Hovedinnhold

Ber om politietterforskning etter Tour-sabotasje

Disse tegnestiftene ble kastet inn i Tour-løypa søndag

UHELDIG: Cadel Evans punkterte hele tre ganger på grunn av tegnestiftene som ble kastet ut i veien. Innfelt er to av tegnestiftene, som ble vist frem av rittsjefen for Tour de France på pressesenteret i Foix. Foto: Anders K. Christiansen, VG og AP
UHELDIG: Cadel Evans punkterte hele tre ganger på grunn av tegnestiftene som ble kastet ut i veien. Innfelt er to av tegnestiftene, som ble vist frem av rittsjefen for Tour de France på pressesenteret i Foix. Foto: Anders K. Christiansen, VG og AP
FOIX (VG Nett) Med noen få mil igjen å sykle punkterte rundt 30 Tour de France-ryttere samtidig. Nå skal episoden etterforskes av politiet.

Denne saken handler om:


Én eller flere tilskuere skal ha kastet en rekke tegnestifter foran inn i Tour-løypa.

Resultatet var full stans for rundt 30 ryttere. Edvald Boasson Hagen slapp unnna punktering, men fikk seg en overraskelse da han slet seg opp på toppen av dagens siste stigning:

- Det sto ryttere overalt. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd, sier han til VG Nett i den franske byen Foix.

Politiet kobles inn

Han var som vanlig i godt humør etter søndagens etappe, men forstår at mange ble forbannet. Sabotasje som den sykkelverden så søndag, kan være farlig.

- Absolutt. Når man triller nedover i høy fart og får en tegnestift i hjulet, så kan det gå galt. Jeg håper bare at det ikke skjer igjen, sier Boasson Hagen.

I 18.30-tiden kom nyheten om at ASO, arrangøren av Tour de France, ber politiet om å starte etterforskning av episoden.

- Det er veldig synd at det skal skje. Hadde det skjedd på en fotballbane, ville det blitt full etterforskning, med overvåkningskameraer og hele pakken. Noen tar det tydeligvis for gitt at de kommer så nært på oss utøverne, sa Wiggins og trakk på skuldrene på pressekonferansen etter dagens etappe.

EVANS' HJUL: Jacques Michaud viste frem hjulet med to tegnestifter. Foto: Anders K. Christiansen, VG
EVANS' HJUL: Jacques Michaud viste frem hjulet med to tegnestifter. Foto: Anders K. Christiansen, VG

VG Nett møtte i Jacques Michaud i BMC-laget i målområdet i Foix i kveld. Han viste frem ett av dekkene Cadel Evans hadde byttet.

Forbannet

To tegnestifter boret inn i dekket vitnet om det som hadde skjedd.

- Jeg forsto ikke hva som skjedde umiddelbart, men så fort så mange punkterte samtidig, var det åpenbart at det måtte være noe i veibanen. Da handlet det om vise «god oppførsel», sier Sky-sjef Dave Brailsford til VG Nett.

- Gjør dette deg forbannet?

- Ja, om noen gjør det for moro skyld eller som en protest, så er det én ting. Men jeg tror en Astana-rytter brakk noe (Robert Kiserlovski brakk kragebeinet, journ. anm.). Dersom det er tilfellet, så handler dette om kriminalitet. Derfor gjør det meg forbannet. Hvorfor skal man sette livet til andre på spill? sier Brailsford.

Mens en oppgitt Cadel Evans sto igjen i veikanten, slapp samtlige Sky-ryttere unna trøbbel. Sammenlagtleder Bradley Wiggins ba imidlertid alle rundt seg om å senke tempo.

- Vi hadde kommet oss over stigningen, og bruddet lå 17 minutter foran oss. Etappen var i realiteten over. Jeg ville ikke tjene tid på andres ulykke, forklarte han.

FORBANNET: BMC-boss Jim Ochowicz. Foto: AFP
FORBANNET: BMC-boss Jim Ochowicz. Foto: AFP

- Det er en kriminell handling. Rytternes sikkerhet ble satt på spill, raste BMC-sjef Jim Ochowicz.

Kritisk til rytter

Mens Sky-laget tok det rolig, valgte Europcar-rytter Pierre Rolland på et tidspunkt å øke tempoet.

- Den handlingen får han leve med, sier Ochowicz.

- Usportslig?

- Det fremstår slik, sier BMC-sjefen, som skrøt av oppførselen til Team Sky da episoden først oppsto.

Cadel Evans, som fra før var 3 minutter og 19 sekunder bak Wiggins, punkterte hele tre ganger på grunn av tegnestiftene.

Sanchez vant etappen

Australieren kom seg likevel til mål på samme tid som Tour-lederen fra London.

Rabobank-rytter Luis Leon Sanchez vant søndagens etappe, etter å ha rykket ifra femmanssbruddet han lenge var en del av.

Peter Sagan vant spurten om andreplasse på etappen, og økte forspranget i kampen om den grønne poengtrøya.

PS! Astana-rytter Robert Kiserlovski brakk angivelig kragebeinet etter å ha punktert i ettermiddag. Han skal være ferdig i Tour de France for i år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel