Hovedinnhold

Ny sykkelsjef innrømmer å ha sett ryttere dope seg

* Nektet for å ha sett noe i 1999 - innrømmer i 2012

NY SJEF: Stig Kristiansen er ny sjef for landeveissyklistene. Foto: Mikal Aaserud, VG
NY SJEF: Stig Kristiansen er ny sjef for landeveissyklistene. Foto: Mikal Aaserud, VG
ULLEVAAL (VG) I 1997 opplevde han å se hvordan syklister dopet seg. I 1999 svarte han at han aldri hadde sett det, og i 2012 innrømmer nyutnevnt landslagssjef for landeveissykling Stig Kristiansen (42) at han opplevde doping på nært hold.

- Man får et annet syn på det etter hvert. 1999 er jo omtrent samtidig som jeg har sett det. Man fornekter det vel og man klamrer seg til at det kanskje ikke er sant før man åpner øynene og skjønner at det stemmer, innrømmer Stig Kristiansen, etter å ha blitt spurt om hvorfor han har valgt å tie om det han har opplevd.

Han fikk selv spørsmålet om han hadde sett noen ta doping for 13 år siden. Det var i forbindelse med at syklisten Jostein Wilmann innrømmet å ha dopet seg.

Kristiansen, som den gang var 28 år, sa til VG at «han aldri hadde sett noen ta doping, men hadde mistanke til mange».

- Jeg fikk kontrakt med et profesjonelt lag, der ble jeg eksponert for det. Det ble jeg, forteller Kristiansen til VG Nett og er komfortabel med å være ærlig rundt dette temaet.

Han snakker om tiden da han kom til sitt første profflag. Før det tradisjonsrike endagsrittet Paris-Brussel, da han syklet for det belgiske Ipso-laget, så han en rytter ta sprøyter med prestasjonsfremmende midler i.

- Jeg tok dyna og madrassen i badekaret og tenkte dette får jeg bare gå igjennom og delta i morgen, jeg var dypt sjokkert over hva folk fikk seg til å gjøre.

Ble du selv tilbudt doping?

- Nei, det ble jeg ikke. Folk «pusher» det ikke på deg.

Sykkelbloggen:  - Smart, Kristiansen

42-åringen, som blant annet har vunnet seks NM-gull i perioden 1992 - 1998, ble torsdag presentert som ny landslagssjef for landeveissykling i Norges Cykleforbund på kinoteket på Ullevaal Stadion.

Der ble også Eddy Knutsen Storsæter presentert som ny landslagssjef for terreng mens svenske Hans Falk får det overordnede ansvaret for den nye modellen som sportssjef etter Steffen Kjærgaard.

- Hvordan føltes det å se dette?

- Det er som når lysene går opp for deg og drømmen går ned. Man har en veldig sterk drøm om å bli god til å sykle og når den forvitrer blir det litt som å slukke lyset. Jeg har hørt folk sier man er naiv om man tror det ikke skjedde, men man tror gjerne det beste. Man klamrer seg fast til det håpet, så blir det svart.

Skuffet over Kjærgaard

Like før det ble kjent at Hans Falk tar over som sportssjef i sykkelforbundet, valgte presidenten i forbundet Harald Tiedemann Hansen å uttrykke skuffelse over avtroppende sportssjef Steffen Kjærgaard.

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) offentliggjorde en rapport forrige uke som avdekket en utstrakt dopingbruk i Lance Armstrongs US Postal-lag. Kjærgaard har selv hevdet at han aldri har sett dopingbruk, men etter at dokumentene var offentliggjort innrømmet at han var «pinlig berørt over egen naivitet».

- Jeg er skuffet over at han ikke kom frem med alle opplysninger på et tidligere tidspunkt. Han har sagt til meg at hans uttalelser er et forsøk på å være ærlig og han håper å bli trodd, sier sykkelpresidenten.

- Men jeg må innrømme at han ikke har gjort det lett for seg selv. På bakgrunn av de opplysninger vi sitter inne med, har vi ikke noen annen grunn til å tro på hans versjon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel