Hovedinnhold

Her er Armstrongs norske aner

NORSK SLEKT: Lance Armstrong har vunnet Tour de France sju ganger. Til høyre er de norske femmenningene VG klarte å spore opp: F. v. Marianne Larsen Braathen, Grethe Larsen og Jørn Sørlie. Foto: AP og Kristian Helgesen (VG)
NORSK SLEKT: Lance Armstrong har vunnet Tour de France sju ganger. Til høyre er de norske femmenningene VG klarte å spore opp: F. v. Marianne Larsen Braathen, Grethe Larsen og Jørn Sørlie. Foto: AP og Kristian Helgesen (VG)
Lance Armstrong (40) vant Tour de France utrolige syv år på rad. For fire uker siden fikk tre nordmenn vite at de er i slekt med amerikaneren. Av VG.

Denne saken handler om:

- Si meg: Er dette «kødd»?

VG har nettopp fortalt Jørn Sørlie (53) - en helt vanlig nordmann fra Fetsund - at han er femmenningen til Lance Armstrong. Det samme er søskenparet Marianne Larsen Braathen (51) fra Mogreina og Grethe Larsen (54) fra Kolbotn.

Ingen av dem ante noe som helst om det celebre slektskapet før VG tok kontakt.

Les også:  Edvald må ut i etterlengtet drømmeduell 

Vi møter de tre på en veikro langs E6 ved Kløfta. Slektstreet foran dem viser hvordan deres egen tippoldemor var søsteren til Martin Gundersen. Han er tippoldefaren til et av tidenes største idrettsnavn.

- Har Lance slekt i Norge? Det har han aldri nevnt noe om til meg, utbryter en tydelig forbauset Thor Hushovd.

Sørlendingen er kjent for å være en god venn av Tour de France-kongen. Kameratens kobling til Norge er imidlertid ny også for Hushovd.

VG LIVE: Følg dagens etappe og chat med VGs sykkelekspert

Lance Armstrong har aldri pratet om det nordiske opphavet sitt på den andre siden av Atlanteren.

VISSTE INGENTING: Thor Hushovd var ukjent med Armstrongs norske link. Foto: Kristofer Sandberg
VISSTE INGENTING: Thor Hushovd var ukjent med Armstrongs norske link. Foto: Kristofer Sandberg

Heller ikke Steffen Kjærgaard, som var amerikanerens hjelperytter i flere år, er kjent med opplysningene.

- Han nevnte ikke dette med én bokstav da vi syklet sammen, dette er helt nytt for meg, sier sportssjefen i Norges Cykleforbund.

Totenslekt

Historien om Lance Armstrong kan - sett med norske øyne - sies å starte på Østre Toten: 4. mai 1858 ble Martin Gundersen født på en husmannsplass under gården Hveem.

Les også: Derfor bryr ikke Lance seg

Begge foreldrene kom fra Toten, men familien flyttet tidlig til Kristiania.

Der vokste Martin opp på Vålerenga, trolig i et område ikke langt fra der den ærverdige presteboligen står den dag i dag.

- Mange fattige folk fra landsbygda søkte til byen for å få arbeid - spesielt på en del teglverk i området og ved den nye jernbanen. I tillegg var det stort behov for transport, og mange begynte som vognmenn. Noen åpnet også serveringssteder, forteller Even Haugseth i Vålerenga historielag.

Etter å ha fylt 24 år tok Martin Gundersen et valg som skulle forandre livet hans: Han brukte penger på en billett med dampskipet «Cameo».

Avreise var 20. oktober 1882. Målet er New York. Martin Gundersen drømte om et bedre liv. Han ville starte på nytt.

Bondesønnen var slett ikke alene: 28.788 nordmenn utvandret til USA bare i løpet av dette rekordåret.

Noen hundre meter unna østkantgatene på Vålerenga - i et område mellom det som i dag er Kampen og Tøyen - bodde tre år yngre Marie Pauline Pedersdatter. Hun ble født på Ullensaker, vokste opp i hovedstaden, men kom fra en familie med røtter i både Porsgrunn, Eiker og Kongsberg.

Saken fortsetter under bildet!

MØTTES PÅ KLØFTA: Søsknene Marianne Larsen Braathen og Grethe Larsen (t.h.) fikk møte tremenningen sin, Jørn Sørlie. Ingen av de tre har tenkt at de hadde slekt i USA. Foto: Kristian Helgesen
MØTTES PÅ KLØFTA: Søsknene Marianne Larsen Braathen og Grethe Larsen (t.h.) fikk møte tremenningen sin, Jørn Sørlie. Ingen av de tre har tenkt at de hadde slekt i USA. Foto: Kristian Helgesen

Når - og hvordan - Marie og Martin møtte hverandre er usikkert.

Men i mars 1884 gjorde Marie det samme som Martin hadde gjort to år tidligere: Hun bestilte en enveisbillett til USA.

