Hovedinnhold

Kjærgaard toner ned O2-verdensrekord

TONER NED: Steffen Kjærgaard, her avbildet under OL i London i sommer. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
TONER NED: Steffen Kjærgaard, her avbildet under OL i London i sommer. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
Juniorverdensmester Oskar Svendsens (18) «verdensrekord» i oksygenopptak hausses opp og misforstås, mener sykkelsjef Steffen Kjærgaard.

Før det pågående sykkel-VM i Nederland ble juniorrytter Svendsens O2-opptak målt til vanvittige 97,5 milliliter/kilo kroppsvekt. Ingen annen idrettsutøver skal noensinne ha målt høyere.

Men høyt oksygenopptak sier fint lite om hvor god utholdenhetsutøver man er, ifølge sportssjefen i Norges Cykleforbund.

- I sykling er produksjonen av watt i tråkket på terskel (grensen for melkesyreproduksjon) beste mål på kroppens motor. Sammenlignet med en bil gir oksygenopptak en indikasjon på størrelsen på bensinpumpen eller luftinntaket. Det hjelper lite å ha den største og råeste bensinpumpen i en 1,5 liters motor, illustrerer Kjærgaard overfor NTB.

Han påpeker at sammenligningen ikke er rettet mot stortalentet Svendsen.

Vranglære

TALENT: Norske Oskar Svendsen her under tempoetappen i et ritt for noen få dager siden. Foto: Afp
TALENT: Norske Oskar Svendsen her under tempoetappen i et ritt for noen få dager siden. Foto: Afp

Den tidligere proffsyklisten mener journalister og medier framstiller begrepet og virkeligheten bak måling av oksygenopptak feil.

- O2 er bare en liten del av helheten. Det fins mange syklister med monster-O2, men som ikke sykler særlig fort. For eksempel har en rytter som Alexander Kristoff (OL-bronse) betydelig lavere O2-opptak, men han produserer like mye eller mer watt på terskel.

Lillehammer-rytter Svendsen ble tidligere i uken tidenes første norske juniorverdensmester i landeveissykling. Etter 11.-plass i et flatt EM tidligere i sommer, var han verdens beste 18/19-åring i den kuperte tempoløypen i Nederland.

- Det hersker ingen tvil om at Oskar er et sjeldent talent, men ikke kun på grunn av oksygenopptaket. Terskelwattmålinger gjort av ham viser resultater helt på høyde med eller bedre enn både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen da de var i samme alder. Akkurat det gir en langt bedre indikasjon på talentet, mener Kjærgaard.

Ryttertyper

Svendsen er en tempospesialist med klatreegenskaper og ganske ulik ryttertype som både Hushovd og Boasson Hagen i junioralder.

Søndag skal Oskar Svendsen i aksjon i VM-fellesstarten. Det er ikke opplagt at samme mann vil dominere i det rittet. Øvrige ryttere i det norske laget er Markus Hoelgaard, Amund Grøndahl Jansen, Fridtjof Røinås og Kristian Aasvold.

PS. Tidligere «toppscore» i O2-opptak blant norske syklister hadde Kurt Asle Arvesen med 93 milliliter/kilo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sykkel

Se neste 5 fra Sykkel