OMSTRIDT: Bjarne Riis, her med Oleg Tinkov under starten på Tour de France på Korsika for noen år siden. Foto: Daniel Sannum Lauten

Dansk avis: Kontroversielle Bjarne Riis blir Boasson Hagen-sjef

Bjarne Riis (55) er en av sykkelsportens mest kontroversielle menn. Nå gjør han comeback og blir Edvald Boasson Hagens (32) nye sjef.

Det skriver danske B.T.

Avisen mener å vite at det danske selskapet Virtu Cycling, der Bjarne Riis er en del av eierne, blir medeier i Team NTT (tidligere Dimension Data), og at det blir annonsert på en pressekonferanse onsdag.

Videre hevdes det at Bjarne Riis kommer til å bli sportslig leder for laget, og med det vil han bli Edvald Boasson Hagen og Rasmus Tillers nye sportslige sjef. De to nordmennene sykler begge for Team NTT.

Bjarne Riis har levd en mannsalder i sykkelsirkuset, og kan vise til en sammenlagtseier i Tour de France i 1996. I 2007 innrømmet han imidlertid at det var en bragd gjort ved hjelp av ulovlige stoffer.

Han har erkjent å ha brukt EPO fra 1993 til 1998.

Etter karrieren ble Riis lagsjef for Team CSC, som ble omdøpt Saxo Bank og deretter Tinkoff-Saxo. Dansken solgte seg ut av laget i 2015, men har de siste årene jobbet intenst med å samle penger til å kjøpe seg inn igjen i sykkelsporten.

Den store gulroten er 2021, når Tour de France starter i København.

En lang rekke ryttere på lagene til Riis har blitt avslørt for dopingbruk.

– Riis visste om at jeg gjorde med Fuentes (dopinglege, journ. anm.), har tidligere proffsyklist Tyler Hamilton uttalt.

Senere har Riis innrømmet at han som lagsjef var klar over dette.

– Det har opplagt vært systematisk doping i CSC-miljøet. Laget var infisert av doping, sa Johan Kaggestad til VG i 2015.

Kurt Asle Arvesen syklet seks sesonger for Bjarne Riis, samtidig som den ene kollegaen etter den andre ble tatt for doping. Arvesen har aldri testet positivt, og har alltid nektet for å ha gjort noe galt.

– Det jeg kan si er at jeg og han (Riis), eller noen andre i ledelsen, aldri har hatt en samtale om doping. De kjente godt til hvilket standpunkt jeg hadde, sa nordmannen til VG for fire år siden.

VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med Edvald Boasson Hagen. VG kommer tilbake med mer!

Ifølge danske Ekstra Bladet har NTT-laget den siste tiden hentet en rekke tidligere ansatte av Bjarne Riis fra tiden i CSC og Saxo Bank. Blant disse er både sportsdirektører og leger.

NTT-laget har innkalt til pressekonferanse i København onsdag ettermiddag. Der er det ventet at opplysningene bekreftes.

Her kan du se Bjarne Riis innrømme årelangt dopingbruk på en pressekonferanse i 2007:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder