RINGENES HERRE: Chris Hoy gjorde sin jobb, her avbildet etter kvartfinalen, da Storbritannia innfridde. Foto: John Giles, PA Photos

Britenes flaggbærer-helt med ny super-seier

Hoys lagkamerat veltet med vilje i kvalifiseringen

Rasende kinesere ble disket fra gullet i kvinneklassen

LONDON (VG Nett) Navnet til Chris Hoy (36) står med gullskrift i britisk idrettshistorie fra før. I dag fikset han og lagkameratene OL-gull og verdensrekord til øverdøvende jubel.

Chris HoyMer om banesykling

VG Nett var til stede i velodromen i London da Hoy og lagkameratene beseiret Frankrike i sprintfinalen med supertiden 42,600, 17 hundredeler foran rivalene.

- Dette er overvelmende. På den siste runden gikk jeg dypere enn jeg noensinne har gjort før, for jeg ville ikke skuffe lagkameratene som har jobbet så godt i hele dag, sa Hoy på pressekonferansen etter løpet.

Allerede i semifinalen viste hjemmeheltene, med Hoy, Jason Kenny og Philip Hendes på laget, at de mente alvor: Tiden 42.747 i duellen mot Japan var ny verdensrekord - og 4000 tilskuere skapte leven på tribunene.

VG DIREKTE: Vi fulgte dramatikken!

For Hoy er ikke det å vinne gull i OL noe nytt: I Beijing-OL hanket han med seg tre gull, som første brite på 100 år. Bare den ferske tempovinneren Bradley Wiggins har en større olympisk karriere å se tilbake på enn skotten som nå har fem gull, det samme som Steve Redgrave.

I VM har skotten totalt vunnet ti gull, seks sølv- og syv bronsemedaljer. Med den merittlisten var det kanskje ikke så rart at nettopp Hoy fikk det - for hjemmenasjonen, kanskje i motsetning til Norge - ærefulle oppdraget å bære flagget under åpningsseremonien.

BAR FLAGGET: Her bærer Chris Hoy Union Jack under åpningsseremonien. Foto: AP

Etter seieren jublet han oppmott et entusiastisk hjemmepublikum på 4000. Da nasjonalsangen spilte klarte ikke 36-åringen å holde tårene på avstand, og på ærestribunen jublet prins William, Kate og statsminister David Cameron.

Men det kunne gått galt: Philip Hindes innrømmet at han veltet med vilje i kvalifiseringen, og dermed utnyttet et smutthull i reglene for å viske ut en dårlig start i kvalifiseringen.

- Jeg veltet med vilje for å få omstart. Vi snakket om det i laget i går, og var enige om at noen måtte velte om vi kom dårlig ut. Hjulet mitt gled i starten, så da veltet jeg, sa han ifølge NTB.

Kina disket

I kvinneklassen innfridde Kina mot Tyskland, men det var før dommerne hadde sjekket videobildene. Rasende kinesiske ledere og utøvere protesterte i hallen, men TV-bildene var ubønnhørlige:

Jinjiie Gong startet nemlig sin etappe noen hundredeler for tidlig, og dermed ble laget disket. Tyskland fikk dermed gullet ved Miriam Welte og Kristina Vogel, som gråt sine seierstårer etterpå.

Kineserne ville ikke snakket med VG Nett i pressesonen - som er på indre bane i velodromen etterpå. Derimot tørket de tårer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder