Hovedinnhold

Novak Djokovic ble historisk etter US Open-triumfen

JUBEL: Novak Djokovic kunne knytte neven i jubel for sin første US Open-seier. Serberen ble også historisk som den femte spilleren som har vunnet tre Grand Slam-turneringer i samme sesong. Foto: Pa Photos
JUBEL: Novak Djokovic kunne knytte neven i jubel for sin første US Open-seier. Serberen ble også historisk som den femte spilleren som har vunnet tre Grand Slam-turneringer i samme sesong. Foto: Pa Photos
(VG Nett) (Novak Djokovic - Rafael Nadal 6-2, 6-4, 6-7 (3-7), 6-1) Etter over fire lange timer og fantastisk tennis var det serbiske Novak Djokovic (24) som gikk seirende ut av US Open-finalen.

Denne saken handler om:

Tidligere er det bare fire spillere som har vunnet tre Gland Slam-turneringer i samme sesong i den åpne æraen. I fjorårets US Open-finale var det spanske Rafael Nadal som vant, i fire sett. Det gjorde Nadal til den fjerde mann i Open-historien til å vinne tre Grand Slam-titler i løpet av et år.

Men i år var det en hevnlysten Novak Djokovic som entret Arthur Ashe-stadionen i New York. Over fire nervepirrende og høyst underholdende sett utkjempet den førsterankede serberen tilslutt Nadal.

- Selvsagt er jeg skuffet. Men denne fyren (Djokovic) gjør fantastiske ting, så gratulerer til ham. Jeg gjorde mitt beste, men Djokovic presset meg til grensen. Jeg er fornøyd med innsatsen, men det var dessverre ikke nok, sier en skuffet Nadal etter kampen.

Tidligere hadde amerikanske Jimmy Connors vunnet tre Grand Slams i 1974, før svenske Mats Wilander kopierte bragden i 1988. 2004 var starten på Roger Federer-dominansen, og sveitseren vant tre Grand Slam-turneringer i 2004, 2006 og 2007.

- Utrolig følelse

Nå har altså Novak Djokovic meldt seg på i den prominente rekken, med seirer i Australian Open, Wimbledon og nå US Open i 2011.

- Det er en utrolig følelse. Jeg har hatt et fantastisk år. Det er alltid en stor utfordring å spille mot Rafa (Nadal), men i dag spilte jeg opp mot min beste tennis, sier Djokovic rett etter kampen.

Nadal tok faktisk ledelsen 2-0 i begge de to første settene, men Djokovic kjempet seg tilbake i begge - hvor blant annet den lengste ballvekslingen talte 31 slag - og gikk opp i 2-0-ledelse i sett.

Det tredje settet ble av det nervepirrende slaget, hvor spillerne byttet på å bryte hverandres serve. Spillerne kjempet knallhardt om hvert eneste poeng. Det endte tilslutt med et avgjørende tie break, som Nadal vant 7-3.

Etter neste fire timer på kampuret skulle spillerne ta fatt på det fjerde settet. Der tok Djokovic tidlig kommandoen, og brøt Nadal for 3-0-ledelse. Serberen holdt oppe trykket blant annet ved hjelp av hvasst returspill, og avgjorde kampen.

Djokovic' tredje Grand Slam-seier for sesongen var også hans første i US Open. Nadal har dermed tapt samtlige seks kamper mot Djokovic i 2011.

VG Nett-leser:
Nadal og Djokovic kan vinne 30 GS hver, men for meg blir Federer uansett tidenes beste pga. elegansen, håret, utseendet, osv.
Diskuter med andre her!

Slik var kampen

Rafael Nadal startet best og ledet 2-0, men Novak Djokovic slo knallhardt tilbake og vant det første settet 6-2.

På stillingen 2-0 til Nadal i annet sett vartet spillerne opp med et game av de sjeldne. I over 15 minutter kjempet de fram og tilbake om gamet, med noen utrolige ballvekslinger og åtte deuce blant ingrediensene. Tilslutt tok Djokovic gamet på sin sjette breakball.

Spillerne brukte hele en og en halv time på de første 12 gamene.

Som i første sett ledet Nadal 2-0, men igjen gjenerobret Djokovic kontrollen og snudde til 2-3.

Nadal virket litt frustert, og måtte kjempe knallhardt for å ta hjem egen serve for 3-4 til Djokovic i annet sett.

Spanjolen brøt imidlertid tilbake for 4-4, men Djokovic' aggressive returspill vant ham en break på direkten. 5-4 til serberen, som servet for 2-0 i sett.

Djokovic tok hjem det andre settet etter en hvass forehand for 6-4.

Det tredje settet begynte med at begge spillerne holdt egen serve relativt greit. 1-1.

I neste game var det Djokovic som brøt og gikk dermed opp i 2-1-ledelse. Men idet han skal serve for 3-1 og nærmest avgjøre kampen, brøt Nadal tilbake etter flere, lange ballvekslinger. 2-2.

Det var en knallhard kamp for hvert eneste poeng. En godt kamuflert dropshot ga Djokovic overtaket, og tilslutt presset han fram et nytt break. 3-2.

Men Nadal fant tilbake lengden i spesielt forehandslagene, og presset fram et umiddelbart brudd tilbake! 3-3 i tredje sett.

Begge spillerne holdt egen serve, men Djokovic måtte kjempe langt hardere for å holde sin egen. Etter et langt game holdt han unna. 4-4.

Nadal var nære ved å bryte og ta hjem det tredje settet, men Djokovic holdt til 5-5.

Nok et underholdende game endte med at Djokovic brøt, og nå kunne serberen serve hjem kampen! 6-5 i tredje sett.

Men Nadal brøt tilbake. Det ble 6-6, og det tredje sette ble avgjort på tie break! Spillerne hadde spilt 7 tie break seg imellom tidligere, Nadal hadde vunnet fem av dem.

Nadal tok tidlig grep om tie-breaket, og vant tilslutt 7-3.

Djokovic tok det første gamet i egen serve for 1-0 i fjerde sett. Fulgte opp med en medisinsk time-out for behandling av ryggen.

Og så brøt Djokovic. Etter et langt andre game hadde serberen flere breakballer, og tilslutt tok han det hjem og gikk opp i 2-0 i fjerde sett.

Spillerne begynte å bli slitne, men begge holdt egne servegame. 3-1 til Djokovic.

Djokovic vant sitt eget servegame, for så å bryte Nadal i neste. Han ledet dermed 5-1 i fjerde game, og kunne serve hjem sin første US Open-seier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport