GRATULERTE HUSHOVD: Etter Thor Hushovds seier på 6. etappe i Tour de France 2009, fikk han gratulasjoner av sin venn Lance Armstrong.

GRATULERTE HUSHOVD: Etter Thor Hushovds seier på 6. etappe i Tour de France 2009, fikk han gratulasjoner av sin venn Lance Armstrong. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

Hushovd hevder Armstrong innrømmet doping - i 2011

Sykkelkommentator: - Tror det har plaget Thor

Slik nektet Hushovd å snakke om dopinginnrømmelsene til sin venn

I mai 2011 skal Lance Armstrong (43) ha sagt til Thor Hushovd (36) at han brukte doping. Halvannet år før han sa det samme offentlig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem i Hushovds nye bok, «Thor», som blir sluppet torsdag. Etter at nordmannen hadde brutt California rundt i 2011, ble han invitert til sykkelstjernens hotellrom i Los Angeles.

Like før hadde Armstrongs tidligere lagkamerat i US Postal, Tyler Hamilton, fortalt at laget drev med systematisk doping - og at Armstrong var involvert.

«Da de andre takket for maten og gikk fra bordet, ble Lance og jeg sittende igjen og småprate. Vi kom inn på beskyldningenefra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg. «We all did it,» sa han», forteller Hushovd i boken.

«Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som ren utøver. Alle seirene i Tour de France var vunnet på juks. Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg».

Skiftet Armstrong-forklaring

36-åringen forteller i boken at innrømmelsen kom overraskende på ham, men sier at han allerede hadde begynt å tvile på amerikaneren på det tidspunktet.

I CALIFORNIA: Like etter at han brøt Tour of California, ble Thor Hushovd invitert til Lance Armstrong. Der kom amerikaneren med den sjokkerende avsløringen - som han først delte med offentligheten nesten halvannet år etter. Da hadde Armstrong nektet for å ha dopet seg lenge. Foto:Doug Pensinger,AFP

«Jeg angret etterpå. Jeg skulle sagt at jeg selv var ren, at jeg aldri har brukt dop og aldri kom til å gjøre det. For jeg tror Lance tror at også jeg dopet meg. Jeg var for paff til å spørre om noe som helst. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke spurte og gravde. Om hvor lenge han hadde holdt på, om hele laget var involvert og om han ikke var redd for å teste positivt. Men praten bare fortsatte, som om ingen ting var skjedd. Det var helt merkelig».

Denne opplysningen vekker naturlig nok oppsikt. Ikke minst fordi det står i kontrast til det Hushovd tidligere har sagt.

I slutten av august 2012 ga Lance Armstrong opp kampen mot dopingjegerne, mistet Tour de France-titlene og ble utestengt på livstid.

- Lance har aldri testet positivt, derfor er dette vanskelig. Saken koker ned til at noen personer, av ulike grunner, har fortalt hva de har sett og hørt. Hadde det foreligget en positiv test, så hadde saken vært grei, sa Hushovd til VG like etter.

- Gjør det inntrykk når ti tidligere lagkamerater sier at de så Armstrong dope seg?

- Dette har pågått så lenge, at det du sier ikke er noe nytt. Det som er nytt, er at han mister Tour de France-seirene sine. Det er veldig spesielt.

- Er det ubehagelig å være venn med en som svertes på denne måten?

- At én jeg kjenner skal ha gjort noe galt, kan jeg ikke si er ubehagelig. Men det er ille dersom det slik enkelte hevder.

- Tror du at Armstrong jukset?

- Det kan jeg ikke uttale meg om.

- Det blir hevdet at mange i sykkelfeltet ikke tør å si hva de mener om en maktfaktor som Lance Armstrong?

- Det vet jeg ikke. Det er mange idretter der det er temaer folk ikke snakker om, fordi temaene er sårbare. Men det er ingen tvil om at han er den største profilen i sykkelsporten gjennom alle tider, sier Hushovd.

- Ville du vært redd for å si hva du mener om Armstrong?

- Det vil jeg ikke svare på. Det er ofte jeg ikke uttaler meg om noe. Noen ganger sier man mye, andre ganger lite, om enkelte temaer. Det kan handle om formen min og helt andre ting.

I månedene tidligere hadde han fått en rekke spørsmål om Armstrong av VG. Hushovd hevdet opplysningene kom overraskende på ham og at han ikke hadde skjønt hvor systematisk Armstrongs doping egentlig var.

Ville ikke bli hovedvitne

I boken som kom i dag, 15. oktober 2014, sier Hushovd dette:

«Det var vanskelig. Jeg likte ikke situasjonen i det hele tatt og ville helst slippe å snakke med journalister om Lance. Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong. Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk».

I en rekke andre intervjuer, både før og etter mai 2011, har Hushovd uttalt seg vagt om Lance Armstrong.

Usikker på Armstrong

12. juni 2012 trente Armstrong og Hushovd sammen i Sør-Frankrike. I boken sin skriver Hushovd at han trente sammen med amerikaneren på veiene rundt Nice, samme dag som Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) åpnet sak mot Armstrong.

Armstrong ble så strippet for alle sine syv Tour de France-titler og ble utestengt fra idretten på livstid. I januar 2013 innrømmet han å ha dopet seg til alle titlene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INNRØMMELSEN: I et stort intervju med Oprah Winfrey i januar 2013, fortalte Lance Armstrong om dopingen. Foto:George Burns,

- Har vært unnvikende

I et intervju med talkshow-dronning Oprah Winfrey, sa Armstrong at han mente det var umulig å vinne Tour de France uten å være dopet.

- Ja, jeg har vært unnvikende, men det var fordi jeg synes det blir helt feil å beskylde noen for doping på grunnlag av rykter. Det er et synspunkt jeg står inne for i dag også. Når Lance innrømmer doping, blir også varet mitt helt annet. Jeg har alltid vært motstander av doping, og det står jeg like sterkt for i dag, sa Hushovd til NRK like etter Armstrongs innrømmelser.

Nordmannen, som i 1999 var høyaktuell for Armstrongs US Postal, men endte opp i Crédit Agricole, fikk i etterkant av amerikanerens dopingavsløring spørsmål om han noen gang hadde dopet seg.

Til det svarte Thor Hushovd nei.

Men syklisten gikk med på at han nok hadde vært for naiv i sine tanker om Armstrong, som overvant testikkelkreft på slutten 90-tallet.

Kvålsvoll: En privat seanse

Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll, selv tidligere toppsyklist, sier at han ikke kjente til Armstrongs innrømmelse overfor nordmannen før det dukket opp i forbindelse med boken.

Kvålsvoll har lest det 22 sider lange kapittelet som heter «Lance Armstrong og jeg».

- Det er flere ting rundt det. I hver eneste intervjusituasjon, fikk han spørsmål om doping. Thor ønsket fokuset på seg selv og sin utvikling som sykkelrytter. Så det blir alltid vanskelig. Det var også en ganske privat seanse hvor dette ble sagt (Armstrongs innrømmelse). Sånne ting er lett å si i etterkant, men jeg skjønner godt at han ikke har sagt noe om det, sier Kvålsvoll til VG.

- Men her satt han på en innrømmelse som «hele verden» var ute etter?

- Ja, det kan være. Men Thor var slik at han ønsket å snakke om sin egne prestasjoner. Så han visste vel at en sånn sak ville fått oppslag og tatt vekk fokus, sier Kvålsvoll.

I boken gir Hushovd også uttrykk for at han mener det er «tull» at Antidoping Norge skal jakte tidligere dopingsyndere.

- Rører det noe ved Hushovds «antidoping-image»?

- Nei, du får ikke noen utøver som er mer tydelig på antidoping enn ham, svarer Kvålsvoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder