KAN BLI KRISTOPP: Tour de France har ikke gått som Alexander Kristoff hadde håpet. Her ruller han rolig i mål, seks minutter bak vinner Tony Martin, på den fjerde etappen. Nordmannen punkterte 35 kilometer før mål.
KAN BLI KRISTOPP: Tour de France har ikke gått som Alexander Kristoff hadde håpet. Her ruller han rolig i mål, seks minutter bak vinner Tony Martin, på den fjerde etappen. Nordmannen punkterte 35 kilometer før mål. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Kristoff vurderer å droppe Tour de France i fremtiden

Trener Stein Ørn skeptisk til løypeprofilen

SYKKEL

MENDE/OSLO (VG) Allerede neste år kan Tour de France gå uten Alexander Kristoff (28). Få seierssjanser gjør det mer attraktivt å sykle andre ritt.

Publisert:

Det røper nordmannens trener, Stein Ørn, overfor VG.

Han reagerer på at arrangøren av Tour de France har gått bort fra tradisjonen med å tilby flere rene spurtetapper, og heller fokusere på en fjellpreget Tour.

Har du sett denne?Froome: – Tilskuere kastet urin på meg

– Det gjør at vi må se på hvilket innhold Touren har, og diskutere gevinsten av å bruke så lang tid på et løp som gir så få muligheter til seier, sier Ørn.

Han understreker at dette ikke dreier seg om surmuling fra hans side, men gevinst målt opp mot investering.

Saken fortsetter under bildet.

Overraskelser

I år er syv etapper karakterisert som flate. Men vind og brostein har vært avgjørende faktorer ved flere anledninger. Dermed er flere av de klassiske spurtetappene borte.

– Blir det tendensen fremover må man vurdere ritt som Spania rundt eller Italia rundt, sier Ørn.

Doping-tatte «Kyllingen»:– Det er Norge som har et problem, ikke resten av verden

VG gikk side om side med Kristoff til startstreken i Rodez i går. Han innrømmet at årets løype har bydd på overraskelser. To av etappene han hadde ambisjoner om å vinne, har vist seg for harde.

– Hadde jeg visst at det ble så få spurter, så hadde jeg kanskje ikke kjørt Tour de France i år. Men det er lett å si etterpå, sier 28-åringen.

Kristoff innrømmer at Spania rundt (august/september) til neste år er forlokkende. Det henger sammen med VM i Qatar, som på grunn av klima kommer et par uker senere enn normalt. Varmen i Spania rundt kan også fungere bra som tilpassing til hetebølgen som venter i Qatar.

– Det blir lenge å trene helt til VM. Da er det greit å få et løp som varer til langt ut i september, sier han.

Tour i tynn tråd

Blir det Spania rundt, henger Tour de France trolig i en tynn tråd.

Stein Ørn understreker at det er laget til Kristoff som bestemmer hvilke ritt nordmannen sykler.

Sportsdirektør i Katjusja, Torsten Schmidt, synes det er for tidlig å trekke konklusjoner for neste år allerede nå. Avgjørelsen blir tatt først i vinter, sa tyskeren til VG i Rodez i går:

Alex har hatt litt uflaks med velten i Holland, og punkteringen i Nord-Frankrike. Men det har vært muligheter i årets Tour de France også, mener Schmidt.

Tour de France er verdens største sykkelritt, og svært viktig for lagene som deltar: Der i Frankrike at sponsorene får maksimal profilering.

Derfor kan Kristoff i praksis bli bedt om å sykle rittet. Men nordmannen har en sterk posisjon, og meningen hans veier trolig tungt.

Brutalt i går

I går var avslutningen brutal, og 28-åringen kom som ventet i mål langt bak vinneren, Steve Cummings. Briten er lagkamerat med Edvald Boasson Hagen i sørafrikanske MTN-Qhubeka og sørget for lagets aller første seier i Tour de France – på «Mandela Day».

– Dette betyr mye for laget. Nå får vi mye medieomtale, og økt respekt i laget, fortalte Boasson Hagen til VG.

Chris Froome beholdt sammenlagtledelsen i rittet etter å ha fått heng på Nairo Quintana opp den siste fjellsiden. Etterpå var det en skuffet Tour-leder som møtte på pressekonferanse:

– Dessverre skjedde det noe som la en demper på dagens etappe: Fem-seks mil ut i etappen kastet en tilskuer en liten kopp med urin på meg, mens han ropte «Doper!». Jeg er ekstremt skuffet. Det er uakseptabelt på så mange nivåer, sa Froome.

Han gir deler av mediene skylden for at Team Sky nå har opplevd flere tilfeller av tilrop om dopingbruk fra publikum under rittet.

– Jeg vil ikke gå inn på hvem det er snakk om, men deler av rapporteringen fra Touren har vært veldig uansvarlig, sa Froome.

Her kan du lese mer om