Hovedinnhold

Fränk Schleck med positiv dopingprøve

Sykkelstjernen bedt om å forlate Tour de France

DOPTATT: Frank Schleck skal være tatt for doping. Foto: Scanpix/PA.
DOPTATT: Frank Schleck skal være tatt for doping. Foto: Scanpix/PA.
BIARRITZ/OSLO (VG Nett) Tour de France-rytteren Fränk Schleck (32) skal ha avgitt en positiv dopingprøve, ifølge Det internasjonale sykkelforbundet.

Denne saken handler om:

RadioShack-rytteren skal ha avgitt en positiv dopingprøve etter den 13. etappen. Det skal ha blitt funnet spor av et forbudt, vanndrivende stoff i rytterens urin.

Testen skal ha blitt foretatt den 14. juli.

Nyheten slo ned som en bombe i Tour de France-sirkuset i kveld. Det har bare gått en uke siden franske Remy Di Gregorio forlot rittet i skam.

Fränk Schleck er en av sykkelsportens virkelig store stjerner. Han ligger i øyeblikket på 12. plass i Tour-en, men endte på tredjeplass i fjorårets ritt.

Han er også storebror, og tett knyttet til, Andy Schleck - som vant Tour de France i 2010, etter at Alberto Contador ble diskvalifisert.

Den tidligere Tour-vinneren sier til den franske avisen Le Parisien at han er sikker på at broren ikke har dopet seg:

- Jeg er sikker på at han ikke har tatt noe. Jeg sverger på mitt og min families liv, lover Andy Schleck.

Radioshack-laget sendte ut en pressemelding i 22-tiden:

«Xipamide finnes ikke i noen av medisinene som laget bruker, og årsaken til at stoffet er funnet i rytterens urin, er uklar. Derfor har ikke laget noen forklaring på funnet i skrivende stund. Laget er imidlertid fullt ut innstilt på å samarbeide med antidopingmyndighetene for å komme til bunns i saken».

Les også: Dopingekspert overrasket

Etterforsket i «Operasjon Puerto»

Dette er ikke første gang at Fränk Schleck er i dopingjegernes søkelys. Han var også en del av etterforskningen knyttet til dopingskandalen «Operasjon Puerto» i 2006.

Bankoverføringer viste hvordan eldstebror Schleck hadde overført 80.000 kroner til dopinglegen Eufemiano Fuentes i Spania.

Schleck hevdet imidlertid at han hadde betalt for treningstips - og ble trodd på dette av antidopingmyndighetene i hjemlandet Luxembourg.

Ryttere som Jan Ullrich, Ivan Basso og Alejandro Valverde er blant dem som har blitt utestengt fra sykkelsporten etter å ha pleiet kontakt med Fuentes.

- At han har innrømmet å overføre penger til Fuentes, som beviselig er en kriminell dopinglege, svekker troverdigheten til Schleck i den ferske saken, bemerker tidligere sykkelproff Mads Kaggestad overfor VG Nett.

Må forlate Touren

I 2008 ble bilen til Schleck-brødrenes far ransaket av fransk politi, uten at man fant ulovligheter.

Stoffet som Schleck har testet positivt for har en mildere strafferamme enn for eksempel EPO. Det betyr at han ikke nødvendigvis må forlate årets Tour, men det internasjonale sykkelforbundet (UCI) oppfordrer 32-åringen til å bryte årets løp.

Det vil han også måtte gjøre. Sent tirsdag kveld bekreftet en talsmann i Radioshack-laget at Schleck ikke kommer til å sykle videre i Tour de France.

Det var altså også det UCI ønsket. Tirsdag kveld sendte de ut følgende pressemelding om saken:

«Antidopingreglene krever ingen midlertidig suspensjon på grunn av type stoff det er testet positivt på. Men UCI er trygg på at laget hans vil gjøre det som er nødvendig for at Tour de France kan fortsette som før, og for at rytteren deres får sjansen til å forberede et skikkelig forsvar innen tidsfristen. Han kan be om at B-prøven testes i løpet av fire dager».

Kaggestad: - Foregangsidrett

Mads Kaggestad var ikke kjent med nyheten før VG Nett kontaktet ham i 21-tiden tirsdag kveld.

- KRISE FOR RADIOSHACK OG BROR ANDY: Det mener Mads Kaggestad. Bildet er fra 2010. Foto: Frode Hansen ,VG
- KRISE FOR RADIOSHACK OG BROR ANDY: Det mener Mads Kaggestad. Bildet er fra 2010. Foto: Frode Hansen ,VG

Han mener fortsatt at sykkelsporten er en foregangsidrett når det gjelder antidopingarbeid.

- Men dette er en av de aller største profilene i sykkelsporten, som havner i et svært dårlig lyst. Det er trist at man ikke lenger lurer på om det kommer en positiv test under Tour de France, men at det bare er snakk om hvem som kommer til å teste positivt, sier Kaggestad til VG Nett.

- Folk tenker kanskje «hva er poenget med å følge med på sykkelsporten lenger»?

- Sykkelsporten har vist evne til å rydde opp. Det finnes godt over 1000 ryttere på et høyt, profesjonelt nivå. Det er mange, og selvsagt er det noen av dem som jukser. Men den prosentvise andelen av de som jukser trenger ikke være så stor kontra andre, mindre, idretter, argumenterer Kaggestad.

Han peker på det krisepregede Radioshack-laget som en annen taper i kveld. Det samme er bror Andy Schleck.

- De to er som erteris. Mistanker mot Fränk vil alltid også ende hos Andy.

Kaggestad tar likevel et forbehold om at også B-prøven er positiv. Schleck kan be om at denne testes, for å verifisere det positive resultatet.

32-åringen fra Luxembourg har foreløpig ikke uttalt seg om saken.

TREDJEPLASS I FJOR: Frank Schleck (t.h.) sto på podiet i Paris sammen med vinner Cadel Evans og bror Andy Schleck. Foto: AP
TREDJEPLASS I FJOR: Frank Schleck (t.h.) sto på podiet i Paris sammen med vinner Cadel Evans og bror Andy Schleck. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport