Hovedinnhold

Edvalds lag får krass lege-kritikk

* Team Sky ansatte lege med omstridt bakgrunn
* Brailsford: - Han har ikke gjort noe ulovlig hos oss

PÅ VEI MOT SUKSESS: Sky-rytterne med Edvald Boasson Hagen foran og sammenlagtleder Bradley Wiggins i gul trøye holder stødig kurs mot Champs-Élysées. Foto: Scanpix/Reuters.
PÅ VEI MOT SUKSESS: Sky-rytterne med Edvald Boasson Hagen foran og sammenlagtleder Bradley Wiggins i gul trøye holder stødig kurs mot Champs-Élysées. Foto: Scanpix/Reuters.
ANNONAY (VG Nett) Lagledelsen til Sky må tåle kritikk for å ha hyret en lege med et svært frynsete rykte i sykkelsporten.

Denne saken handler om:

- Dette forstyrrer oss ikke, men vi har sagt det vi har å si om saken. Vi er her for å vinne et sykkelritt, sier Dave Brailsford høflig, men bestemt, til VG Nett.

Han leder laget som virker å styre mot en imponerende seier i Tour de France.

Men Brailsford liker ikke fokus på legen Geert Leinders, som står på lønningslisten hans. Det var det få som visste inntil nylig, og saken har fått stor oppmerksomhet blant journalistene som følger Tour-sirkuset tett.

Leinders var sjefslege i nederlandske Rabobank inntil 2009. I vår gikk tidligere sjef for laget, Theo De Rooy svært langt i å si at doping var internt akseptert frem til 2007.

VG LIVE: Følg dagens etappe fra 11.45

Ifølge den nederlandske avisen Volkskrant kunne rytterne selv velge produktene de ville benytte.

Erkjenner omdømmeproblem

Legene i Rabobank passet på at bruken ikke skadet rytternes helse.

- Jeg kan si, med ett hundre prosents sikkerhet, at det ikke har skjedd noe ulovlig i Sky siden Leinders ble ansatt. Jeg har ikke sett noe som helst galt, det har heller ikke de andre legene. Jeg sverger ved livet mitt, sier Dave Brailsford til engelske Cycle Sport.

Han erkjenner likevel følgende.

- Saken kan føre til at vi får et omdømmeproblem.

Rabobank-rytter Michael Rasmussen ble kastet ut av Tour de France etter brudd på meldeplikten i 2007. En test tatt av Thomas Dekker samme år viste spor av det forbudte stoffet EPO.

Kritikk

Doktor Geert Leinders er ikke med Team Sky til Tour de France i år. Enkelte har også stilt spørsmål ved fremtiden hans i laget etter oppmerksomheten saken har fått.

En av dem som har uttalt seg kritisk, er tidligere Sunday Times-journalist Paul Kimmage. Iren, som selv var en habil rytter, er kjent for sitt korstog mot doping i sykkelsporten.

VG Nett fikk ikke kontakt med Kimmage i går, men til nettstedet Velonation sa han nylig:

- Da Team Sky ble opprettet, så sa man at man kun skulle bruke leger uten en fortid i sykkelsporten. Jeg kan ikke fatte hvorfor de ansatte denne mannen.

Forklaringen går ifølge Brailsford tilbake til Spania rundt i 2010. Da omkom en ansatt i Sky, 43 år gamle Txema Gonzalez, på grunn av en infeksjon. Samtidig ble flere ryttere slått ut av mageproblemer i den ekstreme heten.

- For alt vi visste kunne rytterne lide av det samme som Txema. Vi satt oss ned og erkjente at vi ikke hadde nok kunnskap om det å behandle utslitte ryttere i ekstrem hete, sier Brailsford.

Roser legen

Å finne den rette legen viste seg å være vanskeligere enn først ansatt. Til slutt endte man på Geert Leinders.

- Har han gjort noe ulovlig mens han har vært hos oss? Nei. Har han vært en god lege? Ja, helt fantastisk. Dette handler ikke om doping. Vi pusher rytterne våre hele tiden, og må ta vare på dem, sier Brailsford.

- Følger fokus på slike saker med det å sitte på den gule trøya?

- Jeg tror det følger med suksess. Vi opplevde noe lignende med det olympiske laget vårt: Så fort vi fikk suksess, så er det helt utrolig hvordan vinklingene og folks holdninger forandrer seg. Folk får mene hva de vil, men det påvirker ikke oss på laget, hevder Sky-sjefen til VG Nett.

PS! Briten David Millar, som sykler for Garmin-laget, vant gårsdagens etappe i Tour de France. I dag spår Brailsford en etappe der spurterne gjør opp om seieren, og der det skal kjempes om poeng i jakten på den grønne trøya.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel