Hovedinnhold

Tour-vinneren om spytting og urinkasting:

Froome til VG: - Jeg fortjener ikke dette

• Team Sky-kapteinen følte at seieren var truet lørdag
• Har slitt med forkjølelse i flere dager

STO IMOT: Også lørdag opplevde Chris Froome å bli spyttet på av en tilskuer i Frrankrike. Her er han mot mål på Alpe d'Huez.
STO IMOT: Også lørdag opplevde Chris Froome å bli spyttet på av en tilskuer i Frrankrike. Her er han mot mål på Alpe d'Huez. Foto: Benoit Tessier, Reuters
ALPE D’HUEZ (VG) Han har blitt spyttet på, fått kastet urin etter seg og opplevd at lagkameraten ble slått av en tilskuer. I kveld var Chris Froome (30) rørt etter å ha vunnet Tour de France.

Denne saken handler om:

Derfor gikk det slik:

Den 20. etappen var Movistar og Nairo Quintanas siste sjanse til å rive den gule trøyen av Chris Froomes (Sky) skuldre. Og ingen, absolutt ingen, kan si at de ikke prøvde. Opp Col de la Croix de Fer satte Ag2r opp et voldsomt tempo, Astana tok etterhvert over og så angrep Valverde (Movistar) med drøyt 6 km til toppen. Han fikk gå da Sky ikke anså han som en trussel, men ikke lenge etter angrep Quintana selv. Den lille colombianske engelen kom seg opp til lagkameraten Valverde. Sky så lenge ut til å begrense skaden, men til slutt angrep Nibali og da var Froome nødt til å tette luken selv. Over toppen av Croix de Fer fikk Nibali og Froome kontakt med Movistar-duoen. Det roet seg så ned blant favorittene og denne pausen benyttet Thibaut Pinot (Fdj) og flere andre til å angripe. De fikk en luke og syklet som gale mot Alpe d'Huez for å hente Geniez (Fdj) som lå i tet. Inn i stigningen angrep Hesjedal (Cannondale) og Pinot etter tur, men det var sistnevnte som var sterkest. Da feltet rammet Huez angrep Quintana. Han fikk ingen luke, men angrep igjen. Han luktet svakhet fra Froome og da lille Nairo angrep for fjerde gang maktet ikke Froome å følge. Quintana økte hele veien til toppen, men et mektig imponerende Sky-kollektiv maktet å begrense skaden. Quintana fikk aldri de 2:39 han trengte for å ta den gule trøyen. Dermed vinner Chris Froome Tour de France fortjent.


- Sigurd Stenwig


Les fyldig referat fra etappen her!

Han ankom pressesenteret på toppen av mektige Alpe d’Huez ganske nøyaktig klokken 19.

Da var Froome tydelig blank i øyene.

Han tok mikrofonen og åpnet med å hylle sitt eget lag. Å vinne Tour de France for andre gang, er uvirkelig, sier han. Et par timer tidligere måtte han slippe konkurrent Nairo Quintana opp det siste fjellet.

Men colombianeren maktet ikke å ta nok tid til at Froome snublet på den siste fjelletappen.

- Jeg hadde problemer i dag, og det var et punkt der jeg tenkte at denne Tour-en kunne ryke, avslørte Froome i kveld.

SETT DENNE? Froome vil fjerne eks-dopere som eksperter

- Har ikke gjort noe galt

Nok en gang opplevde 30-åringen å bli spyttet på i dag. Det har skjedd flere ganger tidligere i Tour de France. Han har også fått urin kastet på seg.

Lagkamerat Richie Porte fikk et knyttneveslag under en annen etappe. I tillegg opplevde noen av følgebilene til Sky lite hyggelige episoder opp dagens siste fjell.

Team Sky skylder på enkelte franske journalister som de mener har spredd feil informasjon, som igjen har skapt dopingrykter. Froome har aldri testet positivt for doping. Han har heller aldri vært koblet til uheldige, tvilsomme, miljøer.

- På ett eller flere tidspunkter i løpet av årets Tour de France: Har alle de negative episodene tatt bort noe av gleden din ved å bære den gule trøya i år?

Froome nølte ikke før han svarte på VGs spørsmål i Frankrike i kveld:

- Nei, jeg mener dette er noe som følger med den gule trøya. Jeg har ikke gjort noe galt, og mener jeg ikke fortjener dette. Det tar ikke vekk gleden ved å sykle i gul trøye i Paris i morgen.

- Det er viktig å huske: 99 prosent av tilskuerne er fantastisk. Det er synd at noen få enkeltpersoner kan ødelegge for andre, sier Froome.

LES OGSÅ: Froome klager på for få dopingtester

Feirer i morgen

Gang på gang gjennom årets ritt har han fått spørsmål om doping. 30-åringen har aldri hisset seg opp, men forsøkt å svare rolig. Fokuset er et resultat av jukset til generasjonen før ham, sier Froome.

- Du vant rittet i 2013 også. Men etter alt som har skjedd, med urin og spytting, føles det mer tilfredsstillende i år?

- Det er vanskelig å sammenlikne to utgaver på den måten. Men jeg føler at årets ritt har inneholdt så mye i bakgrunnen, som kunne tatt bort fokuset vårt. Men det har bare brakt gruppen vår enda nærmere hverandre. Vi har definitivt en god grunn til å feire i morgen.

Takket media

Han er viden kjent som en særdeles høflig person. Da Tour-arrangøren avsluttet dagens pressekonferanse, grep Froome mikrofonen og sa at han hadde noe å si. Han adresserte noen hundre journalister i salen:

TO X TOUR: Chris Froome vant Tour de France for andre gang lørdag kveld. Her er han på podiet i Alpe d'Huez.
TO X TOUR: Chris Froome vant Tour de France for andre gang lørdag kveld. Her er han på podiet i Alpe d'Huez. Foto: Christophe Ena, Ap

- Det er alltid så mye fokus på ryttere og de ulike lagene. Men jeg vil takke dere også. I nesten en måned har også dere vært borte fra dem dere er glad i. Takk for at dere stilte opp og skrev om dette, sa Froome.

- Du ses på som en veldig høflig person. Men du har også temperament, det så vi vel etter episoden med Nibali i går? 

- Jeg liker å se på meg som høflig, sa Froome – før han rettet en advarende pekefinger:

- Men ikke ta det for en svakhet. Du kan ikke dytte meg rundt eller slippe unna med urettferdighet overfor meg eller lagkameratene mine. Jeg kommer til å stå opp for laget vårt.

Han var smått hes i stemmen da han snakkte med media i kveld.

- Jeg har slitt med dette siden den andre hviledagen, for å være ærlig. Men sånn er det. Halve feltet hangler akkurat nå, sier 30-åringen.

PS! Tour de France avsluttes med en flat etappe inn til Paris i morgen. Det er spurternes siste sjanse på en etappeseier i 2015. Sammenlagtrytterne konkurrer i praksis ikke denne dagen, men skal bare fullføre rittet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel