Hovedinnhold

Schleck slanker seg i Tour-form

Norsk professor om sykkelsporten: - Risikoidrett i forhold til ekstremslanking

SLANKER BORT TO KILO: Andy Schleck (t.h.), her under fjorårets Tour de France, vil ned på 67 kilo før årets ritt. Det starter kommende lørdag i Vendée-området, vest i Frankrike. Foto: AP
SLANKER BORT TO KILO: Andy Schleck (t.h.), her under fjorårets Tour de France, vil ned på 67 kilo før årets ritt. Det starter kommende lørdag i Vendée-området, vest i Frankrike. Foto: AP
(VG Nett) Andy Schleck mener 69 kilo fordelt på 187 centimeter er for mye. En slankekur skal ha fått sammenlagfavoritten i form før årets Tour de France.

Denne saken handler om:

- Jeg er der jeg skal være. Jeg føler meg bra. Men jeg vet at jeg må gå ned 1,5-2 kilo i vekt.

Det sa Andy Schleck for noen uker siden.

Opplysningene kommer i frem i dokumentarfilmen «Andy Schlecks Tour», laget av den danske DR-journalisten Niels Christian Jung. VG Nett har allerede fått se filmen, som sendes på NRK 1 lørdag kveld.

I filmen følges Andy Schleck svært tett helt fra presentasjonen av Leopard-Trek-laget i desember 2010, og frem til i dag. Sykkelstjernens vekt er et av flere sentrale temaer som går igjen i filmen.

Allerede under den første medisinske testen til Leopard-laget, blir yngstebror Schlecks fettprosent målt til 7,5.

26 år gamle Schleck har hatt ambisjoner om å gå ned i vekt i hele vår. Det skjer tilsynelatende under et visst press fra sportsdirektør Kim Andersen. I «Andy Schlecks Tour», henviser den danske sykkellederen flere ganger til rytterens vekt - og sammenlikner ham med broren Fränk, som veier fire kilo mindre.

- Men de fire kiloene er ikke fett. De er ben og... Jeg vet ikke hvor de er. Kanskje på hoftene mine. De er bredere, sier Andy Schleck ved én anledning.

Bjarne Riis enig

Så, i april, studerer de to ferske testresultater og sammenlikner disse med tidligere tester.

- Når man er i Tour-form, så yter man cirka sju watt per kilo, påpeker Schleck.

- Du ligger på 6,4. Men det er interessant å se hvordan du har utviklet deg fra januar og frem til i dag. Men om du hadde veid mindre... Det hadde vært enda bedre. To kilo mindre, ti watt mer. Oi-oi-oi, sier Kim Andersen - tilsynelatende lett humrende.

ADVARER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener fokuset på lav fettprosent er ekstremt i sykkelsporten. Foto: Scanpix/Morten Holm
ADVARER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen mener fokuset på lav fettprosent er ekstremt i sykkelsporten. Foto: Scanpix/Morten Holm

Andy Schlecks tidligere sjef, Saxo Bank-boss Bjarne Riis, kommenterer også Tour-favorittens vekt i filmen, som vises på norsk fjernsyn til helgen:

- Når vekten hans er lav, så klatrer han bra, mener Riis. Han er i dag teamsjef for erkerival Alberto Contador.

Norsk ekspert: - Risikoidrett

Med en høyde på 187 centimeter, og en vekt på 69 kilo, har Schleck en BMI på rundt 19,5. Det er innenfor normalen - men rytteren nærmer seg grensen for hva som defineres som undervektig.

Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøyskole, ønsker ikke å kommentere enkeltutøvere som Andy Schleck. På generelt grunnlag omtaler hun likevel sykkelsporten som «risikoidrett»:

- Sykkel er risikoidrett i forhold til ekstremslanking. Ekstremt lav fettprosent blir sett på som sentralt dersom man vil prestere - spesielt dersom man skal henge med opp et fjell, sier hun til VG Nett.

Sundgot-Borgen har gjennom flere år jobbet tett opp mot vekt, slanking og kroppsfokus blant idrettsutøvere. Hun sitter også i en ekspertgruppe i IOC.

- Der anbefaler vi generelt ikke en fettprosent på under 5-6.

- Hva kan konsekvensen av en for lav fettprosent være?

- Dersom ikke næringstilførselen er tilstrekkelig over tid, så kan det gå ut over skjelettet. Det øker igjen risikoen for skader. Sykkelsporten er en av de idrettene der det er registrert lav benmineraltetthet, som svekker skjelettet, sier professoren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel