MANGE ROLLER: Stein Ørn (innfelt) er stefar, trener og nå også offisiell lege for Alexander Kristoff. Her er syklisten før en treningstur i Spania i dag, fredag.
MANGE ROLLER: Stein Ørn (innfelt) er stefar, trener og nå også offisiell lege for Alexander Kristoff. Her er syklisten før en treningstur i Spania i dag, fredag. Foto: Anders K. Christiansen og Vidar Ruud,

Nå hjelper han Kristoff med «alt»

- En gynekolog kan ha et sexliv uten at det går utover jobben

SYKKEL

ASTORGA (VG) Fra før var Stein Ørn både stefar og personlig trener for Alexander Kristoff (27). Under VM er han
landslagslege også.

Publisert: Oppdatert: 26.09.14 13:54

På spørsmål om alle rollene kan by på utfordringer, svarer Ørn med å humre lett:

- En gynekolog kan ha et sexliv uten at det går ut over jobben, sier han, før han blir mer alvorlig:

- Det er Stig (Kristiansen) som bestemmer det taktiske. Jeg er ikke på noen lagleder- eller ryttermøter. Jeg veileder Alexander på vanlige treningsfaglige saker, men holder meg unna taktikken.

Hindrer sykdom

Kristoff var seks år gammel da han møtte Stein Ørn for første gang. Ørn hadde forelsket seg i mamma Anne. Og tre år senere flyttet familien fra Oslo til Stavanger.

Nå er Kristoff landets i særklasse beste sykkelrytter. Mye takket være treningsprogrammene til stefar – og hjertespesialist – Stein.

VG møtte både Ørn og Kristoff på det norske VM-hotellet i den spanske byen Astorga i formiddag.

- Er det sykdom på gang, så får jeg oppfølging med en gang. Det er praktisk, så slipper jeg å hangle noen dager før jeg går til legen. Det er veldig sjelden jeg er syk eller skadet, sier det norske VM-håpet.

- Stefar, trener og landslagslege. Hva blir det neste?

- Han er altmuligmann og jobber mye. Han bør kanskje trappe ned noe. Han er mindre hjemme enn meg, humrer Kristoff.

Kjenner alle

Ørn har vært knyttet til sykkelforbundet i 25 år, men fast lege ved OL og VM siden 2010. Han understreker at en landslagslege under et sykkel-VM primært skal forebygge sykdom, heller enn å behandle skader.

Ørn kjenner både Edvald Boasson Hagen, Kristoff og Lars Petter Nordhaug i mange år, sier han.

- Alex kan takke Stein for veldig mye, og han er en stor ressurs for oss her nede. Det at vi har både Stein (lege/trener) og Stig (trener) med på syvtimersøkter her nede, det er så bra som det kan bli, sier Nordhaug til VG.

Den norske VM-trioen var ute på en lengre økt i den spanske løypa i går, torsdag. På søndag venter selve løpet, der rytterne skal opp 4400 høydemeter i løpet av én dag.

Kristoff ikke optimist

Det er mye, sett med norske sykkeløyne. Det er to stigninger underveis i rundløypa i området rundt Ponferrada.

- Da vi kjørte opp den første slake bakken, så tenkte jeg «dette bør gå greit». Men da den andre bakken kom såpass raskt etterpå, på en smal vei, så ble det tøft. Man må ha posisjonen i den første bakken for å ha en sjanse i den andre bakken, sier Alexander Kristoff.

Han oste ikke av positivisme på egne vegne i møte med VGs journalist fredag morgen.

- Det blir nok i tøffeste laget, men man vet ikke før man har syklet, sier han.

PS!Sykkel-VM sendes på Viasat-plattformen på TV, og på Viaplay.no på nett.