Hovedinnhold

Tror Hushovd vrakes til Tour de France

* Internasjonale sykkeljournalister: - Folk lurer på hvor han har blitt av
* Mads Kaggestad uenig: - Hushovd har en svært positiv utvikling

FÅR HAN SYKLE TOUR DE FRANCE? Thor Hushovd opplever skepsis fra Andrew Hood (øverst) og Gregor Brown. De skriver for magasiner som Velonews, Cycling Sport og Cycling Weekly. Foto: AFP, Anders K. Christiansen og privat
FÅR HAN SYKLE TOUR DE FRANCE? Thor Hushovd opplever skepsis fra Andrew Hood (øverst) og Gregor Brown. De skriver for magasiner som Velonews, Cycling Sport og Cycling Weekly. Foto: AFP, Anders K. Christiansen og privat
(VG Nett) Flere internasjonale sykkeljournalister lurer på om Thor Hushovd (35) noen gang kommer tilbake til sitt gamle nivå.

Denne saken handler om:


Det sier de amerikanske journalistene Andrew Hood og Gregor Brown. Duoen reiser Europa rundt for velrennomerte sykkelmagasiner i store deler av året.

Troen på at de møter Hushovd når Tour de France starter på Korsika om én måned, er ikke veldig stor.

- Kollegaene våre lurer på hvor Hushovd har blitt av, og hva som foregår. Han har hverken skapt overskrifter i år eller i fjor. Folk har glemt ham. Han er en stor mester, og vi vil se mer av ham, men i øyeblikket er han fullstendig under radaren, sier Brown til VG.

Han skriver for både Cycle Sport og Cycling Weekly.

Hushovd har enkelte topp ti-plasseringer denne våren. I tillegg vant han en etappe i det lille rittet Tour du Haut Var i februar. Det fikk sørlendingen til å utbryte «Finally! I'm back».

Skeptisk

Noen måneder senere virker det ikke som om den oppfatningen deles av alle:

- Hushovd har stått for den store forsvinningen i sykkelsporten. Ingen aner hvor han står akkurat nå. Folk hadde forventet at han skulle komme tilbake, men han har slitt. Nå spør folk rundt oss om han noen gang kommer tilbake på topp, sier europakorrespondenten til sykkelbladet Velonews, Andrew Hood, til VG.

- Hva tenker du om sjansene for å komme med i Tour-troppen til BMC?

KAPTEIN: Cadel Evans blir BMCs kaptein i Tour de France. Foto: AFP
KAPTEIN: Cadel Evans blir BMCs kaptein i Tour de France. Foto: AFP

- Det er mange andre ryttere i det laget som har vist at de kan gjøre det bra i et treukersritt. Philippe Gilbert har VM-trøya og vil nok sykle rittet. I tillegg trenger BMC gode klatrere for å beskytte Cadel Evans og Tejay van Garderen. Jeg tror det kommer til å bli vanskelig, og han er avhengig av å bli tatt ut i siste liten, sier Hood småskeptisk.

Tydeligere er Gregor Brown:

- Jeg tror ikke Hushovd blir tatt ut på laget. Slik Van Garderen syklet i California, og slik Evans har syklet i Giro d'Italia, så tror jeg de bygger et solid sammenlagtlag, med mange klatrere, rundt dem.

Norsk trio Tour-klare

Dersom spådommeren slår til, kommer Norge likevel - trolig - til å ha tre ryttere på startstreken i Tour de France. Både Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug virker å være sikre kort for henholdsvis Katusja, Sky og Blanco..

De har sanket poeng jevnt og trutt de siste månedene, og fremstår som «den nye vinen» i sykkel-Norge.

Samtidig har Hushovd opplevd tunge måneder etter overgangen til styrtrike BMC i fjor. Da pådro han seg en virussykdom som spolerte så godt som hele sesongen.

POSITIV TIL HUSHOVD OG TOUR DE FRANCE: Mads Kaggestad (bildet). Foto: Scanpix
POSITIV TIL HUSHOVD OG TOUR DE FRANCE: Mads Kaggestad (bildet). Foto: Scanpix

I år har alt handlet om å komme tilbake for fullt. Sørlendingen har fått tilbake humøret, og er tilbake i sykkelfeltet - selv om toppresultatene har uteblitt.

- Håpet er ikke helt ute for Hushovd. Under Giroen sa BMC at laget ikke er tatt ut ennå. Dersom han gjør det sterkt i Dauphiné, så øker sjansene hans betraktelig, spekulerer Andrew Hood.

Kaggestad er positiv

Tidligere proffrytter, nå TV 2-ekspert, Mads Kaggestad har fulgt karrieren til Hushovd tettere enn de fleste. Han er mer positiv enn Brown og Hood før uttaket til Tour de France.

Sjansen for å se Hushovd i Frankrike er femti-femti, tror Kaggestad.

- BMC satser veldig på sammendraget, men om Thor er i form, så er han såpass erfaren at han kan bli en bidragsyter i laget. Og i form kan han kjempe om etappeseirer. Og: Han er god på lagtempo.

- Internasjonale sykkeljournalister lurer litt på hvor Hushovd har blitt av?

- Da følger de kanskje ikke helt med på karrieren hans. Han mislyktes riktignok i klassikerne, men det var en årsak til det: Han var syk. Da lykkes man ikke i så tøffe ritt. Det er urettferdig ikke å se at han er inne i en svært positiv utvikling i forhold til i fjor. Så gjenstår det å se om det er godt nok til å komme på laget.

Hushovd la nylig ut et bilde av seg selv på nettsamfunnet Instagram. Mange har reagert på at 35-åringen virker å ha gått ned flere kilo i etterkant av Tour of California.

Det lover ifølge Kaggestad godt:

- På det bildet ser jeg en tidligere mester som er svært tent på å komme tilbake, og vise at han ikke er en fallende stjerne, sier kommentatoren til VG.

Ukjent rittplan

BMC tar ut den endelige Tour de France-troppen i midten av juni. Før det skal rytterne gjennom enten Sveits rundt enn Dauphiné som kjøringsritt.

I fjor syklet syv av ni Tour-ryttere på BMC rittet Criterium du Dauphiné i Frankrike. VG fikk tirsdag ettermiddag bekreftet at Hushovd er satt opp til å sykle dette løpet i år.

Rittet starter førstkommende søndag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel