MÅ SVARE FORBUNDET: Dag Erik Pedersen beskyldes for å betale for lite i lisensbidrag til Norges Cykleforbund. Her er han avbildet hjemme i Helgeroa.
MÅ SVARE FORBUNDET: Dag Erik Pedersen beskyldes for å betale for lite i lisensbidrag til Norges Cykleforbund. Her er han avbildet hjemme i Helgeroa. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG VG

Sykkelforbundet ber om forklaring av Dag Erik Pedersen etter juks-påstand

SYKKEL

Overdriver Dag Erik Pedersen om antallet deltagere i sitt eget Granfondo Don Pedro-ritt – eller betaler han for lite i lisenspenger? Det vil Norges Cykleforbund ha svar på.

Publisert: Oppdatert: 09.06.16 17:10

Derfor har forbundet skrevet et brev til den tidligere proffsyklisten og mangeårige NRK-profilen og bedt ham redegjøre for sitt årlige sykkelritt i Larvik etter at TV 2 onsdag meldte om misnøye fra andre sykkelarrangører i Norge.

Dette er saken: TV 2 har dokumentasjon på at Pedersen-rittet kun har betalt såkalt engangslisens (en sum per deltager i hvert ritt) til sykkelforbundet for 794 og 921 deltagere, samtidig som Pedersen selv annonsert at Granfondo-rittet hadde 2500 og 4000 deltagere de to siste årene. Dette er tall han også har bekreftet overfor tv-kanalen.

Husker du? Forsvarer Eddy Mercx-besøk til veldedighetsritt

Differansen mellom innbetalte kroner og antall deltagere får andre sykkelarrangører i Norge til å reagere. Samtidig har Norges Cykleforbund bedt om en forklaring fra Dag Erik Pedersen.

Det bekrefter sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen overfor VG.

Adminstrasjonen på saken

Samtidig er han klar på at han ikke deltar i «granskningen» av sin venn og tidligere landslagskollega.

– Nei, det skal jeg ikke gjøre. Jeg har et nært vennskap med ham, så dette blir en sak for administrasjonen. Jeg har ikke fingrene borti det, stadfester Hansen.

– Vil det si at beskyldningene fra andre sykkelarrangører om at Dag Erik Pedersen har for mektige venner i Sykkel-Norge stemmer bra?

– Hør her, jeg er venn med fryktelig mange i Sykkel-Norge. Sykkelsporten er ikke så stor. Så for meg er det helt naturlig at jeg er utenfor denne saken. I sykkel er det sånn at alle kjenner alle. Det er jo nesten umulig ikke å kjenne Dag Erik. Og jeg kan ikke slutte å ha venner selv om jeg er president, sier Harald Tiedemann Hansen.

Les også: Pedersen krever bedre ryttersikkerhet

Salte med pepper

Arild Salte, styreleder i Norsk Sykkelrittforening, leder for Oslo Klassikerne, og rittleder i Tyrifjorden Rundt, er blant de som reagerer på Pedersens skjevhet mellom lisensbetaling og oppgitte deltagere.

– Da jeg sjekket dette og fikk disse opplysningene om at noen sitter og driver med juks og bedrag, ble jeg helt sjokkert. Jeg synes det er trist at noen i norsk sykkelsport driver med juks og bedrag, og jeg synes det er utrolig at noen slipper unna. Vi betaler vår lisens, både engangslisenser og helårslisenser, med glede, fordi vi ønsker å få et sterkt sykkelforbund. Men når vi hører at profilerte syklister faktisk jukser unna lisenser, så blir jeg sjokkert, sier Salte til TV 2.

Han får støtte av styreleder Christian Tollefsen i Styrkeprøven, som kaller det forskjellsbehandling.

Arild Salte peker på bindingen mellom sykkelpresident Tiedemann Hansen og Dag Erik Pedersen.

– Har man vært proffsyklist og har gode vennskap, så går sikkert det greit. Men om jeg hadde gjort det samme med mine ritt, så hadde det nok skjedd noe annet, melder Salte til tv-kanalen.

Overfor VG utdyper Salte:

– Jeg synes saken er pinlig. Nå må Dag Erik få fakta på bordet; si hva han har gjort og hva han ikke har gjort. Hvis tallene som er opplyst, stemmer, så har han lurt unna mange penger, sier rittarrangøren.

Han forteller at han selv opplyste forbundet om det problematiske forholdet tidligere i år, men at det var først nå, etter at han sto frem på TV 2, at forbundet ba om en forklaring fra Dag Erik Pedersen.

– Det hadde ikke skjedd hvis ikke jeg hadde gått ut, mener Salte.

Dag Erik Pedersen har overfor TV 2 ikke stilt opp for intervju i denne saken. Eks-proffsyklisten har heller ikke svart på VGs henvendelser i denne saken torsdag.

Her kan du lese mer om