PÅGREPET: Jan Ullrich fotografert på Mallorca i begynnelsen av august da han var til rettsforhandlinger der etter en pågripelse dagen før.
PÅGREPET: Jan Ullrich fotografert på Mallorca i begynnelsen av august da han var til rettsforhandlinger der etter en pågripelse dagen før. Foto: LLITERES / EFE

Tragedien Jan Ullrich

SYKKEL

Det er ikke alltid så lett å være idrettsstjerne når rampelyset er slukket og en ny tilværelse skal starte.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 20.08.18 01:27

Jan Ullrich er en av dem som har slitt. Tyskeren vant Tour de France i 1997, ble to ganger verdensmester i tempo og tok OL-gull på landevei i 2000. Han har innrømmet doping, tidligere i år ble han skilt og de siste ukene har vært en sammenhengende rekke med skandaleoppslag om tragedien Ullrich.

For å forstå både det som skjedde i sykkelkarrieren og etterpå, er det grunn til å minne om at Jan Ullrich ble født i Rostock i det daværende DDR i 1973 og at han fylte 16 år noen uker etter at muren falt. Det betyr at han såvidt rakk å bli en del av DDRs beryktede sportssystem.

Dopingbeskyldningene mot Jan Ullrich begynte å komme allerede helt på slutten av hans aktive karriere. Under Giro d'Italia i 2006 ble hans navn knyttet til dopingavsløringene i «Operación Puerto». Ullrich benektet ryktene, men 30. Juni 2006, dagen før starten på Tour de France, ble han utestengt fra årets viktigste ritt, sammen med blant andre Ivan Basso. Tre uker senere fikk han sparken fra T-Mobile-laget.

Avsløringene fortsatte å komme. Dopingeksperten Werner Franke hevdet i begynnelsen av august samme år at Ullrich hadde kjøpt dopingmidler for 35 000 euro (330 000 kr etter dagens kurs) i året ut fra dokumentene i «Operación Puerto».

Mens Ullrich var på bryllupsreise med sin nyblivne hustru Sara, var det razzia i boligen hans - etterforskerne sikret blant annet DNA-materiale. Våren 2007 kom svaret: Ullrichs blod matchet «uten tvil» ni blod-poser fra dopinglegen Eufemiano Fuentes’ kontor. Et par måneder før det hadde Jan Ullrich offentliggjort at han la opp.

– Jeg jukset aldri, sa han på pressekonferansen i Hamburg.

Det skulle gå ytterligere seks år før Ullrich endelig innrømmet at han hadde dopet seg - ved hjelp av nevnte Fuentes. Men allerede året før, i 2012, ble han dømt i CAS og fratatt alle sine resultater siden 2005. Men han står fortsatt som Tour-vinner i 1997 og OL-vinner i 2000.

– For meg er det juks bare hvis en får en fordel av det, og det fikk jeg ikke. Jeg tok bare det samme som alle andre. Jeg ville bare ha samme muligheter som de andre, sa Jan Ullrich den gang.

De siste årene har det gått nedover for den tidligere sykkelstjernen. I fjor ble han bøtelagt og dømt til 21 måneders betinget fengsel for fyllekjøring og skyld i en trafikkulykke.

– Det er utilgivelig at jeg har satt meg bak rattet med alkohol i blodet, skrev han på hjemmesiden sin den gang, etter å ha målt en promille på 1,4.
I juni ble det kjent at Jan Ullrich og kona Sara gikk hver til sitt. Sykkelrytteren har de senere årene bodd på Mallorca, og der skal han ha truffet sin nye flamme, en kubansk kvinne.

Sammen med Sara har han tre sønner, han har også en datter fra et tidligere forhold. Sara er søster til Ullrichs tidligere lagkamerat i T-Mobile-laget Tobias Steinhauser.

Så de siste ukene har det gått aldeles på tverke for Ullrich. Først ble han tauet inn av politiet på Mallorca etter å ha hoppet over gjerdet til naboen, skuespiller og regissør Til Schweiger, og angivelig truet han. Det ble bare et kort opphold bak lås og slå, men Ullrich ble ilagt besøksforbud. Syklisten har uttalt til Bild at har bedt om unnskyldning og at han for tiden går i terapi for problemene som utløste dette.

Men det gikk bare ei uke uke, så ble Ullrich arrestert igjen. Denne gang ble han han plassert i kasjotten anklaget for å ha angrepet en eskortepike på et luksushotell. Politiet skal ha bekreftet opplysningene i tyske medier.

Den prostituerte kvinnen hevder at det hele ble utløst av uenighet om 600 euro (5700 kroner). Hun tar 200 euro i timen og hadde avtale om tre timer med Ullrich, som skal ha slått henne og forsøkt å kvele henne.

På sosiale medier diskuteres nå situasjonen for de rytterne som var på topp i den verste dopingtiden, som ble hyllet den gang, og som siden har blitt hengt ut til spott og spe fordi det de drev med, var juks og bedrag.

«La oss håpe at Ullrich får den hjelpen Pantani aldri fikk etter at han ble tygget opp og spyttet ut av de samme folkene som gjorde ham til en gud», skriver sykkelforfatter og -blogger Simon Warren på Twitter.

Marco Pantani døde i februar 2004 etter å ha tatt en overdose kokain.

Kilder: Bild, Spiegel, Stern, Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om