Sykler Europa rundt med 11 barn

«Dette er ikke galskap!»

De har bikket 640 mil på sykkelsetet, alle med barneflokken på slep, men at de er litt smågale – det vil ikke far og mor Vestøl være med på.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Nei, dette er ikke galskap. Det er god planlegging og mye logistikk. Begrensninger er kun noe som dukker opp i foreldrenes hode, sier Martin Vestøl (42) fra Drammen.

Han og kona Unni Lise Vestøl (43) ler. Ikke gale, men åpenbart forberedt på at spørsmålet kom. Mens deres åtte felles barn, fra 10 måneder til 16 år, vimser rundt i bakgrunnen med sykkelutstyr opp til halsen, forteller Martin videre om sommerens fireukersplan. Den inkluderer parets tre nevøer på 10, 13 og 16. Da blir det altså elleve barn på tur.

– Vi kjører minivan til Maastricht i Nederland, før vi tar sykkelen fatt i retning Belgia, Luxembourg, Frankrike og Tyskland. Så ser vi hvor langt vi kommer. Det er litt av sjarmen, og en veldig god måte å samarbeide på, samt møte nye spennende mennesker. Barna vokser på det. Vi trives veldig godt med å feriere på denne måten.

Familen Vestøl fra Drammen varmer opp til sykkeltur gjennom Europa med sine åtte barn og tre nevøer. Foto:Thor Benjamin Brekken,

– Barnas premisser

Målet er Neuschwanstein-slottet i Schwangau, hvilket utgjør en cirka-distanse på 70 mil. Nærmest småtteri sammenlignet med 2013-utgaven av Tour de Vestøl. Den var spesiell, hold deg fast: Aserbajdsjan via Georgia, Armenia, utbryterrepublikken Abkhasia, Russland og hjem.

– På den turen var vi bare syv barn, men seks sykler og totalbagasje på 250 kilo krever litt planlegging. Jobben ligger i det som skjer før avreise. Når du først er på sykkelsetet går det fint. Men det må være på barnas premisser. Det er viktig.

Fikk frastjålet sykler

Med destinasjoner litt utenom det vanlige er det vanskelig å komme helt utenom kjepper i hjulene, men Vestøl-familien har sjelden vært borti ubehageligheter. Sett bort ifra at de fikk frastjålet tre sykler i Abkhasia med 200 kilometer igjen til tettbebyggelsen.

– Da fikk vi til kjøpt tre erstatningssykler etter at politiet kjørte oss til nærmeste by. Ikke så gode som de vi hadde, men godt nok til at vi kom fram. Det gikk fint, forklarer Unni.

– Ellers er det litt ubehagelig å sette opp telt i øs pøs regnvær, skyter Daniel (15) inn.
Eller å sykle i gjørmehav når pappa ikke har fått med seg at veien er stengt pga. regnvær, tilføyer Ruth (14) og skuler på Martin.

Mor Unni Lise retter på hjelmen til Anna (12). Beskyttelse er alfa omega understreker familien. 10 måneder gamle Lydia sjekker at alt går riktig for seg fra armen til mor. Foto:Thor Benjamin Brekken,

Motiverer med is

– Hvordan motiverer man åtte barn, elleve i år, til å fortsette å tråkke?

– Is. Masse, masse is, avslører Unni.

– Hvordan blir dere behandlet langs veien?

– Stort sett veldig godt. Vi bruker refleksvester, kjører sammen og er synlige.

Familien mener imidlertid at Norge er en av de mer utfordrende sykkelnasjonene.

– Her i landet blir vi behandlet relativt tøft av både bilister og trafikkdesign, kontra eksempelvis Polen og Ukraina hvor de har stor respekt for oss, fortsetter Martin.

– Men det er i all hovedsaken en veldig avslappende måte å ferie på. Du tar ikke med deg hverdagens problemer på sykkelsetet eller inn i teltet om kveldene, hevder Unni.

Jeg tør påstå at avslapning ikke er det første folk tenker på med åtte barn på sykkeltur?

– Det er bedre å være på sykkeltur med åtte barn, enn å være hjemme med åtte barn, understreker Unni og blunker lurt – til humrende respons fra Martin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder