Hovedinnhold

Nytt toppnavn nagler Lance til blod-doping

* Utestengte Tyler Hamilton på 60 Minutes: - Så EPO i hans kjøleskap
* Armstrong avviser alt og beskylder eks-kollegaen for grådighet
* Mads Kaggestad til VG Nett: - Blir ikke overrasket

SENDES I ASFALTEN: Tyler Hamilton (til v.) sier at Lance Armstrong - her på vei til dopingtest i 2002 - skal ha dopet seg. Foto: AP/Scanpix
SENDES I ASFALTEN: Tyler Hamilton (til v.) sier at Lance Armstrong - her på vei til dopingtest i 2002 - skal ha dopet seg. Foto: AP/Scanpix
(VG Nett) Den tidligere stjernesyklisten Tyler Hamilton (40) sier han så sykkelkongen Lance Armstrong (39) bloddope seg mange ganger.

Denne saken handler om:

- Armstrong tok det vi alle tok - majoriteten av feltet. Det var EPO, testosteron - blodoverføringer, sier Hamilton til anerkjente 60 Minutes i et program som etter planen skal sendes søndag.

Cyclingnews forteller i dag om de knallharde beskyldningene fra OL-vinneren på tempo i 2004 - som selv er suspendert for gjentatt dopingbruk i åtte år. Hamilton er tidligere lagkamerat av Armstrong.

- Jeg så EPO i hans kjøleskap. Jeg så ham injisere det mer enn en gang - som vi alle gjorde; som jeg selv gjorde mange, mange ganger, sier Tyler Hamilton til 60 Minutes.

VG LIVE: Følg Giroen fra 14.00 i dag!

Hamilton har samtidig sendt ut et brev til alle sine støttespillere hvor han forklarer hvorfor han nå snakker åpent ut. I brevet, som du kan du lese i sin helhet her, skriver amerikaneren at han gjør dette av kjærlighet til sporten han elsker, men som han samtidig innrømmer åpent å ha jukset i.

OVERSIKT: Disse kan felle Lance

Lance Armstrongs påståtte dopingbruk etterforskes for øvrig av amerikanske myndigheter. Det er trolig én grunn til at Hamiltons utspill kommer kommer nå: Hamilton har forklart seg for storjuryen i Los Angeles. Hadde han løyet der, ville han risikert fengsel - som tidligere friidrettsstjerne Marion Jones i Balco-saken.

Armstrong avviser

RIVALER: Tyler Hamilton (Team Phonak) sykler ved siden av Lance Armstrong (Team US Postal, til h.)på den 6. etappen Dauphine Libere 12. juni 2004. Duoen har også syklet på samme lag. Foto: Damien Meyer, Afp
RIVALER: Tyler Hamilton (Team Phonak) sykler ved siden av Lance Armstrong (Team US Postal, til h.)på den 6. etappen Dauphine Libere 12. juni 2004. Duoen har også syklet på samme lag. Foto: Damien Meyer, Afp

Armstrong, som vant Tour de France sju ganger, har imidlertid aldri blitt tatt i doping. I en uttalelse i kjølvannet av intervjuet uttaler Armstrongs advokat til Cyclingnews:

- Hamilton søker aktivt å tjene penger på å skrive en bok, og nå har han komplett skiftet sin historie fra hva han har fortalt tidligere - slik at han skal få komme seg på 60 Minutes og øke sjansene til salg. Men grådighet og hunger for publisitet kan ikke endre fakta: Lance Armstrong er den mest testede utøveren i idrettshistorien. Han har vært gjennom nesten 500 tester i løpet av 20 års konkurranse.

Kaggestad ikke overrasket

Hamilton hevder riktignok at Armstrong skal ha fortalt ham at han testet positivt like i forkant av Tour de France i 2001 - under Sveits rundt.

Fra før har Floyd Landis sagt mye av det samme som Hamilton nå proklamerer. Den dopingutestengte rytteren, som mistet Tour de France-seieren i 2006, hevdet at han og Lance Armstrong dopet seg i sykkelkongens leilighet.

- Hamilton er ikke den første lagkameraten som retter anklager, så jeg blir ikke veldig overrasket, sier tidligere toppsyklist Mads Kaggestad til VG Nett.

- Tror du på Lance Armstrong nå?

KRITISK: Mads Kaggestad, her avbildet som Credit Agricole-rytter i Santa Barbara i 2007, har nå sluttet med sykling. Foto: Thomas Nilsson
KRITISK: Mads Kaggestad, her avbildet som Credit Agricole-rytter i Santa Barbara i 2007, har nå sluttet med sykling. Foto: Thomas Nilsson

- Det er så mange anklager, og Lance skal jo ha testet positivt allerede i 1999 (ifølge L'Equipe, red.anm.)... Men det er ikke så morsomt å svare på dette før han er skyldig. Men det begynner å bli mye nå. Listen over de som anklager ham begynner å bli lang, sier Kaggestad.

Thor Hushovds tidligere lagkamerat har konkurrert mot både Hamilton og Armstrong flere ganger, og bemerker at veldig mange av sammenlagtkanonene fra starten av 2000-tallet nå er tatt.

- De gutta syklet jo fort. Doping var kanskje en av grunnene til at prestasjonsgapet var såpass stort. Nivået var unaturlig høyt, og da var det kanskje dumt å prøve å presse sitronen litt ekstra med trening for å ta dem igjen. Faren da er at det kan bli for mye. De siste to årene jeg syklet ble jeg rett og slett utbrent av å spise enda sunnere og trene eksremt mye for å ta dem igjen, sier Kaggestad.

- Føler du mistanke mot alle dere som syklet på 2000-tallet når Hamilton sier at «majoriteten av feltet» var dopet?

- Nei. Det er typisk slikt doperne sier. Det er bare for å rettferdiggjøre sin egen dumhet. Selv om du sitter med en sprøyte i hånden går det på dine egne prinsipper. De som doper seg burde egentlig ikke drevet med sykling, for når de må jukse viser de at de ikke tør å sykle uten å ha hjelp, sier Kaggestad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel