IMPONERER: Carl Fredrik Hagen (t.v.), her sammen med lagkamerat Thomas De Gendt i Tour Down Under tidligere i år, har imponert stort i Spania. Foto: KELLY BARNES / AAP

Hagen sikret topp 10 med ny solid etappe: – Et sykkeleventyr

Nå er det så godt som sikkert: Carl Fredrik Hagen (27) har levert tidenes beste norske prestasjonen i en «Grand Tour».

Om Carl Fredrik Hagen fra Oppegård kommer seg helskinnet gjennom søndagens 106 kilometer lange flate spurtetappe til Madrid, så vil han stå igjen som den åttende beste rytteren i årets Vuelta a España.

Den forrige bestenoteringen av en nordmann i en Grand Tour (Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España) var Dag Erik Pedersens 10. plass i Italia i 1984. Aldri før har en nordmann vært topp 10 i Spania.

– Det er en helt fantastisk prestasjon! Det er dag etter dag med ekstremt press, for en rytter som er førsteårsproff, sa TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad begeistret på lufta.

les også

Motiveres av sin døde lagkamerat i Vuelta-bakkene: – Han følger med

Astana lyktes ikke med hardkjøret

Astana og Miguel Angel Lopez hadde skumle planer for lørdagens fjelletappe, og de dro til med et voldsomt tempo opp den nest siste stigningen for å riste av konkurrentene.

– Carl Fredrik Hagen, nå må du være med bak der, men det er strålende kjøring enn så lenge, sa TV 2-kommentator Christian Paasche da Lotto Soudal-rytteren hang seg på.

Lopez stakk selv ni kilometer fra toppen av Puerto de Pena Negra. Da ble nordmannen hektet av, men han klarte å krige seg tilbake til favorittgruppen.

Men angrepene fortsatte å hagle oppover bakken, fra både Lopez, Valverde og Pogacar, og det var sistnevnte som kom seg løs. Sloveneren var først over toppen, og fortsatte angrepet i utforkjøringen.

Ingen bak gikk etter, og 20 år gamle Tadej Pogacar tok sin tredje etappeseier i årets Vuelta. Han kjempet seg også opp på pallen i sammendraget, på bekostning av Nairo Quintana.

– Det er helt vilt. 20 år gammel!, sa Paasche.

Carl Fredrik Hagen måtte gi noen sekunder til de største kanonene i den siste bakken, men kom likevel i mål 2'45" bak Pogacar. Han forsvarte dermed sin 8. plass i sammendraget.

– Det er et lite sykkeleventyr for Norge!, sa TV 2-kommentatoren da nordmannen krysset målstreken.

Primoz Roglic vant årets Vuelta overlegent. Alejandro Valverde tok 2.-plassen.

GA ALT: Astana ga full gass for å få Miguel Angel Lopez opp på pallen. Det klarte de ikke. Foto: JAVIER LIZON / EFE

les også

Hyller Hagens Vuelta-innsats: – Kan bli beste norske prestasjon noensinne

– Beste norske prestasjonen noensinne

Thor Hushovd har vunnet VM, Alexander Kristoff og Dag Otto Lauritzen har tatt bronse i OL, og Dag Erik Pedersen har vært topp 10 i Giro d’Italia. Carl Fredrik Hagens 8. plass i Vuelta a España er helt der oppe blant de prestasjonene, om ikke enda større.

– Det er vanskelig å sammenligne med enkeltseirer, men dette ville vært noe helt nytt med norske øyne. Det kan bli den beste norske prestasjonen noensinne. Topp 10 i Tour de France hadde kanskje vært hakket større, men dette er likevel en enormt stor prestasjon, sa Eurosports ekspert Lars Petter Nordhaug til VG midtveis i treukersrittet.

Da var en norsk topp 10-plassering en fjern drøm. Nå er det en realitet.

VANT: Tadej Pogacar vant sin tredje etappe. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder