Hovedinnhold

Krever kundelisten til spansk dopinglege

I dag starter dopingrettssaken som kan ryste idrettsverden

MÅ MØTE I RETTEN: Eufemiano Fuentes, her avbildet i 2010, risikerer to års fengsel etter å ha hjulpet en lang rekke idrettsutøvere med doping. Innfelt er Alberto Contador, som må vitne i saken mot den spanske legen. Foto: AFP/AP
MÅ MØTE I RETTEN: Eufemiano Fuentes, her avbildet i 2010, risikerer to års fengsel etter å ha hjulpet en lang rekke idrettsutøvere med doping. Innfelt er Alberto Contador, som må vitne i saken mot den spanske legen. Foto: AFP/AP
(VG Nett) Når rettsaken mot bakmennene i dopingskandalen «Operation Puerto» starter i dag, krever WADA at utøvere fra andre idretter enn sykkel også navngis.


Rundt 50 toppsyklister skal ha vært kunder hos Eufemiano Fuentes i Madrid. Totalt skal imidlertid dopinglegen ha hatt mer enn 200 navn på kundelisten sin.

Blant disse skal det også ha vært profesjonelle fotballspillere, friidrettsutøvere og tennisstjerner. Likevel er det bare navnene på noen av syklistene som har lekket ut etter skandalen som rystet idrettsverden allerede i 2006.

- Årsaken til at vi har tatt denne saken til retten, er at vi ønsker å få vite navnene på de andre utøverne. Vi må få rede på hvilke idretter det er, slik at informasjonen kan tas videre til idrettsforbund som kan få gjort noe med saken, sier WADA-sjef David Howman til den engelske avisen The Guardian.

Urettferdig overfor sykkelsporten

Doping var ikke forbudt i Spania i 2006. Derfor har påtalemyndigheten sett seg nødt til å tiltale Fuentes, og fire andre personer, for å ha satt andre personers helse på spill.

Mange mener at spanske myndigheter har gjort sitt ytterste for å legge et lokk på Puerto-skandalen, i den tro at flere av landets største idrettsstjerner er involvert.

- Det har blitt gjort alle mulige forsøk på å blokkere saken. Vi vil at informasjonen de sitter på skal deles med Interpol, slik at alle kan dra nytte av det, sier Howman.

Han liker dårlig at sykkelsporten har tatt hele støyten for Operation Puerto.

WADA-SJEF: David Howman. Foto: AFP
WADA-SJEF: David Howman. Foto: AFP

- Det har vært veldig urettferdig overfor én enkeltidrett, mener Howman.

Mange tror likevel at Fuentes-kundene fra andre idretter slipper unna: For om noen av de 35 vitnene i rettssaken vil nevne konkrete navn, er foreløpig det store spørsmålet.

- Jeg har ikke det helt store håpet siden dommerne har lukket denne saken så mange ganger. Det er 100 blodposer som ingen vet hvem tilhører. Det er ting vi aldri vil få svar på, sier tidligere proffsyklist Jesus Manzano.

Skrøt til Hamilton

Det var han som tipset politiet om dopingklinikken til Eufemiano Fuentes for snart syv år siden.

Der var blant annet Tyler Hamilton kunde. Han har fortalt VG Nett hvordan en spansk dopinglege - på tomannshånd - skrøt av at han hadde noen av verdens beste fotballspillere på kundelisten.

Sykkelstjerner som Ivan Basso, Jan Ullrich og Alejandro Valverde ble alle utstengt i etterkant av Puerto-saken, som sprakk da kontoret til Fuentes ble raidet i Madrid i mai 2006.

Alberto Contador har også vært navngitt i saken. Tour-vinneren slapp imidlertid straff, men skal vitne i saken 5. februar.

I kontoret til Fuentes fant politiet 220 poser med blod, 20 poser med plasma, to kjøleskap (kan brukes til lagring av EPO, journ. anm.), én fryseboks og 105 ulike reseptbelagte medisiner - deriblant det forbudte stoffet EPO.

Man skal også ha funnet telefonbeskjeder og kalendere som viste reiseruter til ulike hoteller rundt om i Europa.

PS! Rettssaken mot Eufemiano Fuentes og de fire medtiltalte skal vare helt til 22. mars.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel