LANGT BAK: Geraint Thomas vant etappen opp ikoniske Alpe d’Huez på torsdag, men tiden var lang ifra den beste. Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Sjekk forskjellen: Thomas ikke i nærheten av rekord

VALENCE (VG) Tiden Geraint Thomas (32) brukte på å klatre opp Alpe d’Huez på torsdag, holder ikke til å være blant de 100 raskeste i historien.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det mener noen er et sunnhetstegn for sykkelsporten. Andre mener det er bortimot umulig å sammenligne tidene, siden hver etappe lever sitt eget liv.

Sammenlangtleder i Tour de France, Geraint Thomas, tilhører den siste gruppen.

– Men jeg tror hundre prosent på meg selv og laget, at ting foregår på den rette måten. Det samme gjelder for brorparten av feltet. Jeg kan aldri garantere noe for hele feltet, men 9 av 10 gjør helt sikkert alt riktig og jobber hardt. Bare se på all dopingtestingen i denne sporten nå. Jeg har tiltro til sporten vår nå, sier Team Sky-kometen til VG.

les også

Thomas vant i gul trøye opp Alpe d’Huez - fikk pipekonsert

Avdøde Marco Pantani har rekorden opp den 13 kilometer, tøffe, stigningen til Alpe d’Huez. I 1995 brukte han 36.50 minutter opp fjellet, ifølge den finske bloggeren Ammattipyöräily, som i flere år systematisk har sammenliknet klatretider (se faktaboks).

Langt bak rekorden

Torsdag denne uken brukte Geraint Thomas 41 minutter og 16 minutter på samme klatring. Det holder bare til en 109. plass på listen over klatringer opp Alpe d’Huez.

Michael Rasmussen syklet selv opp Alpe d’Huez som hjelperytter i 2006, proppfull av doping. Han klokket da inn på 39,47. I møte med VG i Frankrike mener Rasmussen det er vanskelig å sammenlikne klatretider.

les også

Ny Thomas-triumf gjør skeptikerne usikre: – Det begynner å bli veldig interessant

– Men det er bra vi ikke er på Pantani-nivå. Alle tider under 40 minutter er det grunn til å rette mistanke mot, sier Rasmussen.

Il Pirata: «Piraten» Pantani på vei opp Alpe d’Huez i 1997. Tiden opp fjellet ble 36:54, den neste beste i historien, kun slått av seg selv to år tidligere. Foto: Patrick Kovarik / TT NYHETSBYRÅN

– En annen tid

Av dagens ryttere i Tour de France, er Nairo Quintana best på den historiske listen. Han har en 22. plass fra 2015 å vise til. Deretter følger Alejandro Valverde og Chris Froome, som begge brukte 40 minutter og 42 sekunder opp fjellet for tre år siden. De er betydelig lenger ned på den samme listen.

Sportsdirektør i Quick Step, Brian Holm, utbryter overrasket «Hold nu kæft, mand!» når VG forteller han at tiden til Thomas ikke holder til topp hundre historisk sett.

Han mener det ikke skyldes én spesifikk årsak.

Etappen var vanvittig hard. Det samme var dagen før. Det har vært drepende varmt. Rytterne var kjørt. Pantani kjørte på en sykkel som veide tre kilo mer, og som hadde dårligere dekk.

– Pantani var også godt «forberedt» på 90-tallet?

– Det kan vi nok si uten at vi skal starte noen konflikt rundt det. Det var en annen tid på 90-tallet. Takk og lov for at den tiden er forbi. Jeg er glad for å høre at Thomas syklet fire og et halvt minutt saktere enn Pantani. Det vitner om at sykkelsporten er på rett vei. Hadde han kjørte fire minutter raskere, så hadde man hatt noen spørsmål i dag. Så takk og lov at han ikke er topp hundre. Det er et godt tegn, sier Holm til VG i Frankrike.

Selv syklet han for det tyske Telekom-laget i glansdagene, og vet godt hvordan effekten av dopingmidler er.

les også

Kommentator: – Dette likte ikke Froome

Sjokkert Armstrong

Det gjør også Lance Armstrong. I sin daglige podcast, The Move, sier han at han ble sjokkert da han forsto at tiden til Thomas ikke var bedre, rent historisk.

Det er likevel et faktum at alle etapper er ulike. Torsdagens klatring kom på den tredje og siste dagen i Alpene. Rytterne var slitne. I tillegg roet de fire rytterne i front, inkludert Thomas, det veldig ned med tre kilometer igjen til mål.

Bare der røk det trolig et sted mellom 30 og 60 sekunder.

– En av etappen til Pantani startet i Grenoble (ikke langt unna) og han startet klatringen med et helt lag rundt seg. Da jeg brukte tilnærmet lik tid som Pantani, var det snakk om en tempo, så jeg syklet bare det fjellet. Dagens ryttere syklet 5000 høydemeter før de kom til Alpe d’Huez, sier Armstrong.

Noe av det samme sa Alexander Kristoff, da VG kontaktet ham fredag morgen og fortalte om tallene:

– Vi kjørte hardt før Alpe d’Huez. Det var mange høydemeter. Sånn sett er det vanskelig å sammenligne, mener nordmannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder