Hovedinnhold

Wiggins om sprøytebruk: – Jeg slet

Wiggins’ første intervju etter avsløringen får kritikk i England

<p>VANT I 2012: Bradley Wiggins vant Tour de France for fire år siden. Dette var Team Skys første seier i rittet.</p>

VANT I 2012: Bradley Wiggins vant Tour de France for fire år siden. Dette var Team Skys første seier i rittet.

Foto: Jerome Prevost, AP
Tour de France-vinner Bradley Wiggins (36) hevder at han tok steroidsprøyter for å hindre et mulig astmaanfall under verdens største sykkelritt i 2012.

Denne saken handler om:

Det er i et intervju med BBC-journalist Andrew Marr søndag morgen at sykkelstjernen påstår dette.

Wiggins har vært under et voldsomt press etter at russiske hackere avslørte at han ved tre tilfeller i karrieren har hadde fått tillatelse til å sette sprøyter med det ellers forbudte stoffet triamcinolone.

De sammenfallende tidspunktetene for injeksjonene har vekket oppsikt: Wiggins tok stoffet noen dager før Tour de France i 2011, noen dager før Tour de France i 2012 – og noen dager før Giro d’Italia startet i 2013.

– Stoffet ble skrevet ut for å motvirke astma og pusteproblemer. Jeg har slitt med astma hele livet, og jeg gikk til laglegen, som igjen gikk til en spesialist, for å se om vi kunne gjøre noe for å kurere problemet. Han (spesialisten) sa «Ja, det er noe du kan gjøre, men du trenger tillatelse fra de som styrer sykkelsporten», sier Wiggins i det ferske intervjuet.

Så du denne? Sykkelstjerne om Wiggins' sprøytebruk: – Det stinker

Var i kjempeform

I 2012 vant han alle oppkjøringsrittene sine før Tour de France. Han fortalte media at han var i sitt livs for bare to dager før rittet startet. I selvbiografien «My Time» skriver Wiggins at han bare var syk én eller to ganger – med mindre forkjølelser – det året. Han mistet knapt en treningsdag, hevdet han.

<p>PRATET FOR FØRSTE GANG: Her er Wiggins i møte med BBC, i intervjuet som ble vist søndag morgen.</p>

PRATET FOR FØRSTE GANG: Her er Wiggins i møte med BBC, i intervjuet som ble vist søndag morgen.

Foto: Handout, Reuters

Likevel fikk han – viser det seg nå – sprøyter med et sterkt dopingmiddel både David Millar, Lance Armstrong og Jörg Jaksche benyttet for å jukse mens de syklet.

– Jeg slet skikkelig i den perioden. Juni og juli er den verste perioden for det (astma). April, juni, juli… Jeg hadde problemer. Når man vinner et ritt tre uker før Tour de France, og jeg vant Dauphiné Libere, så er man favoritt i Tour de France: Team Sky, legene, trenerne, alle sjekker om alt er som det skal. «Bradley, du er i rute. Du er favoritt før rittet. Vi må sørge for at de tre neste ukene er… Er det noe vi kan hjelpe til med akkurat nå?». «Vel, jeg slet med pusten forrige uke. Jeg vet at det ikke så slik ut, men er det noe dere kan gjøre for å sørge for at det ikke blir noe problem I løpet av sesongens høydepunkt?».

Armstrong til VG: Kobler OL-vinner til dopingbruk

Idrettsutøvere har lov til å bruke astmamedisin med en begrenset dose via vanlige inhalatorer. Å sette sprøyter er i utgangspunktet forbudt, med mindre man har søkt om medisinsk fritak (TUE). For å få dette, skal tilstanden være prekær.

Wiggins hadde fått grønt lys. Mange stiller likevel spørsmål ved hvordan dette foregikk.

Søndag morgen ble han konfrontert med at tidligere dopere som Jaksche og Millar benyttet det samme middelet som dopingmiddel.

– Ja, men jeg tror de… De misbrukte stoffet på den tiden. Dette…

– Så de tok enkelt og greit mer av stoffet? spør Andrew Marr hos BBC.

– Mer av det, og de misbrukte det. Dette handlet om å kurere en medisinsk situasjon. Det handlet ikke om å finne en urettferdig snarvei. Det handlet om å komme tilbake på «nullnivå» slik at jeg kunne konkurrere på det høyeste nivået, sier Wiggins.

Så du denne? Mener norske sykkelprofiler tier om doping-info

Møtes med kritikk

Søndagens BBC-intervju møtte umiddelbart kraftig kritikk på sosiale medier. Sentrale spørsmål ble aldri stilt, skriver blant annet storavisen The Telegraph.

<p>HAR IKKE SNAKKET: Dave Brailsford, Team Skys toppsjef.</p>

HAR IKKE SNAKKET: Dave Brailsford, Team Skys toppsjef.

Foto: Christophe Ena, AP

Dermed kan ikke Wiggins regne med at stormen går over med det første. Ledelsen i Team Sky, anført av sir Dave Brailsford, har foreløpig ikke vist seg på ti dager. I dagens utgave av The Sunday Times, skriver vanligvis Sky-vennlige David Walsh at saken sender mørke skyer over det britiske sykkellaget.

– Det blir interessant å se om Team Sky og British Cycling bryter stillheten også. Så langt har de ikke ønsket å kommentere private medisinske opplysninger, men flere spørsmål gjenstår, skriver den profilerte BBC-redaktøren Dan Roan på Twitter.

– Jeg tror ikke et ord av dopingforsvaret til Bradley Wiggins, mener Piers Morgan – som synes intervjuet virket svært godt regissert.

Han følger altså i fotsporene til toppsyklist Tom Dumoulin, som i går sa at sprøytebruken til Wiggins «stinket».

I sin egen selvbiografi skriver Wiggins at han aldri har fått en sprøyte, foruten når han har blitt vaksinert, eller fått intravenøst etter diaré og kraftig dehydrering. Konfrontert med dette i dag, hevder 36-åringen at han aldri skrev boken selv.

– Alle spørsmål om sprøytebruk tilbake i 2012 var ladet og handlet om dopingbruk, sa han.

Ekstern lenke: Les en transkribert utgave av det ferske Wiggins-intervjuet her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel