Hovedinnhold

Tour-lederen sammenliknet med Armstrong

Chris Froome ga garanti for at han sykler uten doping

I GULT: Chris Froome var henrykt etter å ha smadret konkurrentene og sikret gul ledertrøye lørdag kveld. Foto: PA Photos
I GULT: Chris Froome var henrykt etter å ha smadret konkurrentene og sikret gul ledertrøye lørdag kveld. Foto: PA Photos
AX 3 DOMAINES (VG Nett) Etter å ha matchet tidene til Lance Armstrong opp det avsluttende fjellet på dagens etappe, ble doping tema på pressekonferansen til Tour-leder Chris Froome (28).

Denne saken handler om:


Team Sky-kapteinen var, sammen med lagkamerat Richie Porte, fullstendig overlegen opp Ax 3 Domaines.

Cadel Evans tapte over fire minutter. Alberto Contador tapte to minutter. Maktdemonstrasjonen fra Sky-laget var total.

Én journalist i målområdet mumlet ordene «UK Postal» - som en referanse til US Postal-laget til Lance Armstrong.

Ga garanti

VG overvar pressekonferansen med Froome i en liten trailer på toppen av Ax 3 Domaines lørdag ettermiddag. Der ble kapteinen til Edvald Boasson Hagen konfrontert med skepsisen en del satt igjen med:

- Jeg fikk flashback i dag til US Postal (Lance Armstrongs lag), journ. anm.). Dette var den første dagen i fjellene. Kan du garantere oss at denne seieren ikke vil se annerledes ut om noen år?

- Ett hundre prosent. Sportens historikk tatt i betraktning, er det normalt at spørsmålet kommer. Vi befinner oss i en uheldig posisjon. Men jeg vet at sporten har endret seg. Aldri verden om jeg hadde fått disse resultatene dersom sporten ikke hadde endret seg, bedyret Froome.

At spørsmålet kom var kanskje ikke så rart: På internett kom analysene raskt etter målgang. De indikerte at Froome hadde syklet opp fjellet Ax 3 Domaines omtrent like raskt som Lance Armstrong tidlig på 2000-tallet.

Les også: - Kunne ikke vært gladere

Garmin-rytter David Millar brukte selv EPO for ti år siden. I dag blir han regnet som en troverdig utøver i kampen mot juks. Millar fikk spørsmål om sammenlikningen av tider i ettermiddag, og tok Froome i forsvar:

SAMMENLIGNES MED LANCE: Froomes tider i dag ble sammenlignet med Armstrongs. Her er syklisten på vei opp Ax 3 Domaines i 2003. Foto: AP
SAMMENLIGNES MED LANCE: Froomes tider i dag ble sammenlignet med Armstrongs. Her er syklisten på vei opp Ax 3 Domaines i 2003. Foto: AP

- Team Sky kjørte en perfekt etappe. Jeg tror de er rene, og mener de fortjener respekt og beundring, svarte han.

Mener sykkelsporten har troverdighet

Chris Froome vet inderlig godt at spørsmålene kommer etter at han har overtatt den gule trøyen. Han opplevde det samme som hjelperytter for Bradley Wiggins i fjor.

Froome er imidlertid klokkeklar på at sykkelsporten ikke kan sammenliknes med den han så som tilskuer for ti år siden:

- Sporten er i bedre posisjon i dag enn den har vært på 20-30 år. Alle resultater i dag er langt mer troverdige. Spørsmålene burde blitt stilt til de som syklet for 10-15 år siden. Det er et personlig oppdrag jeg har gående, at sporten har endret seg. Denne seieren blir ikke strippet om 10-15, det er jeg helt sikker på, sa han i dag.

Den Kenya-fødte sykkelstjernen taklet spørsmålet langt bedre enn Bradley Wiggins, som i fjor bannet og forlot et pressekonferanse i Tour de France.

Sky-sjef Dave Brailsford ble denne uken stilt spørsmål om wattmåling og regning på tid blant dagens ryttere. Han mener det finnes for mange «hobby-vitenskapsfolk» der ute.

- På et tidspunkt må folk akseptere at prestasjonene blir bedre. Dersom vi viser data fra de som dopet seg, og setter en strek, og anta at alle som krysser den streken også doper seg¿ Vel, det blir feil. De trenger ikke å dope seg, for hele menneskeheten beveger seg fremover. På et tidspunkt vil dopingfrie prestasjoner passere prestasjoner tatt med doping i fortiden, sa han til Velonews.com.

VG intervjuet tidligere denne uken journalisten som felte Lance Armstrong, David Walsh. Iren har fått lov til å følge Team Sky fra innsiden, og tror på det han ser: Walsh mener Sky, så vidt han kan bedømme er et rent lag.

Overlykkelig

Chris Froome fikk også spørsmål om det å overta ledelsen i Tour de France lørdag kveld.

- Da jeg hadde rykket fra de andre med fem kilometer igjen, så forsto jeg at jeg måtte gå inn i en «tempomodus» for å vinne så mye tid som mulig. Det er to uker igjen til Paris. Hvert sekund teller. Jeg har tro på laget rundt meg, i dag viste de at de er klare for denne oppgaven. Vi er i en god posisjon. Det å ha den gule trøya nå, er helt utrolig. Ingen av trøyene jeg har hatt kan sammenliknes med denne.

- Hvor dypt gikk du på slutten?

- Jeg holdt ikke noe tilbake. Dette er Tour de France, og hvert sekund teller.

- Du gikk med over fire kilometer igjen til mål. Det var overraskende tidlig. Var det en del av planen?

- På en slik etappe, kan man ha en plan. Men så mye avhenger av hva som skjer underveis, og hvilken erfaring man har. Da jeg så at de andre slet skikkelig på hjulet mitt, tenkte jeg at «dette er det rette tidspunktet for å kjøre hardt og tjene tid».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel