Hovedinnhold

Trente med norsk tennistalent - ble tennisikon

** Christian Ruud trente med Venus Williams da hun var 13 år gammel
** Kan ta sitt tredje OL-gull i double

KAN TA SITT FJERDE OL-GULL: Venus Williams vil med OL-gull i London ta sitt fjerde OL-gull i tennis. Foto: Afp
KAN TA SITT FJERDE OL-GULL: Venus Williams vil med OL-gull i London ta sitt fjerde OL-gull i tennis. Foto: Afp
(VG Nett) Allerede da Venus Williams var 13 år skjønte alle at hun kom til å bli noe stort - også treningskameraten Christian Ruud.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

Venus Williams ble født i California, og med to tennistrenere som foreldre, var det aldri noen tvil om hvor dette kom til å ende.

Da hun var ti år gammel flyttet familien slik at hun kunne delta i tennisakademiet til Rick Macci. At det var et stort talent der kunne alle se. Det gjorde også et norsk tennistalent, som trente på det samme tennisakademiet.

- De dagene det ikke var så mange der, trente jeg med Venus og Serena (lillesøsteren). Det har vært litt gøy i ettertid. At jeg fikk se dem i så ung alder. Det er bare å ta av seg hatten for det de har oppnådd. Det er ikke lett å bli verdensener i tennis, sier den tidligere norske tennisproffen Christian Ruud til VG Nett.

Allerede som 14-åring debuterte Venus profesjonelt.

I 1998 vant hun to Grand Slam-turneringen i mixed double med Justin Gimelstob, før hun året etter vant to i double sammen med lillesøster Serena.

Hennes første Grand Slam-titler i single kom i 2000, da hun vant både Wimbledon og US Open.

Med 100 dager igjen til OL, startet VG Nett en nedtellingskåring hvor vi ukentlig vil presentere de 25 største stjernene i London. Venus Williams er på vår 24. plass.

Ble verdensener

Ingen kvinnelig tennisspiller har flere OL-gull enn Venus Williams (ett i single og to i double). Og de 15 siste årene har hun vært en av de største profilene i tennissporten. Hun var også lenge vært verdensener i tennis, men er nå nede på en 58. plass.

Det er tolv år siden hun tok sitt første OL-gull, da som 20-åring. Hennes siste Grand Slam-tittel kom i samme året som hennes siste OL-gull (2008).

Totalt har hun vunnet 21 Grand Slam-turneringen, to i mixed double, syv i single og og tolv i double, samtlige med lillesøster Serena.

STØRST SJANSE I DOUBLE: Christian Ruud, her fra en tennistrening i 2007, tror Venus Williams største gullsjanse i London er i double. Foto: Magnar Kirknes, VG
STØRST SJANSE I DOUBLE: Christian Ruud, her fra en tennistrening i 2007, tror Venus Williams største gullsjanse i London er i double. Foto: Magnar Kirknes, VG

Størst sjanse i double

Nå går den fantastiske karrieren mot slutten, men først vil hun ta sitt fjerde OL-gull. Hennes største sjanse er i double - sammen med lillesøsteren hun har tatt to av de tre OL-gullene sine sammen med.

- Jeg gir henne liten sjanse til å vinne i single. Hun har slitt mye med skader de siste årene, og hun viste i årets Wimbledon-turnering at hun ikke er helt i form, sier tidligere tennisproff og kommentator på Canal Plus Christian Ruud.

- Hun synger på siste verset karrieremessig, men hun har vært proff siden hun var 14 år gammel, fortsetter han.

Likevel tror han ikke en OL-medalje er umulig for 32-åringen.

- I double med Serena har hun gode muligheter.

EN FARLIG DUO: Venus og Serena Williams har til sammen vunnet 12 Grand Slam-turneringer og to OL-gull sammen. Foto: Afp
EN FARLIG DUO: Venus og Serena Williams har til sammen vunnet 12 Grand Slam-turneringer og to OL-gull sammen. Foto: Afp

Motgang

Til tross for en fantastisk karriere, har ikke alt gått på skinner de siste 18 årene.

Årene 2000 til 2003 blir i tennissammenheng ofte omtalt som «The Williams years». I tillegg til å forsvare både US Open-tittelen og seieren i Wimbledon, tok hun OL-gull i single og double, og seks Grand Slam i double med lillesøster Serena i denne perioden.

Så ble hun møtt av skader og en personlig tragedie som forandret karrieren hennes.

I 2003 ble halvsøsteren Yetunde skutt og drept i en «drive-by-shooting» i Los Angeles. Dette førte til en rekke svake resultater. Venus som elleve uker i 2002 var ranket som nummer én i verden fikk en tøff vei tilbake.

I 2005 tok vant hun endelig en Grand Slam-tittel igjen, da hun slo Lindsay Davenport i finalen i Wimbledon.

Deretter kom Venus tilbake på vinnersporet, og tok i løpet av fem år syv nye titler.

18 år etter hennes proffdebut jakter hun OL-gull nummer fire.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport