HISTORISK: Thor Hushovd jubler for seieren i Gap i 2011. I bakgrunnen en skuffet Edvald Boasson Hagen.

HISTORISK: Thor Hushovd jubler for seieren i Gap i 2011. I bakgrunnen en skuffet Edvald Boasson Hagen. Foto: Peter Dejong / AP

Etappen til Gap i 2011: – Står med gullskrift i norsk sykkelhistorie

Den 17. etappen i år har målgang i Gap. Byen hvor Thor Hushovd i 2011 spurtslo Edvald Boasson Hagen og Ryder Hesjedal, med norske aner, og sørget for en perfekt norsk dag.

– Den dagen står med gullskrift i norsk sykkelhistorie. Det ble helt baluba, en vanvittig stor dag, slår TV 2-kommentator Christian Paasche fast.

– Hele 2011, og den Tour de France-utgaven står sterkt for Norge. Vi vant fire etapper, 20 prosent av fellesstart-etappene, mimrer den mangeårige sykkelkommentatoren.

– Dette er akkurat som NM

Sjelden har Norge markert seg så sterkt. Hushovd kjørte med verdensmester-trøya og vant to etapper. Edvald Boasson Hagen det samme. Mens oksen fra Grimstad i tillegg syklet syv dager i den gule trøya det året.

les også

Etablerer norsk profflag i sykkel: – Sykkelhistorie

På den 16. etappen det året hadde både Hushovd og Bosson Hagen gått i brudd. Sammen med Hushovds lagkamerat, Ryder Hesjedal, en kanadier med norske aner, var de en trio som stakk fra det opprinnelige bruddet inn mot mål.

Boasson Hagen ble isolert mot de to lagkameratene, og Hushovd vant spurten foran Edvald.

– Det er akkurat som NM, jublet Hushovd til VG.

– Dette er utrolig stort for norsk sykkelsport. Et historisk øyeblikk, og noe vi kanskje aldri får oppleve igjen, sa Hushovds personlige trener, og tidligere syklist, Atle Kvålsvoll.

les også

Pinot med nytt skremmeskudd: – Han er den beste klatreren

Tente gnisten i Edvald

Mens Hushovd og hele Norge jublet for dobbelt norsk, og Tour de France ble omdøpt til Tour de Norvege, gikk Boasson Hagen bitter og sint i lagbussen

– Akkurat der og da var ikke følelsen så veldig god. Det var to mot én, og Hushovd var sterkere den dagen, har han sagt til TV 2 senere.

– Senere har vi fått vite at Edvald var irritert, gikk inn i lagbussen, og sa at i morgen skal jeg vinne, forklarer Paasche til VG.

Og Boasson Hagen gjorde som han sa.

Med revansje i blikket gikk han i brudd på den 17. etappen, rykket fra samtlige konkurrenter opp siste bakke, og kom ensom til mål.

Hans andre etappeseier i Tour de France det året, og Norges fjerde. Et gullår for norsk sykkelsport.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder