DØMT: Floyd Landis er utestengt i to år. Foto: AP

Landis dømt for dopingmisbruk

Syklisten Floyd Landis er dømt til to års utestengelse fra all idrett og mister Tour de France-seieren fra i fjor. Istedet går Oscar Pereiro Sio til topps i 2006-rittet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det erklærte president Pat McQuaid i det internasjonale sykkelforbundet UCI etter at en amerikansk voldgiftsrett torsdag fant Floyd Landis skyldig i brudd på dopingreglementet.

Amerikaneren må sone to års utestengelse fra all idrett, og han mister Tour de France-seieren.

- Han er funnet skyldig. Det beviser at systemet fungerer samme hvem det gjelder. I henhold til våre regler vil Oscar Pereiro Sio bli tildelt seieren i 2006-utgaven av Tour de France, sa McQuaid.

Spanske Pereiro Sio var på ferie med kjæresten sin da han fikk opplyst nyheten.

- Man ønsker aldri å vinne en konkurranse på den måten, men etter så lang tid er jeg bare glad det hele er over, sa den ferske Tour-vinneren til nyhetsbyrået AP.

- Uskyldig

Landis ble dømt for brudd på dopingreglementet etter at det ble funnet spor av kunstig testosteron i prøver tatt av amerikaneren etter en sensasjonell etappeseier mot slutten av fjorårets treukersritt.

Seieren førte til at Pereiro Sio måtte avgi den gule ledertrøya til Landis, som noen dager senere sto på Champs-Elysées og mottok trofeet for sammenlagtseieren.

- Jeg er uskyldig, og vi beviste min uskyld. USADA greide ikke engang å bevise de mest elementære delene av sin sak. Det viser at systemet er fundamentalt feil, uttalte Floyd Landis etter at han ble gjort kjent med kjennelsen.

To mot en

To av panelets tre medlemmer mente Landis var skyldig. Nå gjenstår kun én ankemulighet til Idrettens voldgiftsrett i Lausanne (CAS) om Landis har råd. Hittil har saken kostet syklisten et titall millioner kroner.

Det vil i så fall være avklart i løpet av en måned.

Blir dommen stående, vil Landis være den første rytteren i rittets 105-årige historie som mister tittelen på grunn av dopingjuks. Tidligere i år ble Bjarne Riis strøket som vinner (1996) av Tour de France-arrangøren, men saken rundt danskens dopinginnrømmelser er foreldet i UCI.

Utestengelsen gjelder fram til 31. januar 2009.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder