VUELTA-VINNER: Stefan Denifl feirer seier på den 17. etappen av Vuelta’en i 2017. Foto: JOSE JORDAN / AFP

Toppsyklist innrømmer doping i kjølvannet av ski-skandalen

Nå har også en kjent sykkelrytter innrømmet bloddoping etter avsløringen rundt ski-VM. Stefan Denifl (31) er etappevinner i Spania rundt og syklet én sesong sammen med Thor Hushovd i Cervélo TestTeam.

Det er statsadvokaten i Innsbruck som søndag bekrefter at syklisten har innrømmet å ha dopet seg med eget blod, melder den østerrikske statskanalen ORF.

Saken mot den østerrikske syklisten har dukket opp som en del av etterforskningen mot den tyske legen Mark Schmidt. Onsdag ble ni personer pågrepet i denne saken, blant dem fem av deltakerne i ski-VM i Seefeld.

Kriminalpolitiet i Østerrike skal ifølge ORF ha en ny pressekonferanse søndag der de skal fortelle mer om detaljene som har kommet fram i kjølvannet av den nøye planlagte razziaen mot 16 ulike steder i Østerrike og Tyskland onsdag formiddag.

les også

Østerriksk løper om doperne: – Jeg hater dem

Tyske aviser skriver at de blant annet fant mange blodposer, tilhørende ulike idrettsutøvere, hos Erfurt-legen Mark Schmidt. Süddeutsche Zeitung antyder at saken har paralleller til den kjente Fuentes-saken - avsløringen av den spanske dopinglegen.

Alle de fem langrennsløperne som ble pågrepet onsdag, har innrømmet at de har dopet seg og siden blitt løslatt. Det gjelder Dominik Baldauf (Østerrike), Max Hauke (Østerrike), Aleksej Poltoranin (Kasakhstan), Karel Tammjärv (Estland) og Andreas Veerpalu (Estland).

Den eneste av disse som har snakket offentlig, er Tammjärv. Han har lagt alle kortene på bordet i møte med estiske journalister og forklart hvordan han ble en del av det som østerriksk politi kaller en kriminell dopingring.

les også

13 spørsmål og svar om dopingsaken i ski-VM

Østerrikske medier er søndag opptatt av om den tidligere dopingtatte langrennsløperen Johannes Dürr er varsleren i denne saken. Ifølge ORF er dette ikke bekreftet.

Sykkelrytteren Denifl har altså innrømmet det samme som langrennsløperne. Når han skal ha dopet seg, er ikke foreløpig ikke kjent. Han fikk nesten hele 2018 ødelagt på grunn av skader, mens han hadde et sterkt 2017 da han blant annet vant en etappe i Vuelta a España. Etter som han har innrømmet dopingen, er også Denifl sluppet fri. Det betyr altså at ingen av utøverne er i varetekt. Denifl har selv ikke uttalt seg til østerrikske media.

les også

«Doping-familien» kan ha dopet mer enn 100 utøvere

– Han var en veldig god syklist på sitt beste, men slet med å få kontrakt. Da blir man fort desperat og da gjør man jo desperate ting, sier Thor Hushovd til TV 2.

Kronen Zeitung skriver at dopingsaken trolig vil eskalere neste uke. Utøvere fra en rekke idrettsgrener skal ha vært «kunder» hos den tyske legen, som også skal være villig til å fortelle det han vet. Bild Zeitung antyder at det kan handle om mer enn 100 utøvere alt i alt. Hver kunde skal ha betalt cirka 48 000 kroner pr. år i betaling til legen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder