Hovedinnhold

Topprytteren som IKKE er «hekta» på sykkel

* Ser svært sjelden sykkelritt på tv
* Må ofte «jukse» for å vite hvem han prater med
* Sykler for VM-medalje på tempo i ettermiddag

SYKLER VM-TEMPO I ETTERMIDDAG: Edvald Boasson Hagen - her på det norske hotellet etter en treningstur i går ettermiddag. Foto: Anders K. Christiansen, VG Nett
SYKLER VM-TEMPO I ETTERMIDDAG: Edvald Boasson Hagen - her på det norske hotellet etter en treningstur i går ettermiddag. Foto: Anders K. Christiansen, VG Nett
VARESE (VG Nett) Om det skulle være noen tvil: Edvald Boasson Hagen (22) er ikke helt som andre toppsyklister.

Startliste for noen av favorittene:

15.30: Thomas Danielon

15.31: Mikhail Ignatiev

15.32: Lars Boom

15.33: Alexandre Vinokourov

15.34: Janez Brajkovic

15.35: Edvald Boasson Hagen

15.36: Frantisek Rabon

15.37: Svein Tuft

15.38: Sebastien Rossler

15.39: Tony Martin

15.40: Bradley Wiggins

15.41: Gustav Larsson

15.42: Fabian Cancellara

15.43: Bert Grabsch

VG Nett LIVE:Følg Edvald i VM her kl. 15.35

Talentet hans er udiskutabelt. Men også på andre områder skiller 22-åringen seg ut i mengden.

For mens andre ryttere stort sett har kontroll på hva som rører seg i sykkelmiljøet, er Boasson Hagen ganske så «grønn».

- Jeg har aldri sett timevis med sykkel på tv. Jeg ser ikke på Tour de France hele sommeren, selv om jeg prøver å få med meg noen av etappemålgangene. Og derfor kan jeg heller ikke navnene på så mange andre ryttere, sier han til VG Nett.

«Jukser» seg til kunnskap

Ett nyttig triks har han lært seg: Når han prater med andre ryttere underveis i en etappe, lar han gjerne øynene sveipe over konkurrentens sykkelramme. Der står nemlig rytterens navn svart på hvitt.

- Selv om jeg har blitt litt bedre, så kjenner jeg langt i fra navnet på alle rytterne i feltet, sier Boasson Hagen - med et forsiktig smil om munnen.

- Har det oppstått pinlige situasjoner?

- Ikke annet enn når lagkameratene mine prater om kjente ryttere, og jeg ikke har en anelse om hvem de prater om. Jeg blir litt «mobbet» i miljøet på grunn av dette, smiler den kommende Team Sky-profilen.

Les også:
Edvald nektet å kommentere «Kjærgaard-saken»

Fordel?

Han ser både fordeler og ulemper i forhold til sin egen uvitenhet:

- Dersom jeg ikke vet noe om de andre rytterne på forhånd, frykter jeg dem ikke. Samtidig vet jeg ingenting om hvem som er farlige, og hvem som ikke er farlige i en finale. Men det er derfor jeg har sportsdirektøren på øret, sier han.

Han begynte med terrengsykling hjemme i Rudsbygd som 9-åring. Deretter debuterte han som landeveisrytter som 15-åring. Sju år senere er han verdens kanskje mest lovende sykkelrytter.

Sykler VM-tempo i dag

Klokken 15.35 i ettermiddag sykler Boasson Hagen VM-tempo i sveitsiske Mendrisio. For noen uker siden våget han å snakke om medaljesjanser. I dag er de uttalte ambisjonene langt mer kryptiske.

- Jeg vil bare sykle et bra løp, og så får vi se hvor det ender. Det er en hardt tempo. Den har noen tekniske svinger, og er ganske flat, foruten en knallhard bakke, sier han til VG Nett.

«Alle» mener sveitstiske Fabian Cancellara er den store favoritten i dag - som vanlig. Boasson Hagen omtales derimot som en medaljekandidat av både bookmakere og sykkeleksperter.

- Jeg tror han kan ende blant de fem bete, og da er medalje innen rekkevidde. Fabian er favoritt. Bert Grabsch (vant i fjor) tror jeg det er mulig å slå, sier tidligere proffrytter Mads Kaggestad til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel