Hovedinnhold

Tidligere lagkamerat Jörg Jaksche til VG:

«Om Arvesen sier han ikke skjønte at det var mulig å få doping i CSC, så er ikke det troverdig»

KONTROVERSIELL DANSKE: Bjarne Riis styrte CSC-laget med både Kurt Asle Arvesen (t.v.) og Jörg Jaksche (innfelt) i stallen i 2004. Jaksche forteller nå om hvordan han fikk utdelt kortison i laget. Foto: Jørgen Braastad (VG) og AP
KONTROVERSIELL DANSKE: Bjarne Riis styrte CSC-laget med både Kurt Asle Arvesen (t.v.) og Jörg Jaksche (innfelt) i stallen i 2004. Jaksche forteller nå om hvordan han fikk utdelt kortison i laget. Foto: Jørgen Braastad (VG) og AP
MARSEILLE (VG) Kurt Asle Arvesen (37) er ukjent med at forbudte midler skal ha vært tilgjengelig for rytterne i Team CSC. Det tror ikke sykkeldoperen Jörg Jaksche (36) på.

Denne saken handler om:


Han anklager ikke sin tidligere lagkamerat for juks. Men han mener Arvesen må ha skjønt at det var mulig å få dopinghjelp i det danske laget.

Både Arvesen og Jaksche syklet for Team CSC i 2004.

- Det kan godt hende at Kurt ikke dopet seg, eller så noe ulovlig i laget. For det skjedde til en viss grad privat. Men at han ikke hørte noe, eller visste at folk fikk kortison - og at det var mulig å få stoff - er ikke troverdig, sier tyskeren til VG.

- I så fall har Kurt vært som Forrest Gump, som bare løp og løp i ett år, uten at han fikk med seg noe annet.

VG konfronterte Kurt Asle Arvesen med uttalelsen i går kveld. Eresfjordingen blir lei seg når dopingbruk i CSC-laget på ny preger nyhetsbildet. Han forstår at mange kan bli skeptiske til ham - kun basert på koblingen til CSC.

Arvesen avviser enda en gang at han så eller hørte noe som vekket konkret mistanke om systematisk juks i løpet av seks år i laget.

- Årsaken må være at jeg aldri viste interesse for dette. Det var ikke aktuelt å prate om det. Tanken streifet meg aldri. Etter Festina-skandalen i 1998, var det mange spørsmål fra journalister. Jeg bestemte meg for å fokusere på det jeg kunne: Å sykle. Om det ikke gikk på en ærlig måte, fikk det bare være. Heldigvis fikk jeg noen resultater som holdt motivasjonen oppe.

Tror på Jaksche

Arvesen tror i dag på Jörg Jaksche når tyskeren forteller om hvordan jukset i CSC var organisert. Sakene knyttet til Bjarne Riis og mannskapet hans har vært mange.

Jaksche ble koblet til dopinglegen Eufemiano Fuentes i 2006. Han innrømmet dopingbruk året etter. Nå forteller han VG om hvordan systemet i CSC - ifølge ham - fungerte:

- Legene i laget hadde bare to ulike dopingmidler: Kortison og synacthen. Det var ikke snakk om EPO eller testosteron, som i italienske og spanske lag. Dersom man ville ha noe, kontaktet man laglegene.

- Hvor utbredt var dette i laget?

- Jeg var ny i laget i 2004, og var der bare én sesong. Jeg sendte ikke ut signaler om at jeg ønsket det. Så det var nok vanlig praksis, sier Jaksche.

Privat

Sykkelryttere kan bruke kortison mot kneplager dersom man har en legeerklæring. Men ifølge Jaksche ble 80 prosent av all kortison i CSC-laget tatt for å øke yteevnen - ikke som ledd i en behandling.

Med en enkel legeerklæring var dopingbruken vanntett.

- Det hele foregikk ganske privat, ikke åpenlyst som i søreuropeiske lag. I løpet av mitt år i CSC, så jeg bare én annen rytter få en glassampull med kortison, sier Jaksche - som sier Bjarne Riis var godt kjent med hva som foregikk.

VG Direkte:  Følg torsdagens etappe i Tour de France kl 13.20

Han er ikke enig i at kortison er mer uskyldig enn turbomiddelet EPO.

- Man er ikke litt gravid. Enten er man gravid, eller så er man ikke gravid, sier 36-åringen.

Kurt Asle Arvesen vant blant annet to etapper i Giro d'Italia og én i Tour de France i løpet av karrieren.

Klandrer ikke rytterne

Han var venn med utestengte Ivan Basso i flere år og syklet for den dopingbefengte sportsdirektøren Kim Andersen - før ferden gikk til CSC og Bjarne Riis. Der har en lang rekke ryttere blitt avslørt for juks.

- Hvordan er det å høre at Jaksche mener det er lite troverdig at du ikke forsto at kortison var tilgjengelig i CSC?

- Han får si hva han vil. Det var kanskje mer interessant for ham å vite slikt. Det er mye som er åpenbart når man først vet det. Hadde jeg spurt, så hadde jeg tydeligvis fått informasjon om doping jeg også, sier Arvesen.

Nordmannen kjenner ikke igjen den utstrakte bruken av kortison og synacthen som Jaksche forteller om.

- Dersom en rytter tok doping, rent hypotetisk sett, så tilpasset han seg bare systemet. Det er lederne som tøyde strikken og sendte rytterne til dopingleger. Og de er fortsatt i sporten. UCI har gjort lite for å rydde opp. Og så er det bare rytterne som får all dritten. En fyr som Bjarne Riis må bort, mener Jaksche.

Han anser rytterne for å være et produkt av systemet - og for ofre å regne. Å sverte ryttere er det siste han ønsker, sier han.

Les også: VG 03.09.12: Arvesen tviler på Riis

Tyskeren var aldri velkommen tilbake til sykkelsporten etter å ha lagt kortene på bordet i 2007. Å bryte «taushetens lov» ble ikke tatt godt imot.

- Ville du innrømmet alt på nytt, dersom du kunne velge?

- Godt spørsmål. Jeg måtte hatt betenkningstid. Det som får en til å angre, er at jeg er student og ikke har inntekt i dag.

Kurt Asle Arvesen har ikke pratet med Bjarne Riis om den ferske utviklingen. Den danske sykkelsjefen er under etterforskning av Antidoping Danmark.

Arvesens opplever en granskning som positiv, slik at alt kommer opp på bordet, hevder 37-åringen.

- Du må ha pratet med gamle lagkamerater om alt dette?

- Jeg har ikke telefonnummeret til Bjarne. Forrige gang jeg pratet med ham, var under Eneco Tour i fjor. Det er litt vanskelig å prate om dette med ham, for man var aldri personlig venn med Bjarne. Han var en ren leder. Men jeg vil ta en prat med kompisene fra laget når jeg ser dem neste gang, sier Arvesen.

Blant ryttere som er dopingtatt eller koblet til doping i CSC, er Christian Vandevelde, David Zabriskie, Ivan Basso, Michael Rasmussen, Jörg Jaksche, Fränk Schleck og Tyler Hamilton.

PS! Riis innrømmet årelangt dopingbruk som aktiv, men har alltid nektet for å ha deltatt i juks som lagsjef i Saxobank-laget. Han har forholdt seg taus etter at Tyler Hamilton anklaget ham for dopingbistand i fjor høst. Antidoping Danmark etterforsker i øyeblikket Bjarne Riis.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel