VERDENSMESTEREN!: Her jubler Thor Hushovd vilt over å ha blitt verdensmester, ved målgang etter 6 timer, 21 minutter og 49 sekunder. Foto: Scanpix
VERDENSMESTEREN!: Her jubler Thor Hushovd vilt over å ha blitt verdensmester, ved målgang etter 6 timer, 21 minutter og 49 sekunder. Foto: Scanpix

Thor Hushovd er verdensmester!

SYKKEL

GEELONG (VG Nett) Thor Hushovd vant fellesstarten i VM i Australia tidlig søndag morgen.

Publisert: Oppdatert: 04.10.10 19:29

- Jeg har kramper og vondt overalt, men dette er helt fantastisk, sier Thor Hushovd sekunder etter at han har blitt verdensmester.

- Det er vanskelig å forstå at jeg har blitt verdensmester. Dette er en stor drøm. Det er helt utrolig og jeg har nesten ikke ord, fortsetter Oksen fra Grimstad, som nå kan iføre seg den sagnomsuste regnbuetrøyen helt frem til VM neste år.

Protokoll:Gratuler Thor Hushovd her!

Suveren seier

32-åringen satt trygt plassert i hovedfeltet i hele det 259,9 kilometer lange rittet og ble flere ganger avskrevet av NRKs kommentatorteam da andre favoritter stakk i farlige brudd. Men da alle bruddene ble innhentet og Hushovd klarte å komme seg med en gruppe på cirka 15 ryttere som spurtet om verdensmestertittelen, var han suveren og vant med over en sykkellengde til danske Matti Breschel, som ble nummer to.

6 timer, 21 minutter og 49 sekunder på sykkelsetet var avgjort. Thor Hushovd står igjen som den suverene vinner.

VG Nett-leser:Dette er noe av det deiligste jeg har opplevd NOENSINNE! For en opplevelse.Diskutér her!

Artikkelen fortsetter under bildet!

- Dette er Hushovds største seier i karrieren og det overgår alt som noen norsk syklist noen gang har prestert, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen som kommenterte fellesstarten i VM gjennom hele natten på NRK.

Klokken 07.40 søndag morgen steg en rørt Thor Hushovd opp på seierspallen i Geelong i Australia og fikk medaljen, en blomsterbukett og verdensmestertrøyen.

Les også:Hushovd opereres etter VM

Årets idrettsutøver?

- Jeg er helt svett, skjelven og rørt. Dette er helt utrolig! Nå må bare Thor bli årets idrettsutøver, sier sykkelekspert Dag Otto Lauritzen til VG Nett.

Den tidligere syklisten og nå sykkelkommentatoren mener at Hushovds seier i VM vil bli stående som en milepæl i den meritterte syklistens karriere.

- Jeg tror ikke folk aner hvor stort dette er. Å vinne VM er noe av det største man kan oppleve som syklist og jeg tror Thor kommer til å holde seieren meget høyt, sier Lauritzen.

Les også:I natt har kjendisene sykkel-våkenatt

Han tror at oppladningen til VM er vært perfekt for Hushovd.

- Thor har trent på en litt annen måte, og har derfor blitt mer kjøresterk. Han har forstått at han ikke trenger å vinne hver eneste spurt i Tour de France, det har absolutt gitt resultater. I dag er han jo verdens beste syklist, sier Lauritzen.

Les også:Hushovd takker kragebeinsbruddet for økt VM-sjanse

Artikkelen fortsetter under bildet!

- Dette er kronjuvelen!

Sykkelkollega Mads Kaggestad mener dagens seier setter alt annet som har skjedd i norsk sykkelsport i skyggen.

- Dette er VM landevei, det er det største som er. Thor har blant annet vunnet etapper i Tour de France tidligere, men dette er VM. Dette er kronjuvelen vi har av trofeer i sykling, sier han til VG Nett.

Les også:Her er VG Netts videoguide til VM-løypa

Han mener i tillegg at nordmenn har et litt spesielt forhold til VM.

- Dette er helt fantastisk, både for sykkel-Norge og for resten av Norge. Dette er stort for Thor sin del også, det beviser virkelig for alle hvor ekstremt god sykkelritter han har blitt.

Kaggestad mener Thor nå får vist at det gir resultater å være tålmodig.

- Han har utviklet seg sakte, men sikkert som sykkelrytter i ti år og begynte for alvor å få gjennombrudd i de store endagsrittene i fjor.

Les også:Hushovd: Ferdig som ren spurter

Han regnet ikke med at Hushovd skulle klare dette i år.

- Dette var et år før jeg trodde han skulle klare det. Nå kommer Danmark neste år, så Nederland, og vi vet at vi har en vinnerkandidat i Thor.

PS! Edvald Boasson Hagen var lenge med og preget VM-rittet. Cirka to timer før mål kom han med i et brudd mange trodde ville holde inn. Men Boasson Hagen ble hentet inn cirka 40 kilometer før mål og brøt til slutt rittet.

Resultater fra fellesstarten:

Gull: Thor Hushovd, Norge 6.21.49
Sølv: Matti Breschel, Danmark samme tid
Bronse: Allan Davis, Australia s.t.

4) Filippo Pozzato, Italia s.t., 5) Greg Van Avermaet, Belgia s.t., 6) Oscar Freire, Spania s.t., 7) Alexander Kolobnev, Russland s.t., 8) Assan Bazajev, Kasakhstan s.t., 9) Yukiya Arashiro, Japan s.t., 10) Romain Feillu, Frankrike s.t.,
11) Grega Bole, Slovenia s.t., 12) Dmitrij Fofonov, Kasakhstan s.t., 13) Koos Moerenhout, Nederland s.t., 14) Fabian Wegmann, Tyskland s.t., 15) André Cardoso, Portugal s.t., 16) Fränk Schleck, Luxembourg s.t., 17) Cadel Evans, Australia s.t., 18) Philippe Gilbert, Belgia s.t., 19) Niki Terpstra, Nederland 0.07 min. bak, 20) Bjorn Leukemans, Belgia s.t. (Kilde: NTB)