VODKAKLOVN? Oleg Tinkov får passet påskrevet i danske aviser etter at Bjarne Riis ble suspendert.
VODKAKLOVN? Oleg Tinkov får passet påskrevet i danske aviser etter at Bjarne Riis ble suspendert. Foto:Anders K. Christiansen,VG

Sjokkerte etter Riis-suspensjon: Kaller Tinkoff-Saxo-sjef «vodkaklovn»

Riis bekreftet suspendert: - Men ikke grunnet svake resultater

SYKKEL

I dag ble Bjarne Riis' suspensjon fra Tinkoff-Saxo endelig bekreftet, og nå frykter eksperter i Danmark for fremtiden til lagets danske syklister.

Publisert:

– Det finnes sykkelsjefer - og så finnes Oleg Tinkov.

Slik åpner danske Ekstra Bladets Poul Ferdinand sin kommentar om Oleg Tinkov og kaoset som herjer i Tinkoff-Saxo-laget for øyeblikket, der rapportene mandag skulle ha det til at Bjarne Riis er suspendert og muligens ferdig i laget som han selv var eier i frem til 2013.

I dag ble suspensjonen endelig bekreftet, men det er ikke på grunn av «svake resultater» slik man først trodde, i hvert fall ikke hvis vi skal tro pressemeldingen sendt ut av Tinkoff-Saxo.

Bekrefter suspensjon

– Han ble ikke suspendert fra sin aktive rolle på grunn av dårlige sportslige resultater eller finansielle grunner, skriver laget.

Dermed er det fortsatt noe uklart hvorfor Riis, som ikke har vært involvert i lagets aktiviteter siden søndag, er ute i kulden.

– Ledelsen har full tiltro til det sportslige apparatet, til alle ryttere og til staben. Vi jobber videre for å finne en best mulig vei videre i sesongen. Ingen avgjørelser er blitt tatt, og alle formelle avgjørelser vil bli kommunisert på det riktige tidspunktet. Inntil videre vil vi ikke gi noen ytterligere kommentar, står det videre i pressemeldingen.

– Vodkaklovn

Forut for den hadde den russiske lageieren Oleg Tinkov valgt å svare ryktene i kjent stil, med en hel rekke merkelige meldinger på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Sitter her og spiser sild med en Tuborg, mens jeg ser en promo av Putin på TV og leser en mengde tweets på et merkelig språk. Handler det om Zoo og en giraff, er en av hans kryptiske meldinger.

Det ble ikke tatt godt imot i Danmark, der BTs sportssjef kaller ham for «vanvittig».

Ekstra Bladets Ferdinand mener det har «rablet helt for vodkaklovnen», og mens Ferdinand venter på neste kapittel i sagaen, spekulerer andre på om Bjarne Riis er helt ferdig i profflaget som en gang var flaggskipet til dansk sykkelsport.

Frykter for danske syklister

Da vil det også spøke for fremtiden for de danske syklistene i laget, tror Lars Bonde, sportssjef i Danmarks Cykle Union (DCU).

– Jeg tror den danske sykkelprofilen vil forsvinne, for la de ikke være noe tvil om at danske ryttere som under normale omstendigheter ville vært inne på laget, nå ikke vil bli tatt ut, sier Bonde til Ekstra Bladet, og peker på Jesper Hansen og Christopher Juul-Jensen som eksempler han tror det vil skje med.

Matti Breschel, Michael Mørkøv, Chris Anker Sørensen og Michael Valgren er andre danske syklister på profflaget, og tidligere sportsdirektør i Riis Cycling og Team CSC, Dan Frost, mener de ikke kan sitte helt rolige på sykkelsetet fremover.

– Tinkov har allerede rota det til for noen av rytterne. Om at han på et eller annet tidspunkt blir sur på noen av rytterne, at han begynner å fyre mot dem, det kan vi bare spekulere på, men jeg tror det er en overhengende fare for det, sier Frost til den danske avisen.

– Man kan aldri vite med Tinkov... Han er like glad i det personlige som det sportslige, og for ham handler det om å promotere seg selv, fortsetter han.

Her kan du lese mer om