Gift

Allerede i desember samme år gifter de nordmennene seg - begge fra østkanten i Oslo - i småbyen Waco i Texas.

Og seks år etter at paret ga hverandre sitt ja - ikke langt fra stedet hvor feriehuset til tidligere president George Bush ligger i dag - kom sønnen Carl Johan til verden.

Charlie John, som han ble kalt i Texas, fikk senere sønnen Edwin Moody Gunderson i 1927. 26 år gammel ble Edwin deretter far til Eddie Charles Gunderson.

Han er den biologiske faren til Lance Edward Gunderson - senere bare kjent som Lance Armstrong.

4. juni 2012: Tilbake på Kløfta. Det har gått en uke siden VG kontaktet Jørn Sørlie, Marianne Braathen Larsen og Grethe Larsen.

Nå humrer de lett etter å ha studert slektstreet som ligger foran dem på bordet

Først vant Lance Armstrong sykkel-VM i Oslo i 1993. Så overlevde han en hissig kreftsykdom, før han gjorde comeback på sykkelen og vant Tour de France syv år på rad.

Den bragden har ingen klart hverken før eller siden.

- Det har aldri, noen gang, slått oss at vi har familie i USA. Det har aldri blitt snakket om noe slikt i familien, sier Grethe Larsen.

ØSTKANTSLEKT: Martin Gundersen bodde trolig i nærheten av presteboligen på Vålerenga, her avbildet til venstre, før han utvandret til USA i oktober 1882. Foto: Scanpix
ØSTKANTSLEKT: Martin Gundersen bodde trolig i nærheten av presteboligen på Vålerenga, her avbildet til venstre, før han utvandret til USA i oktober 1882. Foto: Scanpix


Slektsgranskning

VG har over flere måneder, og med hjelp fra slektsforsker Grete Singstad Paulsen, gransket Armstrongs kobling til Norge. Med utgangspunkt i Martin Gundersen, fant vi navnet på Amalie, som ble igjen i Norge da broren reiste til USA.

Deretter - med hjelp fra en rekke kilder - nøstet vi oss nedover i slektstreet, slik at de tre tippoldebarna på veikroa på Kløfta til slutt kunne kontaktes.

Jørn Sørlie trodde først noen ville være morsomme på hans bekostning da ble presentert for saken. Samtidig dukket det opp en 35 år gammel historie fra ungdommen i bakhodet hans.

- Da jeg var 18 år ble jeg kontaktet av en fjern slektning fra USA. Han jobbet som purser på privatflyet til en rik oljemillionær fra Texas. De hadde landet i Norge, og jeg tok ham med og fisket. Jeg har aldri tenkt at jeg har slekt i USA, men kom på historien da dere ringte meg, sier Sørlie.

Han innrømmer at han gliser litt for seg selv i dag. Å være femmenning med Lance Armstrong er spesielt.

- Det er en liten verden, og historien er artig, erkjenner Sørlie.

Marianne Larsen Braathen nikker i retning av tremenningen sin.

HEVDER HAN SÅ ARMSTRONG DOPE SEG: Floyd Landis (t.h.) var lagkamerat med Armstrong. I dag er de ikke like gode venner. Foto: AP
HEVDER HAN SÅ ARMSTRONG DOPE SEG: Floyd Landis (t.h.) var lagkamerat med Armstrong. I dag er de ikke like gode venner. Foto: AP

- Jeg tror ikke jeg åpnet ørene skikkelig før jeg hadde lagt på telefonen da dere ringte. Da begynte det å synke litt inn, sier hun.

Alle tre rundt bordet hadde god kjennskap til fenomenet Armstrong de ble kontaktet av VG Fredag. De har vært kjent med bragdene hans i Tour de France, og de har fått med seg dopingryktene som har svirret rundt amerikaneren gjennom store deler av karrieren hans.

Dopet?

I februar ble en omfattende FBI-etterforskning avsluttet, uten at det ble tatt ut tiltale mot Armstrong. Og nylig valgte Antidopingmyndighetene i USA selv å tiltale Lance Armstrong for årelangt dopingbruk, basert på blodprøver og vitnemål fra andre syklister.

Armstrong selv benekter fortsatt for dopingbruk, men ble likevel suspendert fra triatlonkonkurransene han nå bruker mye av sin tid på.

En rekke tidligere lagkamerater hevder altså å ha sett 40-åringen jukse. Men han gikk aldri i baret i en ordinær dopingkontroll.

- Når man ikke er dømt, så er man ikke dømt, antyder Grethe Larsen.

Jørn Sørlie virker mer åpen for at den «nye» femmenningen kan ha brukt ulovlige midler.

- Når man har holdt på med sykkel i så mange år, på den tida der, så utelukker jeg ikke dopingbruk. Det er nok sannsynlig at han har jukset, smiler han.

Konklusjonen virker ikke å dempe fascinasjonen over å ha fått en ny slektning. Lance Armstrong er definitivt amerikansk. Men litt norsk også.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel