TATT: Andrej Kasjetsjkin fra Kasakhstan. Foto: AFP Foto: Foto:

Kasjetsjkin tatt for bloddoping

Astana-skandalen vokser

Under Tour de France røk Alexandre Vinokourov. Nå skal også lagkamerat Andrej Kasjetsjkin ha avlagt positiv dopingprøve.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Ifølge en pressemelding sendt fra Astanas talskvinne Corinne Druey i kveld, ble Kazakhstans nest største sykkelstjerne tatt under en uanmeldt dopingkontroll 1. august.

I likhet med Alexandre Vinokourov dreier det seg om blodoverføring - og han er suspendert fra laget sitt med umiddelbar virkning.

Astana-laget har vært under mistanke lenge og sykkelekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over at Kasjetsjkin også er tatt.

- Jeg sa under Tour de France at laget er infisert med doping. Jeg referte også til Spania Rundt i fjor da Vinokourov og Kasjetsjkin ikke var til stede til en uanmeldt dopingkontroll om morgenen før en av de hardeste etappene. Det var tydelig at de overnattet et annet sted, sier TV 2-kommentatoren til VG Nett.

Samme dag rykket de to i fjellene og syklet inn til første- og tredjeplass.

Astana har også blitt kritisert fordi de bruker anonyme klær i treningssituasjon. Slik er de vanskelige å kjenne igjen for dopingjegere.

Komplett skandale

Med den nye avsløringen er skandalen tilnærmet komplett for det allerede kriserammede Astana-laget, som trakk seg fra Tour de France da kapteinen deres ble avslørt.

Laget bærer navnet på hovedstaden i Kazakhstan og er i stor grad finansiert av nasjonale oljepenger og var bygd rundt nasjonalheltene Alexandre Vinokourov og Andrej Kasjetsjkin.

Nå er begge tatt i doping. I tillegg er Matthias Kessler tatt, mens Eddy Mazzoleni la opp etter å ha fått dopingsøkelys på seg.

- Kasjetsjkin har vært en av verdens beste etappesyklister i mange år og et fantastisk talent - som ødelegger karrieren sin og ødelegger for sykkelsporten, sier Johan Kaggestad.

- Er den nye avsløringen en definitiv spiker i kista for Astana-laget?

- Det vil jeg tro. Jeg håper i hvert fall det.

- Selv om Astana bruker mye krefter på å gjenbygge oss så kommer nyheten om Kasjetsjkins doping til å skade lagets troverdighet ytterligere, sier laget i pressemeldingen VG Nett har fått.

PS! Andrej Kasjetsjkins B-prøve er ikke analysert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder