsdag. Foto: AP
TRØYE MED BISMAK: Riccardo Ricco hadde den prikkete klatretrøya da han ble tatt for EPO-doping i dag, torsdag. Foto: AP


- Ricco har markert seg tidligere i rittet. Det er helt utrolig at han er tatt. Nå var vi høyt oppe på grunn av Kurt Asles seier, og nå er jeg bare helt matt.

- Tror du det er flere som er dopet?

- Jeg har ikke tro på noe som helst lengre. Det er bare helt utrolig, for å si det mildt. De må jo tro at de greier å lure dopingtestene, men det må ha kommet nye og bedre tester, og så blir de tatt, mener Lauritzen.

- Sporten kan dø

Lauritzen synes ikke det virker som om dopingsanksjonene hittil har hatt noen preventiv effekt.

- Disse menneskene må saksøkes, utestenges for livet, og det må få noen kraftige økonomiske konsekvenser. Noe må gjøres, hvis ikke dør sporten, tror sykkeleksperten.

Eurosports sykkelkommentator og sjef for Edvald Boasson Hagens gamle lag Joker Bianchi er like sjokkert.

- Det går ikke an å tro det. De jobber så hardt for å få dopingen vekk fra sporten, og så blir en profilert rytter som Ricco tatt. Jeg tror sanksjonene må bli strengere, man må utestenge dem for livet, sier Gino Van Oudenhove til VG Nett.

- Ingen norske dopet

- Når man ser på situasjonen slik som den er nå, håper jeg at flere blir tatt, slik at man får dem ut. Jobben er ikke gjort ennå, mener Van Oudenhove.

Han frykter ikke at vi får noen norsk dopingavsløring i nærmeste fremtid.

- Jeg tror vi kan være hundre prosent sikre på at ingen av de norske er dopet.

Riccardo Ricco er den tredje syklisten som blir dopingavlørt på årets Tour. De to spanjolene Manuel Beltran og Moises Duenas Nevado har også testet positivt for EPO.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport