SKRYT AV SJEFEN: Sondre Holst Enger er klar for sin første Tour de France start - noensinne. Foto: Anders K. Christiansen

Sjefen om norsk Tour-debutant: – En joker

MONT-SAINT-MICHEL (VG) Sondre Holst Enger (22) får sjansen til å spurte i ettermiddag – på sin aller første etappe i Tour de France noensinne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det gjorde at nordmannen var mer enn normalt spent da han møtte VG i startområdet i Frankrike i formiddag.

For Tour de France er større enn alle andre ritt på kalenderen.

- Jeg er utrolig spent. Dette er skikkelig stort, og jeg er mer spent enn til vanlig, sier IAM-rytteren.

VG LIVE: Følg dagens etappe direkte her

Lagledelsen har pekt på Tour-debutanten i ettermiddag. Han skal spurte mot det han selv karakteriserer som «store gutter». Det betyr i praksis Mark Cavendish, André Greipel, Marcel Kittel og Alexander Kristoff.

Holst Enger leker med planen om å finne hjulet til franske Bryan Coquard.

– Han er rutinert. Og kommer jeg forbi ham, er sjansen god for at jeg kan ta den hvite ungdomstrøya, sier 22-åringen til VG.

– Hvor ligger lista for at du skal være fornøyd i dag?

– Jeg må først og fremst kjenne litt på nivået først.

Saken fortsetter under bildet.

GRUNN TIL Å GLISE: Holst Enger har all grunn til å glise. Han blir beskrevet som en joker av sportsdirektør Rik Verbrugghe. Foto: Anders K. Christiansen

LES OGSÅ: Han vinner Tour de France igjen

Matches forsiktig

Holst Enger har en fortid i Thor Hushovds norske lag, Team Sparebanken Sør. Sommeren 2014 ble han klar for sveitsiske IAM.

Der matches han forsiktig. Som 22-åring er han likevel Tourens yngste rytter.

– Han må lære av dette. Dette rittet er annerledes fra alle andre. Så vi må se hvordan han mestrer det å manøvrere i et Tour de France-felt. Men jeg ser på Sondre som en joker i dag også. Han kan få til fantastiske saker, sier sportsdirektør Rik Verbrugghe til VG.

– Sier du at det ikke legges mye press på skuldrene hans i dag?

– Nja. Vi skal jo forsøke å få til et bra resultatet med Sondre. Samtidig har vi en strategi om at vi skal passe på ham, og la ham lære. Men han er en utrolig spennende rytter, som er rast og sterk.

Edvald Boasson Hagen kjører opptrekk for lagkamerat Mark Cavendish i Dimension Data-laget i ettermiddag. Hos Katusha skal Alexander Kristoff spurte for etappeseier og gul trøye i Tour de France.

LES OGSÅ: Kristoff med vannscooter-løfte før Tour de France

FØRSTE MULIGHET: I motsetning til Holst Enger har Alexander Kristoff vært her flere ganger før og har sin første mulighet til etappeseier. Foto: Anders K. Christansen

Mye sidevind

Stavangermannen varsler mye sidevind langs kysten i løpet av dagen. Det betyr at feltet kan sprekke opp. Og da må Kristoff for enhver pris sitte i fremre gruppe for å ha en sjanse.

– Jeg blir overrasket om det ikke sprekker opp, sa han like før etappestart i dag.

Opptrekket til Kristoff – eller fraværet av et velfungerende opptrekk - har vært et tema de siste månedene. I går kveld ble planen for dagens etappe spikret på Mercure Hotell ved Utah Beach.

– Vi vil ikke ta kommandoen inn mot avslutningen, men i stedet sitte på andres hjul og komme derfra. Det er litt risikabelt siden det er lett å bli sperret, men vi har ikke klart å ta kommandoen fra front selv i år, så vi må prøve en annen taktikk.

– Hvem blir din sisteopptrekker?

– Jeg kommer til å sitte på Jacopo (Guarnieri) inn mot oppløpet, med (Michael) Mørkøv bak meg. For om vi misser opptrekket, så har jeg én mann med meg likevel, sa Kristoff – før Katushas pressetalsmann pekte på klokka og sa «To minutter til innskrivingen er over».

Da fikk Kristoff dårlig tid i startområdet i Frankrike i morges.

Det har han i ettermiddag også.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder