Endelig, Kristoff! Seier på Champs-Élysées: – Dette er helt sykt

PARIS/OSLO (VG) For første gang siden 2014 – og for tredje gang i karrieren – kunne Alexander Kristoff (31) juble for etappeseier i Tour de France. Og det på selveste Champs-Élysées.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han skriver seg med det inn i historiebøkene som den andre nordmannen til å vinne prestisje-etappen som avslutter Tour de France.

Thor Hushovd ble den første nordmannen til å vinne den gjeve etappen i 2006.

Husker du? Da Kristoff ble første nordmann til å vinne en TdF-etappe på 1093 dager

les også

Kristoff etter skandale-etappen: – Jeg tenkte «hvorfor får jeg ikke puste?»

– Dette er helt sykt, sier Alexander Kristoff glisende til VG.

Mer rakk ikke den glade nordmannen å si rett etter etappen før han ble dratt av gårde av arrangøren for å gjøre seiersintervju.

Etter premieutdelingen tok han seg imidlertid rikelig med tid til pressen.

PALLEN: Alexander Kristoff øverst på pallen etter søndagens seier. Foto: Laurent Cipriani / TT NYHETSBYRÅN

Stilnet kritikerne

– Det er en fantastisk følelse endelig å ta en seier, og først og fremst på Champs-Élysées, den gjeveste etappen av dem alle, sier en smørblid Kristoff til.

Hna betegner seieren som «noe av det største i min karriere», før han overfor VG kommer med en klar beskjed til kritikerne:

– Jeg har blitt avskrevet som spurter rett som det er nå, så da var det deilig å vinne «VM for spurtere». Da meldte jeg meg på i kampen igjen, sier Kristoff til VG.

Kristoff har tilsynelatende bitt seg merke i en kommentar i Stavanger Aftenblad tidligere i Tour de France, der det ble stilt tvil om spurtkvalitetene hans.

les også

Gråtende Thomas vant Tour de France: – Det er så overveldende

Kristoff erkjenner at han er lettet over å vinne fordi han da kan slippe «maset om at det er fire år siden sist» og bemerker at «nå er det bare ett år siden neste gang».

– Å få min tredje seier i Tour de France... Det har vært lenge siden sist. Jeg fryktet jeg skulle ende med to, men nå har jeg i hvert fall tre, og så får jeg prøve igjen neste år, sier han til VG.

GLEDE: Alexander Kristoff. Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Hushovd: – Fortjent

Thor Hushovd er full av lovord om Kristoff.

– Han fortjente denne seieren. Han har kjempet så lenge, i så mange år. Denne fortjente han, sier Hushovd, som har jobbet som ekspert for TV 2 under årets Tour.

– Det er noe av det gjeveste man kan vinne som en spurter, legger han til.

les også

Thor Hushovd angrepet av hund og bitt til blods under joggetur

Kristoff vant foran John Degenkolb og Arnaud Demaré, med Edvald Boasson Hagen på fjerdeplass.

– Han var absolutt best der. Jeg klarte ikke å utligne, roser Boasson Hagen overfor TV 2.

Tour de France-studio: Vi fulgte den avsluttende etappen her!

Lagkompis: – Veldig viktig for laget

Også lagkompis Rory Sutherland hyller Kristoff.

– Det er veldig viktig for laget. To etappeseirer for laget er strålende. For Alex personlig er dette herlig. Han har en fightervilje i seg, sier han til VG.

– Det er åpenbart mye press fra norsk presse. Men det som er kult med Alex, er at presset er borte med en gang han kommer inn i bussen. Da er alt glemt, og han fokuserer på jobben, fortsetter han.

Sportsdirektør: – Ingenting vakrere

– Endelig, ja! Men du vet, så lenge målstreken ikke er passert, må man alltid håpe, sier UEA-sportsdirektør Philippe Mauduit til VG.

– Det er ingenting vakrere enn å være seierherre under triumfbuen. Jeg sa at han skulle tenke på barna sine som skulle se rittet på TV-en.

– Har det noe å si at flere av spurterne ikke var med i dag (Fernando Gaviria, Marcel Kittel, André Greipel med flere har stått av)?

– Jeg tror at neste år så husker man ikke de som ikke var her. Man husker at Alex vant, svarer sportssjefen.

Det er Kristoff enig i.

– Jeg bryr meg ikke om det, for du må klare å komme deg gjennom fjellene, sier han til VG.

les også

Nå er ikke Geraint Thomas «han som driver med sykkel»: – Helt galskap

Kristoff er ikke den eneste lykkelige personen å spore i Paris søndag. Etter et tre ukers blodslit er et av sykkelens aller tøffeste ritt over for denne gang.

Det endte med sammenlagtseier til Geraint Thomas, klatretrøye til Julian Alaphilippe og den grønne spurttrøyen til Peter Sagan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder