SITTENDE PRESIDENT: Harald Tiedemann Hansen. Foto: Vågenes, Hallgeir

Sykkelpresidenten blir sittende: – Dette er ingen seier

LETOHALLEN (VG) Harald Tiedemann Hansen vant maktkampen i norsk sykkelsport, og blir sittende som sykkelpresident i to måneder til.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er klart etter avstemningen på det ekstraordinære sykkeltinget som ble holdt like nord for Gardermoen i dag.

– Det er ikke en seier at sykkel-Norge er splittet, det synes jeg ikke, sier Tiedemann Hansen til VG.

Av 94 delegater stemte 53 mot at det skulle stemmes over et nytt styre, mens 41 stemte for. Dermed tapte de som har gått i bresjen for et opprør norsk sykkelsport.

– Jeg takker på vegne av styret for at vi kan holde på frem til det ordinære styret. Vi trenger å bygge bro. Vi er uenige, men må bygge bro over den dype splittelsen. Det er ingen seier, for vi ser at det er to store blokker her. Vi to (peker på Per Christian Dæhlin, SK Rye) må ta ansvar for å samle sykkel-Norge. Jeg strekker ut en hånd for at vi skal komme oss videre, sier Tiedemann Hansen i sin «takketale».

Det var sykkelklubben Rye, med støtte fra region sør i forbundet, som har tatt initiativ til det ekstraordinære forbundstinget. Målet var å kaste dagens styre, med president Harald Tiedemann Hansen i spissen.

Han har allerede varslet at han vil gå av under det ordinære forbundstinget, som skal holdes i helgen 10.-11. mars. Motstanderne ønsket likevel en umiddelbar exit, etter at VM i Bergen har endt med økonomisk ruin.

les også

NIF dropper julehjelp til sykkelforbundet

Hvorfor var det viktig for deg å sitte helt til mars?

– Jeg som person er ikke viktig, sier Tiedemann Hansen til VG.

Styret, da?

– Det ville vært som å kjøre et sykkelritt på 270 kilometer og stanse når det gjensto ti kilometer. Skal man ikke få lov til å fullføre? Det hadde vært litt rart. Dette styret bør få levere sin rapport og styreberetning. Men jeg forstår at noen har savnet informasjon. Det har vært fryktelig krevende å innhente informasjon, og når vi ser at noen av samarbeidspartnerne våre gjør det krevende for oss (strid om krav fra kreditorer), da forstår jeg at kontrollkomiteen mener at vi er litt på hæla, sier sykkelpresidenten.

Norsk sykkelsport risikerer tap på over 20 millioner kroner dersom man ikke klarer å forhandle vekk restbeløpet man skylder UCI (14 mill. kroner).

Lederen for kontrollkomiteen i sykkelforbundet, Gaute Kindervåg, gikk på talerstolen under lørdagens ting, og brukte ord som «uavklart» «krevende» om økonomien i forbundet.

les også

Sykkel-VM: Ap angriper kulturministeren

Tok selvkritikk

Han rettet også klar kritikk til Tiedemann Hansen fordi han foruten å være sykkelpresident i NCF, også var daglig leder i Bergen 2017 AS.

– Jeg var en idiot som tok på meg jobben. (som daglig leder i Bergen 2017). Det var ikke et must for meg å være daglig leder i Bergen 2017, bare så det er sagt, svarte Tiedemann Hansen foran rundt 100 delegater på et tidspunkt.

Om ikke UCI-avgiften blir borte, går det ut over aktiviteten i norsk sykkelsport, sier kontrollkomiteen?

– Ja, det gjør det. Men det kommer jo an på hvordan vi håndterer det. Vi vil jobbe for å skjerme aktiviteten. Og det tror jeg vi skal klare, sier sykkeltoppen.

Du har vært med på en omsetningsøkning for forbundet i ti år, og vært en tydelig stemme i kampen mot doping. Frykter du at ditt ettermæle vil handle om økonomisk ruin og et splittet sykkel-Norge?

– Jeg er ikke opptatt av meg som person, men sykkelsporten. Jeg har fått mange støtte erklæringer som er gjort. Jeg er ikke engstelig for ettermæle, men for hvordan sporten håndterer dette. Jeg er gjerne med på å bidra til at man bli minst mulig skadelidende, mener Tiedemann Hansen.

Stig Fjærli var spilt inn som mannen SK Rye ønsket seg som ny sykkelpresident fra og med i dag, lørdag 20. januar.

– Når vi ikke fikk støtte er det beste vi kan gjøre å oppfordre styret til å jobbe videre for å få et best mulig ting I Tønsberg, og at vi kommer over den splittelsen som vi har hatt en god stund. Den begynte ikke med Bergen 2017, sier SK Rye-leder Dæhlin.

Skuffet etter nederlag

Lederen for region sør, Terje Johnsen, var også svært skuffet da avgjørelsen falt i 14.30-tiden lørdag.

– Det er ingen annen konsekvens enn at vi må brette opp ermene og gire opp til runde to, som kommer i mars (ordinært forbundsting i Tønsberg), sier han.

Hva ønsker dere der?

– Det blir viktig å få inn et styre som er veldig kompetent på økonomi. Men det må også være et samlende styre. I dag ser vi at det er to nesten jevnstore leire her. Og så blir det viktig å fokusere på hva vi egentlig driver med: Aktivitet., sier Johnsen.

KRITISK TIL STYRET: Terje Johnsen i region sør. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Har du fått de svarene du ønsker deg hva gjelder tall?

– Nei. Alt er uklart. Dette har vi hørt før. Både på tinget i 2014 og 2016 ble det lagt frem tall som ved første øyekast virket å være OK, men som det nå viser seg at ikke var det. Det som er bra og viktig nå, er at vi har et oppgående revisorfirma som vil bidra til et riktig regnskap.

les også

Mener sykkelforbundet trosset revisor-råd: – Alvorlig

Konfrontert med at Johnsen mener det dukker opp nye tall hele tiden, svarer Tiedemann Hansen følgende:

– Det er en grunn til at vi skiftet generalsekretær i inngangen til 2017. Mer vil jeg ikke si om det.

Tiedemann Hansen har kalt motstanderne sine for rebeller, og mener det er meningsløst å bruke flere hundre tusen kroner på et ekstraordinært ting, når det likevel skal avholdes ting om to måneder.

VG vet imidlertid at motstanderne hans ikke stoler på at de vil få fremlagt god nok dokumentasjon på økonomien i norsk sykkelsport i mars, nå som dagens styre blir sittende.

les også

Sykkelpresidenten kaller VM-smellen «kritisk»: – Jeg er fryktelig lei meg

Aksjeselskapet Bergen 2017 har tidligere varslet et mulig underskudd på 50–60 millioner kroner.

Samtidig har VG vist hvordan høstens arrangement kan komme til å koste Norges cykleforbund mer enn 20 millioner kroner. Revisor har i flere brev bemerket at situasjonen er alvorlig, og at forbundet vil være avhengig av å låne penger dersom ikke kravet på 14 millioner kroner fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) frafalles.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder