Bauke Mollema tok sin første etappeseier i Tour de France

PUH: Chris Froome (i gul trøye) slet, men kom omsider til mål med de andre sammenlagtrytterne. Dan Martin tok rett nok noen sekunder og rykket opp på femteplass i Tour-sammendraget. Foto: Lionel Bonaventure AFP

Froome reddet fra full Tour-krise

LE PUY-EN-VELAY (VG) Da konkurrentene gikk til frontalangrep på Chris Froome (32), punkterte kapteinen til Team Sky.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over to år gammel

– Selvfølgelig var det stressende. Jeg hadde heldigvis lagkamerater rundt meg som bidro til å få meg opp igjen, sier Froome i målområdet i kveld.

Han hadde da opplevd punktering, blitt buet ut av franske fans langs løypa - men likevel reddet inn en god dag på jobben.

Dramaet oppsto med rundt fire mil igjen til mål, og opp dagens nest siste fjell: AG2R angrep den gule ledertrøya med voldsom kraft – i et forsøk på å få kaptein Romain Bardet oppover på sammenlagtlisten.

VG i går: Mener Edvald kan vinne VM - styrketrening er suksessoppskriften

Ikke lenge etter gled Chris Froome bakover i feltet: Han hadde punktert – på verst tenkelig tidspunkt. Og denne gangen ventet ikke konkurrentene hans. Tvert imot: Bardet, med fem hjelpere rundt seg, og Fabio Aru kjørte knallhardt.

Froome ble buet ut

På et tidspunkt lå Froome nesten minuttet bak dem opp 1. kategorifjellet. På det tidspunktet ble gassen trykket til bunns i AG2R-toget.

Sky-kapteinen svidde av to hjelperyttere i jakten på de foran, før Mikel Landa ble sluppet ned fra hovedfeltet for å få Froome helt opp igjen.

Sam tidig ble Froome buet ut av franske tilskuere som ønsker seg Bardet som Tour-vinner.

Men redningsaksjonen fungerte - selv om den trolig kostet voldsomt med krefter. I mål var Froomes gruppe seks og et halvt minutt bak etappevinner Bauke Mollema (Trek).

– Chris hadde mekaniske problemer på sykkelen. Vi slet der, men kjempet som et lag og reddet det inn, sier Landa utenfor bussen til Team Sky.

– Han fikk ikke panikk, virket det som?

– Chris har mye erfaring og lagkamerater rundt seg. Så vi beholdt roen og det ordnet seg, sier hjelperytteren.

VG+: Stein Ørn mener mange foreldre er for snille med barna sine

I morgen, mandag, er det hviledag i Tour de France. Det passer godt for Chris Froome. 32-åringen med røtter i Kenya leder fortsatt Tour de France med 18 sekunder på Fabio Aru og 23 sekunder på Romain Bardet.

Dagens store taper: Nairo Quintana. Movistar-kapteinen, som kjørte Giro d'Italia i vår, var sjanseløse da tempoet økte med noen mil igjen. I mål var sammenlagtrytteren rundt fire minutter bak gruppen til Froome og Aru.

Martin tok nye sekunder

Dan Martin angrep i dag de andre sammenlagtrytterne med noen få kilometer igjen. Og QuickStep-rytteren, som har slitt med både velt og feber tidligere i rittet lyktes igjen. Han fikk dyrbare sekunder på Froome og er nå bare ett minutt og tolv sekunder bak Sky-kapteinen.

Martin gikk også forbi Mikel Landa og innehar nå femteplassen i Tour de France.

– Jeg angrep fordi jeg så at alle var slitne, sier Martin.

– Hvor realistisk er podiet for deg?

– Alle kan ha en dårlig dag, men jeg håper at jeg har hatt min allerede. Vi får se. Jeg tar dag for dag, sier QuickStep-rytteren som var involvert i Richie Portes fryktelige krasj tidligere i rittet.

Stort brudd

Det var ventet at bruddet ville gå inn på søndagens etappe. Bruddet besto av 28 ryttere:

Caruso, De Marchi, Roche og Moinard (BMC), Matthews, Barguil og Geschke (Sunweb), Ulissi og Durasek (UAE), Pinot (Fdj), Roglic (LottoNL), Kiserlovski, Martin og Lammertink (Katusha), Van Baarle (Cannondale), Bakelants (Ag2r), Gallopin, Benoot og De Gendt (Lotto Soudal), Grmay (Barhain), Mollema (Trek), Perichon og Hardy (Fortuneo), Sicard og Calmejane (Direct Energie), Mate og Navarro (Cofidis).

Så du denne? Kyllingen til VG: – Angrer ikke på dopingen

Gruppen slo sprekker men syv-åtte mil igjen. Først forsøkte Alexander Kristoffs lagkamerat Tony Martin seg på et mislykket rykk.

Men Bauke Mollemas soloforsøk gikk det bedre. Nederlenderen fikk raskt noen sekunder og holdt unna opp den 1,9 kilometer lange fjerdekategorien en drøy mil før målgang.

Trek-rytteren kjørte deretter glitrende tempo, og lot aldri Diego Ulissi, Tony Gallopin, Warren Barguil og Primoz Roglic komme opp i ryggen sin.

Dermed er Nederlands første etappeseier i årets Tour de France et faktum.

– Jeg er så glad over endelig å vinne en etappe i Tour de France. Jeg har jobbet hardt for dette. Det var nære på, fordi bruddet var sterkt, sier Mollema.

– Jeg følte meg sterk og gjorde et forsøk på de siste 30 kilometerne. Jeg har knapt syklet så langt alene før, men det fungerte. Dette er karrierens største seier, legger han til.

VG+: Les om «Bestemoren» som eier Tour de France

Mer om

 1. Tour de France

Flere artikler

 1. Froome reddet fra full Tour-krise

 2. Pluss content

  Froome reddet fra Tour-krise

 3. Barguil fikk Tour-oppreisning

 4. Froome avviser mytteri: – Var planlagt

 5. Froome pepet ut: – Det er som ventet

Fra andre aviser

 1. TV 2-ekspert ble rasende på direkten: – Skam dere!

  Aftenposten
 2. Chris Froome sprakk på slutten - ødela imponerende statistikk: – Et historisk øyeblikk

  Aftenposten
 3. TV 2-Kaggestad kunne knapt begripe utviklingen: – Tror vi det vi ser?

  Aftenposten
 4. TV 2-Kaggestad kunne knapt begripe utviklingen: – Tror vi det vi ser?

  Bergens Tidende
 5. Froomes «piknik-tabbe» vakte oppsikt. Rivalenes reaksjon får TV 2-ekspert til å stusse.

  Aftenposten
 6. Froomes «piknik-tabbe» vakte oppsikt. Rivalenes reaksjon får TV 2-ekspert til å stusse.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder