STOLT: Dag Erik Pedersen har samlet inn over én million kroner til kreftsaken. Han sier til VG at han er han lettet over at sykkelforbundet frikjente rittet hans for lisensjuks.
STOLT: Dag Erik Pedersen har samlet inn over én million kroner til kreftsaken. Han sier til VG at han er han lettet over at sykkelforbundet frikjente rittet hans for lisensjuks. Foto: KREFTFORENINGEN

TV 2: - Dag Erik Pedersen poserte med millionsjekker til Kreftforeningen - litt over halvparten kom frem

Pedersen til VG: - Skjønner at det kommer til å høres ut som om jeg har sovet i timen

SYKKEL

Dag Erik Pedersen er på ny i hardt vær. Ifølge TV 2 poserte han med flere millionsjekker til Kreftforeningen. Problemet: bare i overkant av halvparten kom frem.

Publisert: Oppdatert: 17.06.16 00:23

Nyheten kommer dagen etter at sykkelforbundet frifant sykkelprofilen etter anklager om å ha betalt for lite lisenspenger til forbundet i forbindelse med sitt Granfondo Don Pedro-ritt i Larvik.

– Det har vært tungt, erkjente en lettet Pedersen overfor VG da, men nå er han på ny i hardt vær.

I TV 2s sportsnyheter torsdag kveld kommer det frem at han poserte med millionsjekker på henholdsvis 1.024.000 kroner for 2014-rittet og 1.177.350 kroner for 2015-rittet. Dette var «ferdig skattede penger», har Pedersen uttalt.

Men i en e-post til kanalen skriver Kreftforeningen at de bare fikk inn 623.700 kroner for 2014-rittet og 553.650 kroner for 2015-rittet. VG sitter også på samme informasjon.

Beløpet 1.177.350 kroner, posert med i forbindelse med 2015-rittet, er for øvrig summen av 623.700 kroner, gitt for 2014-rittet, og 553.650 kroner, gitt for 2015-rittet.

Men da Pedersen poserte med de nesten 1,2 millionene, ga sykkelprofilen uttrykk for at beløpet utelukkende var for 2015-rittet.

– I fjor overleverte vi drøyt 1 million kroner. I år over 100.000 mer, uttalte han til Østlands-Posten i januar 2016.

– Hvorfor har du oppgitt 1 mill. ferdig skattet i 2014 og 1,2 mill ferdig skattet i 2015?

– Det var dumt å stille opp på det bildet. Det skulle aldri ha vært gjort. Vi ville bare få unnagjort overrekkingen. Det var før vi oppdaget at det måtte skattes av, sier Dag Erik Pedersen til VG.

– Men visste du da du ga sjekken i 2015, at tallet var eksakt det samme som var skattet og gitt til Kreftforeningen for både 2014 og 2015?

– Nei, jeg gjorde ikke det, selv om jeg skjønner at det kommer til å høres ut som om jeg har sovet i timen, bedyrer Pedersen.

– Jeg fikk vite at det var overskuddet for 2015. Det var det jeg fikk vite, fortsetter han.

På hjemmesidene til rittet har Granfondo Don Pedro ifølge en skjermdump gjengitt av TV 2 operert med at det har blitt gitt 2,5 millioner ferdig skattede kroner til Kreftforeningen.

– Jeg kan ikke annet enn å beklage. Det tallet skulle aldri ha stått, sier Dag Erik Pedersen til kanalen.

– Det er helt feil. Jeg vil nesten kalle det en følgefeil, og jeg har ingen annen forklaring, utdyper han overfor VG.

– Beløpet (til Kreftforeningen) var opprinnelig høyere, men på grunn at det må skattes av har det blitt nedjustert til totalt 1,2 millioner kroner, sa Pedersen til VG onsdag, noe han gjentok overfor TV 2 torsdag.

Avviket for 2014-rittet forklarer han på følgende måte:

– Regnskapet for Granfondo Don Pedro 2014 var ikke avsluttet da Kreftforeningen fikk sin sjekk. Så vi burde kanskje ha ventet, men vi følte vi hadde et press på å få ut det som var. Pengene var der, men det var noen utgifter som ikke var betalt, det var skatt som skulle betales, og det var kjipt, men det er ikke andre penger som er borte. Jeg har ikke tatt ut noe lønn, sier Pedersen til TV 2.

Kreftforeningen, hvor Pedersen er æresambassadør, har ikke full oversikt over hvorfor spriket i summer er så stort.

– Han sier han gir 2,2 millioner kroner, men gir i underkant av 1,2. Hvorfor det?

– Det er vanskelig for oss å svare på det, for vi har ikke noe med selve arrangementet å gjøre. Vi er arrangementets formål, og vi har fått en donasjon. Det er de pengene vi forholder oss til, og vi er veldig glad for det vi får inn, sier pressesjef Erik Vigander til TV 2.

– Vi forholder oss til det som kommer inn på konto og den donasjonen vi har fått. Vi har ingen grunn til ikke å stole på Pedersen - han har gjennom en årrekke hatt et ekte engasjement for saken. Og de pengene som har kommet inn skal vi bruke til det beste for både kreftomsorg og kreftforskning, fortsetter han.

Les også: NRK-profil tok datteren med på jobb

Her kan du lese mer om