GÅR FRI: Lance Armstrong har vært under et voldsomt press de siste årene. Nå er etterforskningen mot den dopingmistenkte amerikaneren avsluttet. Foto: Daniel Sannum Lauten

Dropper etterforskningen mot Armstrong

... men det amerikanske antidopingbyrået gir seg ikke

(VG Nett) Lance Armstrong (40) kan senke skuldrene: Den føderale etterforskningen mot ham er avsluttet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Lance Armstrong

Det bekrefter påtalemyndigheten i USA fredag kveld, norsk tid.

- Dette er strålende nyheter. Lance er fornøyd med at statsadvokaten har fattet det rette beslutningen, sier Armstrong-advokat Mark Fabiani.

Mannen som i sin tid hjalp president Bill Clinton gjennom kriser, og ble døpt «Master of disaster», har ledet et kostbart advokat-lag de siste par årene. Armstrong skal ha brukt flere titalls millioner kroner på å holde FBI-etterforskerne på en armlengdes avstand.

Etterforskerne mente statlige penger fra US Postal (Posten i USA) var brukt til å organisere omfattende dopingbruk gjennom flere år. Men nå legger altså påtalemyndigheten i USA saken død etter nesten to år.

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) gir seg imidlertid ikke riktig ennå.

- I motsetning til statsadvokaten, så har USADA i oppgave å holde sporten ren, og ikke bare etterforske mulige lovbrudd. Vår dopingetterforskning i sykkelsporten fortsetter, og vi ser frem til å få resultatet av det som kom frem i den føderale granskningen, sier antidopingsjef Travis T. Tygard.

Armstrong testet aldri positivt på en offisiell dopingprøve i løpet av karrieren. Han har imidlertid måtte tåle anklager fra øst og vest gjennom to tiår.

VG Nett vet at flere norske sykkelprofiler antar at Armstrong jukset seg til topps i Tour de France. Det samme mener det store flertallet av internasjonale sykkeljournalister VG Nett har pratet med.

Men amerikaneren har aldri testet positivt. Og etter fredagens store sykkelnyhet, er 40-åringen fortsatt på tørr grunn.

Sykkeblogg: Historien om legevennen til Lance

Armstrong er kjent for å ha enorm makt i sykkelfeltet. Rittlederne lytter når mannen fra Texas prater. Rytterne rundt ham har respekt.

Ytterst få tør å stå frem og hevde at de tror han brukte forbudte stoffer, før han la opp for godt i 2010.

To lagkamerater tystet

Armstrong har vært tett knyttet til dopinganklager gjennom hele karrieren. Den føderale etterforskningen mot ham i USA startet imidlertid i mai 2010, da tidligere lagkamerat Floyd Landis la kortene på bordet.

Han innrømmet å ha dopet seg gjennom flere år, og hevdet at Lance Armstrong gjorde det samme. I et intervju med 60 Minutes, bekreftet en annen lagkamerat, Tyler Hamilton, opplysningene.

Oversikt: Armstrongs fiender

Armstrong, som vant Tour de France sju ganger på rad i perioden 1999 til 2005, har alltid nektet for å ha brukt forbudte stoffer.

Kritikerne bemerker imidlertid at det store flertallet av konkurrentene han knuste, har blitt tatt for doping. Flere har også hevdet at Armstrong har testet positivt (under Sveits rundt), men at testresultatene ble holdt hemmelig i forståelse med Det internasjonale sykkelforbundet.

Sykkelblogg: Armstrongs hemmelige identitet

Armstrong samarbeidet i en årrekke med den svært kontroversielle legen Michele Ferrari, som er utestengt fra å jobbe med syklister i hjemlandet Italia.

Den seriøse sportsavisen L'Equipe viste i 2005 hvordan flere dopingprøver tatt av amerikaneren i 1999 viste spor av det forbudte stoffet EPO. Det fantes ingen mulighet for å teste på stoffet dette året, men prøvene tatt under Tour de France ble fryst ned og testet på nytt med nye metoder i 2005.

Les også: Historiens mest omtalte dopingprøver

Prøvene var imidlertid tatt i forskningsøyemed, og var dermed ikke gyldige som ordinære dopingprøver.

VG Nett har intervjuet ekteparet Betsy og Frankie Andreu, som hevder å ha overhørt hvordan Armstrong innrømmet dopingbruk på sykehuset før han skulle opereres for kreft i 1996.

Les også: Andreu er Armstrongs fiender

Sponsorvenn Stephanie McIlvain, skal også ha vært til stede på sykehuset i Indiana, som noen måneder senere fikk en solid donasjon fra nettopp Lance Armstrong.

Tidligere massør, Emma O'Reilly, skal på sin side - ifølge The Sunday Times - ha fått beskjed om å sminke bort tegn på nålstikk på Armstrongs underarm under Tour de France tidlig på 2000-tallet.

Les også: Kjærgaard hevder han aldri så doping i US Postal

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder