Irritert Kristoff til VG: - Generaltabbe!

Nordmannen skuffet og forbannet etter kjempebrøler av lagkameratene

FOUGÈRES/OSLO (VG) Alexander Kristoff (28) lå perfekt til med noen få hundre meter igjen. Så gikk alt galt.

Publisert:

– Vi hadde det beste opptrekket. Jeg tror jeg kunne vunnet i dag, sier nordmannen til VG i den franske byen Fougeres.

Da hadde han dusjet og var klar for tre kvarter i bil til laghotellet. Men skuffelsen var ikke Kristoff kvitt.

Feltet kom samlet inn til målgangen i Fourgères, men da spurterne gjorde opp seg imellom, var ikke Kristoff først over målstreken.

Han så ut til å ha en perfekt posisjon da det gjensto 500 meter, men på oppløpet kom André Greipel og Mark Cavendish susende forbi.

Holdt på å krasje

Årsak: De to hjelperytterne til Kristoff (Marco Haller og Jacopo Guarnieri) dro altfor lenge - uten å gi en frustrert nordmann plass til å fosse forbi.

Dermed var Kristoff innestengt av sine egne hjelpere - etter å ha hatt det hele i sin hule hånd.

- Vi gjør en generalfeil. Først ved Marco, som ikke ga oss plass på høyresida. Og så gjør Jacopo akkurat det samme feil. Jeg kom ikke forbi Jacopo (lagkamerat) før det gjensto hundre meter. Da hadde jo de andre startet spurtet sin for lengst, forklarer Kristoff til VG.
- Lagkameratene mine holdt jo nesten på å krasje, da Marco vekslet feil vei. Vi ropte og skrek, at han skulle til venstre. Men han hørte tydeligvis ikke, føyer han til - lettere oppgitt.
- Er du fryktelig skuffet nå?

SKUFFET: Her er Alexander Kristoff utenfor lagbussen i Fougeres fredag kveld. Foto:Anders K. Christiansen,VG

- Ja, vi hadde det sterkeste opptrekket. At vi klarte å gjøre det så dårlig de siste fem hundre meterne, det er godt gjort, sier 28-åringen - som ble nummer fem på etappen.

Sinte på hverandre

Under praten med norske journalister i kveld, skinte det tydelig gjennom at det gikk en kule varmt i lagbussen etter etappen.

– Jacopo var forbannet på Marco (Haller), men så oppdaget han på TV at han hadde gjort samme feil selv, fortsetter en tydelig skuffet Kristoff.

- Hva sa du til hjelperytterne dine i bussen?
- At de kjørte perfekt, at vi var sterkest. Men det nytter når man bremser med 500 meter igjen. Jeg var innesperret inntil det var hundre meter igjen. Da kunne jeg ikke gjøre noe annerledes. De andre startet spurten på flaten, mens jeg måtte starte i bakken. Da får man ikke samme fart.- En av de største tabbene dere har gjort?
- Ja, jeg tror nesten det, sier Katjusja-kapteinen fra Stavanger.

- Sier du tydelig i fra her i bussen etterpå, eller er det ikke klima for slikt?
- Jeg er litt skuffet og forbanna. Men det er ikke mye vi får gjort. Jeg vet at de gjør sitt beste. De prøvde jo ikke å «fucke det opp», medgir Kristoff overfor VGs journalist i Frankrike.

VINN FETE PREMIER: Delta i Tour-spillet!

Få sjanser igjen

Lørdagens Tour-etappe har en for tøff avslutning til at han skal klare å hevde seg i toppen. Deretter venter en lagtempo, før det er hviledag i Tour de France på mandag.

Kristoff føler han har fått dårlig betalt så langt i Tour de France: Et par taktiske blemmer i vinden, en punktering og svakt opptrekk er noe av det som har preget de syv første etappene hans i årets ritt.

Den siste etappen i Paris ender garantert med spurt. I tillegg har nordmannen et håp på etappe 13 eller 15.

- Det er veldig avhengig av hvordan løpet blir. Det kan gå store brudd. Det er siste etappe som er «bankers» spurt, sier han.

Endelig, Cavendish

Og mens Kristoff måtte deppe, kunne Mark Cavendish juble for seier. Briten står nå med utrolige 26. etappeseier totalt i Tour de France.

– Jeg lå på et rom med min kone og datter i går, og bare hadde denne følelsen. Laget kjørte veldig bra i dag, og det var veldig deilig å vinne i dag, også for Tony, sier en tydelig lettet «Cav».

Forfatter før etappen: Mener Cavendish preges av et voldsomt press

I går måtte nemlig Etixx-Quick-Steps Tony Martin, som hadde den gule trøya, bryte etter å ha brukket kragebeinet.

Dermed smakte det ekstra godt for Etixx-Quick-Step-laget at Cavendish tok seieren.

Ekstra godt smakte det nok også for hovedpersonen selv. I fjor veltet han ut allerede på den første etappen, og på årets seks første etapper hadde ikke Cavendish levert varene som ventet. Men i dag kom seieren for «Cav», foran André Greipel, som beholder den grønne trøya, Peter Sagan og John Degenkolb. På 5. plass kom Kristoff.

HUSKER DU?Ti uforglemmelige minner fra Tour de France (krever abonnement)

Boasson-sjanse lørdag

Edvald Boasson Hagen kjørte ikke for egen vinning i dag. Istedenfor prøvde han uten særlig hell å kjøre for lagkamerat Tyler Farrar, som endte på 7. plass.

I morgen venter imidlertid en ny mulighet for Boasson Hagen. Da skal rytterne avslutte opp Mur de Bretagne, en kort stigning på rundt to kilometer.

– Slik det ser ut nå, er det jeg som skal få sjansen i morgen, sier Boasson Hagen.

PS: Etter dagens etappe kommer Chris Froome til å inneha den gule ledertrøya når neste etappe begynner i morgen.

TOUR-STUDIO: Slik forløp den 7. etappen seg

7. etappe (flat), 190,5 km Livarot – Fougères:

1) Mark Cavendish, Storbritannia (Etixx) 4.27.25, 2) André Greipel, Tyskland (Lotto-Soudal) s.t., 3) Peter Sagan, Slovakia (Tinkoff-Saxo) s.t., 4) John Degenkolb, Tyskland (Giant) s.t., 5) Alexander Kristoff (Katjusja) s.t., 6) Arnaud Démare, Frankrike (FDJ) s.t., 7) Tyler Farrar, USA (MTN-Qhubeka) s.t., 8) Reinardt Janse van Rensburg, Sør-Afrika (MTN-Qhubeka) s.t., 9) Davide Cimolai, Italia Lampre) s.t., 10) Sam Bennett, Irland (Bora-Argon) s.t.

Øvrig norsk: 41) Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) s.t.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Chris Froome, Storbritannia (Sky) 26.40.51, 2) Sagan 0.11, 3) Tejay van Garderen, USA (BMC) 0.13, 4) Tony Gallopin, Frankrike (Lotto-Soudal) 0.26, 5) Greg Van Avermaet, Belgia (BMC) 0.28, 6) Rigoberto Urán, Colombia (Etixx) 0.34, 7) Alberto Contador, Spania (Tinkoff-Saxo) 0.36, 8) Zdenek Stybar, Tsjekkia (Etixx) 0.52, 9) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) 1.03, 10) Warren Barguil, Frankrike (Giant) 1.07.

De norske: 31) Hagen 7.37, 82) Kristoff 19.50.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder