Hovedinnhold

Tour-sjefen: - En skandale

** Sjåføren av bilen kastet ut av Touren «for alltid» i kveld
** Skandalebilen nektet å følge ordre

AU! Johnny Hoogerland ble kastet av sykkelen i høy fart og landet i et piggtrådgjerde. Nederlenderen fullførte etappen - men gråt på seierspallen søndag kveld. Foto: Reuters og AFP
AU! Johnny Hoogerland ble kastet av sykkelen i høy fart og landet i et piggtrådgjerde. Nederlenderen fullførte etappen - men gråt på seierspallen søndag kveld. Foto: Reuters og AFP
SAINT-FLOUR (VG Nett) Sjefen for Tour de France beklager personlig det som har skjedd - og kaller de to påkjørslene den siste uken for en skandale.

Denne saken handler om:

Først ble Nicky Sørensen kastet i grøfta da sykkelen hans viklet seg inn i en pressemotorsykkel i forrige uke.

Deretter ble Juan Antonio Flecha meid ned av en pressebil under søndagens etappe. Spanjolen føk rett inn i Johnny Hoogerland, som ble kastet inn i et piggtrådgjerde i 60 kilometer i timen.

- Piggtråden rev opp shortsen hans, slik at han lå fullstendig naken på bakken - blødende, sier sportsdirektør i Vacansoleil, Michele Cornelisse til VG Nett.

I kveld bekreftet Tour-ledelsen at bilen fikk beskjed på sin radio, om ikke å kjøre forbi rytterne, da ulykken skjedde. Sjåføren trosset altså arrangørens ordre om å ikke kjøre forbi rytterne.

Les også: Hoogerland: - En forferdelig ulykke
Les også: Massevelt tok trøya fra Hushovd

Beklager skandalen

I 20.30-tiden søndag kveld bekrefter Tour de France-arrangøren at sjåføren av pressebilen er kastet ut av hele rittet - for evig tid.

- Vi beklager overfor rytterne og de ulike lagene. To slike ulykker på noen få dager er to for mye. Det er en skandale, sier den mektige Tour-sjefen Christian Prudhomme.

SKADET: Johnny Hoogerland, etter at han kom seg på sykkelen igjen. Foto: AP
SKADET: Johnny Hoogerland, etter at han kom seg på sykkelen igjen. Foto: AP

Han skal ifølge en rekke pressefolk i Frankrike ha vært rasende søndag kveld.

Ifølge en av de andre sportsdirektørene i Vacansoleil, Hilaire Van Der Schueren, anbefalte Prudhomme laget å saksøke sjåføren - for forsikringspengenes skyld.

Både Flecha og Hoogerland fullførte etappen. Sistnevnte slet imidlertid tungt. Han gråt da han omsider steg opp på podiet for å motta klatretrøya han tross alt innehar.

Dag Otto: - Sant kaos

Tidligere proffrytter Dag Otto Lauritzen kjører selv tett på rytterne i Tour de France daglig hver sommer. Han kan knapt huske tilsvarende situasjoner som den sykkelverden opplevde i dag.

- Det er en del ulykker. Sykkel er en risikosport og velt skjer fra tid til annen. Veiene er smale, og det er kamp om posisjonene i feltet. Men når en motorsykkel drar med seg en sykkel, og en bil kjører ned en rytter, så er det bare én ting å si: Det er en skandale, sier Lauritzen til VG Nett.

Her kan du se TV 2s TV-bilder fra den dramatiske ulykken (ekstern lenke).

Han synes det er merkelig at bilen for enhver pris skulle passere Flecha, og at sjåføren i så fall ikke brukte bilhornet for å markere at han kom.

MEKTIG: ASO-sjef Christian Prudhomme. Foto: AP
MEKTIG: ASO-sjef Christian Prudhomme. Foto: AP

- Tour de France er et sant kaos, med journalistbiler, følgebiler og sykkelryttere overalt. Men dette er helt og holdent sjåførens feil - selv om jeg føler med ham, sier Lauritzen.

Sterke rytterreaksjoner

Like mye sympati har tilsynelatende ikke Fabian Cancellara. Han er en av mange toppsyklister som reagerer sterkt på det som skjedde i dag:

- Sjåføren bør få føle den samme smerten som kameraten min, Flecha. Han forårsaket krasjen. Det som skjedde er tragisk, sier sveitseren på Twitter.

Thor Hushovd satt «trygt» plassert i hovedfeltet og så ikke Hoogerlands luftetur inn i piggtrådgjerdet, eller hvordan Juan Antonio Flecha ble påkjørt i høy fart.

- Jeg så det i opptak, og slikt er ikke bra i det hele tatt. Sånne ting må strammes inn på, og slike sjåfører har intet i feltet å gjøre. Men det vet arrangøren like godt som meg, sier Hushovd, som ikke har vært direkte innblandet i noen uhell så langt.

GRÅT: Johnny Hoogerland, etter å ha fått klatretrøya. Foto: AP
GRÅT: Johnny Hoogerland, etter å ha fått klatretrøya. Foto: AP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel