FOLKEFEST: Men sykkel-VM har endt opp med å koste norsk sykkelsport og en rekke kreditorer millioner av kroner. Foto: Hansen, Frode

Selskapet bak sykkel-VM slås konkurs

Arrangørselskapet bak sykkel-VM i fjor høst, «Bergen 2017 AS», ble slått konkurs i dag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Forholdene for konkurs er til stede. Derfor vil det bli åpnet konkurs, sa dommer Reidar Mowatt under rettsmøtet i Bergen tingrett i dag, ifølge TV 2.

Dermed skrives et nytt kapittel om sykkel-VM i Bergen. Arrangementet endte med økonomisk mageplask i fjor høst.

Kravene mot Bergen 2017 AS skal beløpe seg til mellom 70 og 80 millioner kroner fra rundt 80 forskjellige kreditorer.

– Det har blitt solgt både hus, biler og båter i kjølvannet av sykkel-VM. Mange små bedrifter og familier er rammet, sier en av kreditorene - som ikke ønsker å bli navngitt - til VG.

Bergen 2017 AS er heleid av Norges cykleforbund og sto som arrangør av sykkel-VM. Daglig leder var avtroppende sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

les også

VM-kreditorer vurderer søksmål mot Bergen 2017

Det opprinnelige budsjettet var på 156 millioner kroner. Men både på inntekts- og utgiftssiden feilberegnet VM-arrangøren grovt.

Arbeidet med å få på plass en frivillig gjeldsordning med kreditorene har angivelig pågått for fullt de siste ukene. Når selskapet nå slås konkurs, vil det istedet oppnevnes en bostyrer som skal fordele verdiene i Bergen 2017.

VG skrev i helgen at minst to av kreditorene vurderer å holde avtroppende sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (var daglig leder i Bergen 2017) og styret i VM-selskapet personlig ansvarlig for sine krav. Selskapet Flex Reklame har allerede engasjert advokater for å vurdere dette.

De mener ledelsen i VM-selskapet må ha visst at man risikerte konkurs da man ga selskapet nye oppgaver midt under VM.

les også

Sykkelpresidenten ga seg selv kredittkort-garanti for sykkel-VM: Nå må Sykkelforbundet punge ut

Det er likevel et annet selskap, «Interspons», eid av Birger Hungerholdt, som har begjært «Bergen 2017 AS» konkurs. De mente at VM-arrangøren skylder dem nærmere 1,8 millioner kroner.

Hungerholdt - som også er manager for Edvald Boasson Hagen - hadde i oppgave å selge sponsorpakker til VM i høst.

– Vi synes det er veldig beklagelig at Interspons, som skulle bidra til inntektene, går til dette skrittet allerede nå, sier Mona Hellesnes, styreleder i VM-selskapet Bergen 2017 AS, til TV 2.

Det skal ha vært dialog mellom Interspons og Bergen 2017 AS i løpet av helgen. Samtalene førte ikke frem.

STYRELEDER I BERGEN 2017 AS: Mona Hellesnes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Dette er verdens tristeste dag for sykkelsporten, men det er på tide at idretten slutter å tro at de driver idrett i næringslivet. Det må forholde seg til næringslivets spilleregler, sier advokat Sølve Herdal, som representerer Interspons, ifølge Bergens Tidende.

Så sent som i helgen, på sykkelforbundets forbundsting, ble det flere ganger fremhevet at en konkurs er en dårlig løsning for kreditorene som har penger utestående.

les også

Trakk seg som sykkelpresident-kandidat: – Direkte forkastelig! Jeg blir flau!

En av årsakene til dette, skal være den momskompensasjonen VM-arrangøren har utestående og skal få utbetalt i desember 2018. Denne kan man nå se langt etter.

«Konkursalternativet er etter styrets oppfatning fortsatt en veldig mye dårligere løsning enn en frivillig løsning» sa styreleder Mona Hellesnes i en presentasjon på tinget lørdag formiddag.

På rettsmøtet i Bergen tingrett mandag morgen opplyste hun at man går glipp av 3,2 millioner momskroner som følge av den ferske konkursen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder