HADDE MEST SPRUT I BENA: Chris Froome kunne sprette champagnen etter målgang i Cervinia, etter at han hadde svart på alle angrepene og sikret seg sammenlagtseieren. Foto: LUK BENIES / AFP

Froome sikret Grand Tour-trippelen

Chris Froome (33) svarte da Tom Dumoulins (27) forsøkte å rykke fra opp de siste fjellsidene på den nest siste etappen av årets Giro d’Italia. Dermed kommer han til å vinne sammenlagt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Karrierens første sammenlagtseier i Giro d’Italia så veldig usannsynlig ut for Sky-rytter Chris Froome etter de første etappene av sesongens første Grand Tour-ritt. Men nå trenger han omtrent bare å holde seg på sykkelen søndag for å sikre sammenlagtseieren, og dermed bli den tredje rytteren i historien som vinner alle de tre Grand Tour-rittene på ett år.

– Vi er ikke i mål ennå, men slaget er over, sier Froome etter målgang.

Froome er allerede regjerende mester i Tour de France og Vuelta a España, og kommer også nå til å vinne giroen. Det har kun Eddy Merckx (1974) og Stephen Roche (1987) greid før.

les også

Hushovd kritisk til Boasson: Knust i spurten

Svarte på angrepene

Etter fredagens monsteretappe ledet han sammenlagt 40 sekunder foran Tom Dumoulin. Nederlender gjorde alt han kunne i den siste stigningen, og dro på med angrep på angrep, men greide aldri å riste av seg Froome. Isteden ga han til slutt opp og rullet i mål seks sekunder bak sammenlagtlederen etter de 214 kilometerne opp til Cervinia.

– Det var angrep og jeg måtte følge på slutten, men jeg følte at jeg hadde kontroll, sier Froome.

Froome trenger derfor omtrent bare å holde seg på sykkelen i søndagens avsluttende etappe i Roma for å vinne sin første Giro-seier.

les også

Kristoff-trener tordner mot kulturministerens pengekutt

Nieva først i mål

Froome fikk en tung start på årets Giro etter at han falt på trening rett før rittet. Men han har vist seg sterk utover i giroen, og står igjen med to etappeseirer.

I fjor, etter Vuelta-seieren i september, avla Froome en positiv dopingprøve for astmamedisin. Han nekter selv for at han har brutt noen regler.

Yates hjelperytter i Mitchelton-Scott, Mikel Nieve (34) var først opp til Cervinia lørdag, og vant den 20. etappen. Froome var seks minutter og tre sekunder bak Nieva i mål.

UAE Emirates-rytter Vegard Stake Laengen (29) fikk vist seg frem på lørdagens etappe, da han kom med i et tidlig brudd. Men da den virkelige klatringen begynte, hadde nordmannen gjort sitt på nest siste etappe av årets Giro d'Italia.

Sammenlagt etter 20 av 21 etapper:

1) Froome (Sky) 86 timer, elleve minutter og 50 sekunder

2) Dumoulin (Sunweb) +0,46

3) Miguel Angel Lopez Moreno (Astana) + 4,57

4) Richard Carapaz (Movistar) +5,44

5) Domenico Pozzovivo (Bahrain - Merida) +8,03

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder